Антикризова програма з МВФ продовжує ефективно виконуватися і вже прийнято рішення виділити України черговий транш у 3,3 млрд. дол.

Витяги зі вступного слова Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. від 29 липня 2009 року

Ви знаєте, що у умовах світової фінансової кризи Уряд разом з МВФ будує спеціальну програму виводу України з економічної і фінансової кризи, яка є наслідком світової фінансової кризи. Побудова справжньої антикризової програми, яка закріплена Меморандумом про економічну та фінансову політику на 2009-2010 рік.

І Україна має сьогодні з МВФ дворічну угоду “Стенд-бай” на 2009-2010 рік, яка дозволяє, з одного боку виконувати справжню антикризову програму, яка створена українським Урядом разом з найкращими фахівцями МВФ, які представлені більше 180 країнами світу, МВФ, де працюють найкращі фахівці, економісти, фінансисти, і які дають можливість разом з Україною створювати дієві антикризові програми.

Крім того, МВФ, будучи міжнародною фінансовою організацією, дає можливість не тільки провести антикризову програму в життя, але і забезпечити повний фінансовий баланс через перерахування відповідних траншей, або в Національний банк, або в бюджет України.

Я хочу проінформувати вас, що вчора, після 23 години вечора за українським часом, Рада директорів МВФ прийняла позитивне рішення по відношенню до України і ми до кінця тижня отримуємо наступний транш МВФ в розмірі 3,3 млрд. доларів.

Я хочу сказати, що це, по суті справи, найефективніші і найдешевші гроші в світі. Вони коштують саме ту ставку річну, яка сьогодні є в світовому просторі, це на рівні біля 4% річних.

Безумовно, такі гроші сьогодні на ринку отримати неможливо, тому, що вартість грошей сьогодні на ринку для таких країн, як Україна, складає 15 і вище відсотків. Безумовно, це недоступні фінансові ресурси для країн сьогодні і те, що цей транш вчора виділений, говорить про те, що не тільки виконується антикризова програма Уряду, яка розроблена разом з фахівцями МВФ, а це значить, що повністю збалансовані фінансові ресурси після виділення чергового траншу.

Цей транш допомоги вже до кінця тижня дасть можливість стабілізувати фінанси в України, і ми почнемо спостерігати поступове оздоровлення економіки.

По наших розрахунках, в кращому варіанті до кінця тижня цей фінансовий ресурс зайде в бюджет України, що дасть можливість зміцнити фінансову ситуацію в Україні, дасть можливість стабілізувати в Україні всі фінансові, економічні процеси, дасть Україні надію до кінця світової фінансової кризи мали великий ступінь стабільності і великий ступінь якості протистояння всім викликам світової фінансової кризи.

вчора для України відбулася дуже знакова подія, і можу після цього сказати, що далі місяць за місяцем, спостерігаючи за поступовим оздоровленням економіки, нам буде значно легше проходити всі наші кроки по наповненню бюджету, по забезпеченню всіх соціальних видатків з бюджету, по забезпеченню всіх видатків розвитку з бюджету, крім того, абсолютно точно, вчасно і в повному обсязі будуть повернуті всі зовнішні запозичення, які Україна робила в попередні роки.

Завдяки проведеній вчора гарячій лінії Уряду – вже сьогодні на Уряді буде скасовано більше 10-ти непотрібних довідок, які раніше вимагалися для здійснення заставного продажу.

Внаслідок цієї Гарячої лінії відпрацьовано ціла низка важливих екстрених важливих доручень, які сьогодні направлені в міністерства і відомства. Я би просила всіх міністрів звернути увагу на ці доручення, які зроблені по підсумках роботи вчорашньої Гарячої лінії. Крім того, сьогодні на засідання Уряду в обов’язковому порядку, я підкреслюю, буде розглянуто спрощення всіх процедур по купівлі зерна в Аграрний фонд. Буде мінімум 10 довідок скасовано, які потрібно надавати аграріям, будуть спрощені всі процедури, а крім того буде встановлений подвійний контроль за зверненням селян щодо продажу зерна в Аграрний фонд.

Також Уряд, за ініціативою Юлії Тимошенко встановлює подвійний контроль діяльності Аграрного Фонду.

Подвійний контроль – це значить Секретаріат Кабінету Міністрів через нашу урядову Гарячу лінію, через наш телефонний центр буде перевіряти чи задоволені вимоги сільськогосподарських підприємств, які хочуть продати по заставним цінам зерно в Аграрний фонд.

Зараз, АФ буде купувати зерно виключно за заставними цінами – яби покрити якомога більше виробників і надати їм критично необхідне фінансування, а коли ринкові ціни зростуть – селяни сповна зможуть отримати прибутки.

Крім того, я хочу ще раз підкреслити буде закуповувати зерно виключно за заставним цінам, що дає можливість у більшої кількості сільськогосподарських підприємств закупити зерно. … контракти ми не будемо укладати поки є така тривожна ситуація на ринку і іде зниження спекулянтами, які скуповують зерно сьогодні штучне зниження ціни на зерно на всіх внутрішніх ринках. Саме тому ми будемо працювати по заставним цінам, щоб якомога більша кількість селян мала можливість продати свої зерно по заставним цінам. Я хочу ще раз нагадати. що купівля по заставним цінам у сільськогосподарських підприємств зерна відбувається наступним чином.

Аграрний фонд викуповує у сільськогосподарських підприємств зерно за 60% від реальної вартості, отримуючи в Аграрний фонд зерно в заставу, а після того, як буде спекулятивний попит припинений і на ринку після збору врожаю через півтора-два місяці встановиться стабільна ціна і ринкова достатня для повної окупності праці аграріїв, буде встановлена ринкова ціна, після того сільськогосподарські підприємства зможуть забрати з Аграрного фонду зерно, продати його за максимальними ринковими цінами і повернути державі 60 % ринкової вартості, яку держава давала для того, щоб можна було пережити цей час, поки ринок диктує несприятливі ціни. Так працюють заставні ціни.

Є величезною заслугою Уряду те, що при неготовності державної банківської системи кредитувати АПК – дякуючи зусиллям Юлії Тимошенко через АФ будуть врегульовані всі проблемні питання.

В Аграрному фонді сьогодні є повний обсяг фінансових ресурсів, який потрібен для закупівлі зерна, і найголовніше, що на фоні світової фінансової кризи, коли по суті банківська система не виконує своїх функцій, Уряд заздалегідь підготувався до цього в 2008 р. і ми маємо 3 млрд. грн. в Аграрному фонді для того, щоб сьогодні поповнювати нездатність банків видавати ефективні і довгострокові кредити аграріям.

Тому я б хотіла, щоб сьогодні в порядку денному обов’язково було включено проект рішення щодо спрощення всіх процедур по закупівлі зерна в Аграрний фонд.