Ірина ФЕДИШИН: «Я підтримую ідею та людей, які вірять у неї»

12 липня місто Чортків відзначило свій День народження. 487-й.
Цьогоріч на свято міста, з ініціативи Чортківської міської партійної організації ВО «Батьківщина» та фінансової підтримки депутатів міськради від БЮТу Юрія Савки і Валерія Соколенка, завітали відомі «зірки» сцени – гуморист, народний артист України Гриць Драпак і талановита співачка зі Львова Ірина Федишин.

У кожної співачки – свій підхід до публіки. Хтось звертає на себе увагу різнокольоровою зачіскою, хтось епатує, одягнувши купальник і солдатське взуття. Іра Федишин сповідує зовсім інший стиль. Манера витонченої жіночності – це про неї…

Ірино, Ви не вперше приїздите до Чорткова з виступами. Скажіть, чи відрізняється місцева публіка, скажімо, від львівської?

– Кожна публіка особлива, але водночас важко назвати відмінності. Можу сказати лишень, що в Чорткові живуть дуже привітні, щирі і добрі люди. Хочу подякувати організаторам за запрошення на концерт, зокрема, депутатові Чортківської міської ради від Блоку Юлії Тимошенко Юрію Савці. Адже погодьтеся, для людей концерт створив святковий настрій і всі мали змогу гарно відпочити.

– Ваш виступ у Чорткові з нагоди Дня міста справді був чудовим подарунком для жителів району. З чим новим та цікавим Ви завітали до нас?

– Те нове, що може продемонструвати естрадний виконавець, це, звичайно, пісні. Відбулася прем’єра моєї пісні «Серце», прозвучали також «свіжі» твори «Я тебе люблю», «Закохалася», інші добре знані пісні. До речі, «Зіркою, хочеш буду зіркою…» я співала разом із публікою. Напевно кожному співакові особливо приємно, коли народ співає разом з ним. Так само приємно було й мені.

– У Вашій творчості спостерігається досить вдалий симбіоз народної і сучасної музики. Як Ви самі характеризуєте Ваш стиль виконання?

– Я люблю сучасну музику, але й до народної не байдужа. Тому поєдную фольк із сучасними ритмами. Назви наразі ще не придумала (сміється).

– Іро, знаю, що Ви самі пишете для себе пісні. Можливо, саме тому у 2005 році Ви представляли нашу країну на «Євробаченні», ставши півфіналістом українського відбіркового туру…Чи не хочете знову спробувати свої сили?

– Я постійно працюю над собою. Вокал, хореографія, артистизм. Але… Так, «Євробачення» – це добре, але не кінцева мета. Бо ж у житті є набагато важливіші речі і цінності.

– Плани на майбутнє…Як щодо того, щоб підкорити столицю, Україну, світ?.. Ваш талант, уміння заводити публіку заслуговують професійної великої сцени.

– (Сміється). Дякую. Плани, як і у всіх артистів – великі. Але знаю одне: щоби вони були реалізовані, потрібно дуже багато працювати. Саме тому стараюся максимально використати кожну хвилину і не зупиняюсь на досягнутому.

– Своїми виступами Ви підтримуєте партію «Батьківщина» і її лідера Юлію Тимошенко… Серце тягнеться до серця?

– Просто я підтримую ідею та людей, які вірять у неї…

– Нещодавно у Львові за сприяння народного депутата України від БЮТ Івана Деньковича презентовано диск релігійних пісень у Вашому виконанні. Розкажіть про це детальніше.

– Я щиро вдячна Іванові Васильовичу за те, що він підтримав диск «Хресна дорога для молоді». Пан Денькович – дуже добра і порядна людина. І підтримка ним такого унікального в Україні суспільно-релігійного проекту є свідченням цього.

Авторами ідеї є я і мій продюсер Віталій Човник. Ми поставили собі за мету через музику зацікавити українську молодь тими питаннями, які сучасний світ проголошує «немодними». Але що ж може бути важливіше за роздуми про Бога і свій внутрішній світ?

Основа диску – традиційні 14 стацій Хресної дороги Ісуса Христа. На кожній стації роздуми над страстями Спасителя перегукуються із відповідною піснею. До проекту долучилися народна артистка України Ніна Матвієнко, формація «Піккардійська Терція», Віктор Павлік, Назар Савко, Юрій Цвєтков, Ліля Ваврин, Тарас Курчик, студенти Духовної семінарії.

– Що для Вас найголовніше в житті: кохання, дружба, робота?

– Найголовніше у житті – це сім’я і родина. Якщо ви поставите їх на перше місце, то все інше стане на свої місця.

– Насамкінець традиційне запитання: що побажаєте читачам газети «Наша Батьківщина»?

– Любові, злагоди, віри і надії. А ще бажаю, щоб у найближчому майбутньому Чортків став одним із найкращих міст Європи, адже люди, які тут живуть, на це заслуговують.

Розмовляла Ірина ЗЕНЧАК-ГУЛЬКА,

м. Чортків.