Україна проходить жнива успішно – ми йдемо з випередженням до минулого року

Витяги зі стенограми спілкування Юлії Тимошенко з представниками аграрного комплексу та селянами від 28 липня 2009 року.

Ми зараз проходимо жнива і ці жнива проходимо успішно. Ми збираємо достатньо вагомий врожай, зараз ще завчасно говорити, який він буде. Але враховуючи, що ми почали збирати врожай значно раніше, ніж у минулому році, то сьогодні ми йдемо з випередженням порівняно з минулим роком.

Головне завдання Уряду – не допустити спекуляцій і заниження закупівельних цін на зерно.

Але в той же час в нас є велика проблематика, яка завжди кожен рік наступає в цей час – це коли є перевищення пропозиції зерна на ринку і попит є значно меншим, ніж пропозиція. Як наслідок, в цей час починають потужно працювати комерційні зернотрейдери, які хочуть за безцінь у цей час у селян скупити зерно. Безумовно, завдання Уряду, завдання Антимонопольного комітету зробити так, щоб не допустити такого впливу на необґрунтоване зниження ціни на зерно.

Всі області збирають сьогодні достатньо гарними темпами врожай зернових і є вже області, в яких за 2 млн., за 1 млн. зібрано.

Для цього Урдя організував роботу Аграрного Фонду з 3-ма млрд.грн. – аби інтервенціями не дозволяти спекулянтам руйнувати ціну на зерно.

Саме тому, ми як Уряд організували на сьогодні безперебійну роботу Аграрного фонду. Я хочу нагадати, що Аграрний фонд – це спеціальні 3 млрд. грн. у бюджеті, цей фонд і ці гроші в бюджеті були утворені в минулому році вперше за всю історію України під час роботи нашого Уряду для того, щоб мати можливість в такі важкі періоди сільськогосподарських процесів мати можливість виходити на ринок з інтервенційними закупівлями зерна і таким чином не давати спекулянтам руйнувати для селян ціну на зерно.

Сьогодні ми відчуваємо, що багато селянських господарств, багато фермерів і навіть крупнотоварні виробники знаходяться у важкій ситуації, тому що неможливо під час світової фінансової кризи пере кредитуватися в банках. Це не компетенція Уряду, ми не можемо вплинути сьогодні на те, щоб приватні банки віддавали кредити, ми не можемо вплинути на те, щоб вони давали відповідні і адекватні відсотки по кредитам, тому, як Уряд, ми підготувалися до кризи, створивши потужний Аграрний фонд в бюджеті.

Уряд вже готовий закуповувати зерно по цінам на 30-40% більшим, ніж спекулятивна ціна.

Зараз ми готові приступити до закупівлі зерна по заставним цінам. Це значить, що Уряд своєю постановою встановив мінімальні закупівельні ціни на зерно, приблизно на 30-40% більші, ніж спекулятивна ціна, яку пропонують на ринку зернотрейдери,

Також Уряд, аби забезпечити селян необхідними зараз фінансовими ресурсами і не продавати зерно за безцін, впровадив заставний механізм.

і ми пропонуємо селянам, для того, щоб вони не продавали сьогодні зерно нижче ринкової ціни частину ціна віддати до Аграрного фонду по так званим заставним цінам. Заставна ціна – це 60% від мінімальної закупівельної ціни, але аграрії не втрачають власність на зерно. Це зерно залишається у власності аграрних підприємств і можна забрати це зерно в будь-який момент, коли зерно на ринку буде коштувати адекватні гроші.

Це значить, що якщо через 2 місяці ціна на зерно буде достойною і аграрії захочуть його продати вони забирають з Аграрного фонду своє зерно і повертають 60% заставної ціни і продають за 100% вже на ринку. Якщо аграрії не зможуть продати це зерно на відкритому ринку через 2, 3, 4 місяці. то тоді ми можемо, як держава, доплатити за це зерно і забрати в свою власність. Саме таким чином працює Аграрний фонд. І сьогодні відкриття спеціальної Гарячої лінії, по якій ми будемо спілкуватися з аграріями якраз для того, щоб роз’яснити як працює цей Аграрний фонд, як можна передати зерно в заставу і отримати 60% нормальної ринкової вартості.

Юлія Тимошенко особисто перевіряє стан реалізації Урядової Аграрної стратегії – чи є доступ у селян до АФ, чи немає там корупції або зайвих бюрократичних перешкод.

Крім того, я хочу послухати безпосередньо по телефону чи є у сільськогосподарських підприємств доступ до Аграрного фонду. Чи немає там корупції, чи немає там перешкод через зайві бюрократичні процедури, коли мені, наприклад, на нараді доповіли керівники наших аграрний сільськогосподарських громадських організацій, що потрібно десятки довідок, якихось підписів і так далі. Все це, якщо зараз у селян будуть претензії ми спростимо завтра на засіданні Уряду, і я дала доручення вивчити процедуру і спростити її до мінімуму.

