Уряд вже 4-й місяць спостерігає стабільне впевнене зростання обсягів промвиробництва

Витяги зі вступного слова Юлії Тимошенко на засіданні КМ від 22 липня 2009 року. Успіхи Уряду та президентське вето Бюджетного Кодексу.

Зростання в червні обсягів промислового виробництва порівняно з травнем є досить оптимістичним – 3,1 % зростання обсягів промисловості червень до травня. Це говорить про те, що вже 4-й місяць ми спостерігаємо стабільне, крок за кроком, невеликими темпами, але впевнене зростання обсягів промислового виробництва в Україні. Це значить, що у нас є певні сподівання на те, що Україна вже пройшла найгірші часи впливу на свою економіку світової фінансової кризи і починає потрошку відновлювати і реанімувати свої економічні показники і свою економічну ситуацію.

Харчова галузь вже повністю відновилася від кризи і дала 1% зростання за рік!

Що ще є приємним? Що по всіх показниках галузь, яка займає друге місце після металургії в структурі реалізації промислової продукції, це виробництво харчових продуктів, перший раз дала майже 1 % зростання позитивного, але вже не місяць до місяця, а рік до року, що теж є дуже важливим, тобто червень 2009 р. до червня 2008. Це перша галузь після сільськогосподарського виробництва показала зростання абсолютного показника рік до року. Це говорить про те, що галузь за галуззю на фоні здійснення Урядом системної постійної антикризової програми ми вже маємо певні позитивні зрушення в економічних показниках і в цілому по всьому промисловому виробництву, і по окремих суттєвих галузях фіксуємо зростання обсягів виробництва. Це приємні цифри.

Надходження до ПФ перевиконані на 7%, а пенсії знову виплачені в повному обсязі.

В  той же час приємним є те, що станом на 21 липня власні надходження Пенсійного фонду перевиконані на 7 %, тобто 107 % виконання надходжень до Пенсійного фонду, і завершена виплата пенсій в повному обсязі без будь-яких затримок. І хочу сказати, що і далі буде саме так це проводитись.

Урядову компенсацію наслідків стихійного лиха у Волинській, Вінницькій областях і Криму отримали всього 6 тис. сімей а також проведено повне відшкодування збитків постраждалим сільгосппідприємствам.

Уряд в межах своїх повноважень робив все, що необхідно для того, щоб подолати наслідки стихійного лиха, буревію, які відбулися у Волинській, Вінницькій, АР Крим. І тут ми брали на себе зобов’язання виплатити грошову допомогу тим родинам, в яких постраждало житло, в яких постраждали сільськогосподарські посіви. І ми виконали своє зобов’язання так, як і брали. Допомогу отримали всього 6 тис. 95 сімей, це колосальна кількість людей, які захищені Урядом і господарства яких сьогодні підтримані спеціальними виплатами від Уряду.

Крім того, ми відновили за рахунок цих грошей, які перераховували, житлові приміщення і житлові будинки. По суті справи, і у Волинській, і Вінницькій областях повністю завершені ці роботи. Крім того, по Волинській області проведено повне відшкодування збитків постраждалим сільгосппідприємствам. Постраждала достатня кількість сільськогосподарських площ, але все це людям відшкодовано. Теж саме Вінниця і АР Крим.

Президент поступив як банальний політикан, заметувавши Бюджетний Кодекс Уряду Юлії Тимошенко.

Крім того, я не можу зараз не зупинитися і на недобрих новинах. Недобра новина полягає в тому, що ви знаєте, Президент наклав вето на новий Бюджетний кодекс, який гроші з центрального рівня перерозподіляв на рівень сіл, селищ і міст. Тобто по суті справи, цей Бюджетний кодекс, головна концепція якого була – гроші з центру перерозподілити в реґіони, в ті місцеві громади, де люди живуть, працюють і де найбільше цих грошей людям потрібно.

Ви знаєте, що цей Бюджетний кодекс масово підтримали всі без виключення місцеві громади, всі органи місцевого самоврядування, що була відкрита велика хвиля громадської підтримки цьому Бюджетному кодексу. Це був документ, який розв’язував 17-річну проблему відсутності фінансових ресурсів на місцях, децентралізовував ці гроші, робив місцеве самоврядування реально забезпечене фінансовими ресурсами, грошима. Це значить, що був шанс, якщо б Президент підписав Бюджетний кодекс відроджувати наші села, селища і міста, будувати дороги, розбудовувати інфраструктуру, на все це давав відповідь на питання Бюджетний кодекс.

Але Президент поступив не як Президент країни, а як банальний політикан, який хоче будь-якою ціною зруйнувати конкурентів на президентських перегонах, а не думаючи про країну, про місцеве самоврядування. І хочу, щоб ще раз ми звернули увагу на те, що Президент знову засвідчив, що банальним обманом є його гасло, з яким він йшов на вибори, що Україна – це країна самоврядних громад. Все це абсолютно сьогодні перекреслено.

Я хочу зараз об’єднати зусилля Уряду з усіма асоціаціями місцевого самоврядування і добитися того, щоб або Президент відкликав своє вето, або це вето мусить бути подолано у Верховній Раді, але бюджет на 2010 р. обов’язково мусить формуватися на новому Бюджетному кодексі.

Не зважаючи на президентське вето, Юлія Тимошенко вірить що цей Бюджетний Кодекс буде прийнятий і незважаючи на відсутність закону вона доручила Мінфіну готувати бюджет на 2010 рік на базі нового бюджетного кодексу.

Зараз я хотіла би сформувати дуже чітке доручення Мінфіну. Ми формуємо проект бюджету на 2010 р. саме в концепції нового Бюджетного кодексу, і ми не відступимо від цього не на один крок. Я хотвіла би, щоб все було розраховано, все подано і після президентської кампанії, завершальний тур якої відбудиться в лютому, ми підпишемо такий бюджет, який вже повністю перерозподіляє гроші на рівень місцевих органів самоврядування. Наша урядова команда від цього не відступить ні на крок. Шкода, що так виходить, шкода, що політика заважає проводити справжні, глибинні реформи, в тому числі і реформи фінансів на користь місцевого самоврядування, про які мріяли всі громади всі останні 17 років. Мені шкода, що для цих справжніх, ґрунтовних, глибинних реформ сьогодні, по суті справи, поставлено шлагбаум і що вони не можуть бути зроблені. І ким? Президентом країни, який колись йшов на посаду Президента, балотувався, обіцяв місцевим громадам перерозподіл фінансових ресурсів на їх користь.

Юлія Тимошенко звертається за допомогою до всіх місцевих громад і їх асоціацій і об’єднань – допоможіть ухвалити бюджетний кодекс.

Тому я також звертаюся зараз до всіх асоціацій місцевих громад, до всіх асоціацій органів місцевого самоврядування, я прошу вас не бути бездіяльними і організовуйтеся для того, щоб і Президент країни, який вас зрадив, і парламент, який не виконує, на жаль, своєї функції, щоб вони відчули, що ви представляєте інтереси всієї країни, що органи місцевого самоврядування і місцеві громади, це і є вся країна, і тому потрібно поборотися за свої права.