Уряд значно розширив можливості закупівлі зерна з АФ.

Крім того, вже на минулому виїзному засіданні Уряду, яке було присвячено безпосередньо аграрним питанням ми домовилися, що ми закуповуємо зерно у селян не тільки на сертифікованих складах, а ми закуповуємо зерно на несертифікованих складах з попередньою перевіркою якості зерна. Це значить, що ми значно можемо розширити кількість звернень.

Крім того, є тверда домовленість про те, що ми по зверненню закуповуємо, тобто є дзвінок, є заявка, і якщо є заявка, ніхто не вибирає, які заявки погані, які гарні. Закуповуємо по мірі надходження заявок. І саме тому важливо, щоб ці заявки своєчасно сільськогосподарськими підприємствами оформлювались.

Для ефективного контролю роботи АФ Уряд відкрив спеціальну гарячу лінію – 8-800-507-30-90.

Також Уряд сформував механізм миттєвої закупки зерна – за 5 днів, якщо закупівля не буде виконана – Уряд все контролюватиме і в керівників АФ будуть великі проблеми.

Крім того, для того, щоб встановити паралельний контроль роботи Аграрного фонду, сьогодні ми оголошуємо спеціальний телефон відкритої гарячої лінії – це той телефонний центр, який нещодавно Урядом був відкритий. Цей телефон 8-800-507-30-90. Саме ця телефонна лінія буде працювати для аграріїв з 8 години ранку до 21 години вечора, і аграрії, які хочуть закупити зерно, вірніше, здати зерно до Аграрного фонду, вони будуть телефонувати по цьому телефону і давати певне повідомлення, що вони хочуть продати своє зерно по заставних цінах в Аграрний фонд. Миттєво буквально протягом півгодини цей дзвінок буде передаватися на Аграрний фонд, буде Аграрному фонду даватися всього 5 днів для того, щоб закупити зерно у селян. Через 5 днів наш колл-центр – телефонний державний урядовий центр – буде дзвонити зворотньо тому, хто дав заявку на продаж зерна, і якщо Аграрний фонд за 5 днів не оформив всі документи і не закупив зерно у аграріїв, у Аграрного фонду будуть великі проблеми, і в його керівництва.

Саме тому ми поставили подвійне відслідковування, подвійний прийом заявок і подвійний контроль за дзвінками керівників сільськогосподарських підприємств. Єдине, що я точно можу сказати, що ми не дамо на цей раз зробити систему, яка недоступна для сільськогосподарських виробників, фермерів, тих, хто сьогодні потребує терміново фінансових ресурсів.

Уряд вводить пріоритет на заставні ціни, аби якомога більшому колу господарств надати надважливі зараз фінансові ресурси.

Я також хочу зараз, щоб було сформовано спеціальне моє доручення Аграрному фонду, що ми продаємо виключно по заставних цінах. Це значить 60% від ринкової, ніякого споту проводитися не буде, тому що нам потрібно, щоб якомога більша кількість господарств отримала гроші в той час, коли їм потрібно зараз повернути кредити і нормально допрацювати до того періоду, коли ціни на ринку будуть достатньо сприятливі для того, щоб продавати зерно.

Уряд очікує через 2 місяці 50% росту цін – головне завдання зараз не допустити продажу зерна по бросових цінах. Лише за уядування Юлії Тимошенко був створений і почав реально працювати Аграрний Фонд

Ми очікуємо, що протягом 1,5-2 місяці ціна на закупівлю зерна буде мінімум у 1,5 рази більшою, тому що так було завжди. Головне зараз не продати зерно по бросових цінах. Саме тому Уряд цю програму, яку ми почали в 2008 р., продовжує. Хочу ще для ЗМІ повідомити, якщо буде як завжди лунати історична критика від опозиції, від політиків, від високопосадовців держави, що Аграрний фонд щось закуповує невчасно або не в повному обсязі, я хочу сказати, що Аграрний фонд – це те, що зробив наш Уряд у 2008 р., і всі критикани мусять подивитись, що коли вони працювали, Аграрного фонду в принципі ніколи не було в Україні.

Я хочу на цьому загострити увагу, щоб трошки охолодити жар тих політиків, які сьогодні здобувають собі президентські рейтинги будь-якою ціною. В 2008 р. вперше почав працювати Аграрний фонд і туди було зараховано 2 млрд. 250 млн., сьогодні 3 млрд. грошей в Аграрному фонді, які працюють для того, щоб робити інтервенції на ринок і не давати закуповувати зерно по бросових неринкових демпінгових навмисно знижених спекулянтами цінам на зерно.

Юлія Тимошенко прагне особисто відчути стан справ в аграрній галузі, особисто поспілкуватися з селянами, керівниками сільгосппідприємств.

Саме в такому контексті ми з вами починаємо працювати. Я хочу безпосередньо від керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств почути їх претензії в концентрованому абсолютно оголеному вигляді. Тому що прикривати все це бюрократичними словами я більше нікому не дозволю, я хочу слухати безпосередньо керівників сільськогосподарських підприємств. Зараз я б просила, щоб ми почали приймати дзвінки і по мірі їх надходження ці дзвінки будуть передаватись у студію.

Юлія Тимошенко дала спеціальне доручення Мінекономіки максимально спростити процедуру закупівлі зерна в АФ.

А поки дзвінок пролунає і ми зможемо його прийняти, я б хотіла ще раз наголосити доручення, яке обов’язково завтра потрібно виконати. Я прошу Мінекономіки, Мінагрополітики спеціально на завтра підготувати постанову Уряду, яка передбачає суттєве спрощення процедур можливостей і доступу сільськогосподарських підприємств до продажу свого зерна в Аграрний фонд. Я знаю, що там зараз існують десятки довідок, десятки підписів – вони нікому не потрібні. Спростіть до мінімуму те, що мінімально необхідно для того, щоб отримати це зерно в Аграрний фонд. Скажіть зараз, поки дзвінок надійде, що зараз у нас є, скільки в нас довідок, скільки у нас зараз процедур і як селянин може добитися до Аграрного фонду. Розкажіть, будь ласка, процедуру.

Не один Пем’єр-міністр в Уряді має спілкуватися з людьми – Юлія Тимошенко дала міністрам доручення проводити гарячі лінії по профільним напрямкам.

не тільки Прем’єр-міністр мусить в такому режимі спілкуватися з людьми і хоча б відчувати обстановку, знати і розуміти, що відбувається на місцях, особливо те, що стосується Держкомзему. Масштабні злочини, які відбуваються на рівні сіл, селищ, районів, міст, і люди нікуди не можуть достучатися.

Тому я просила б, щоб ключові міністри, які зараз тут зі мною, і взагалі для всіх міністрів доручення – я прошу раз на тиждень робіть з широкою рекламою в газетах, по телебаченню, по радіомовленню такі гарячі лінії, але не для того, щоб поставити галочку, що доручення Прем’єр-міністра виконано, а для того, щоб сигнали, які ви отримуєте, складали у вас відчуття від того, які типові негаразди є в країні, які типові проблеми сьогодні супроводжують життя людей. Робіть з цього висновки і терміново, по-перше, на містах вирішуйте питання там, де все це зайшло вже в тупик, по-друге, коригуйте нормативну базу: постанови Уряду, закони, якщо це потрібно, але робіть так, щоб люди не страждали. Сьогодні повністю розірвано зв’язок між людьми і владою. На місцях просто плюють на людей. В центрі не знають 90% проблематики, яка є сьогодні у людей.

І тому прошу сьогодні моє доручення відправити. Раз на тиждень слухайте людей і слухайте їх з абсолютною установкою вирішити питання, тому що у влади завжди є інструменти ці питання вирішувати. І ще – змінюйте керівників на місцях, якщо вони не виконують своєї головної функції – не вирішують ті проблеми, які сьогодні людям не дають нормально жити. Я можу вам сказати, що якщо б ми зараз цілодобово були на цій лінії, цілодобово б йшли дзвінки зі сльозами, тому що люди не знаходять рішень на місцях.

Безумовно, це якість місцевої влади, тому що якщо вони близько до людей, вони зобов’язані такі питання вирішувати. Але якщо на місцях щось роблять не так, нам потрібно з центру все, що ми зможемо, відрегулювати.

І я просила би, щоб люди, які сьогодні дали нам сигнали, які повідомили про загальний стан справ, щоб кожний дзвінок, я підкреслюю це для всіх, кожен дзвінок був задоволений, і щоб вирішили питання не тільки по відношенню до однієї людини або до одного села, а навели порядок з типовими негараздами, які сьогодні є. І я хочу нагадати вам, що ви знаєте мій недобрий характер, я обов’язково кожний дзвінок перевірю. Я подзвоню через тиждень, через два, через три і зроблю висновок по кожному керівнику міністерства або центрального органу виконавчої влади, здатні ви працювати з людьми, здатні давати результат чи ні.

Також Юлія Тимошенко вимагає від чиновників організувати серйозний системний запуск обслуговуючих кооперативів.

По обслуговуючих кооперативах потрібно дати узагальнюючу інформацію в газети, в журнали, по радіо, як завгодно, куди звертатись, як організовується, провести навчання, організувати виїзди на місця, зібрати голів сільських, селищних рад по районах. Але організуйте серйозний запуск створення обслуговуючих кооперативів.