Уряд приділяє будівельній антикризовій програмі особливу увагу і продовжує її реалізацію

Витяги зі вступного слова Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. від 12 серпня 2009 року. Будівельна антикризова програма.

«В порядку денному сьогодні продовження реалізації антикризової програми Уряду для будівельної галузі. Ми придаємо цій програмі особливої уваги, тому що в найбільшому занепаді на фоні світової фінансової кризи опинилась якраз будівельна галузь, до речі, так і в усьому світі».

За кошти іпотечної установи Уряд скуповує житло по не спекулятивним реальним цінам від 2,5 до 4,2 тис. грн. – це житло буде видано пільговим черговикам.

«Саме тому ми віддаємо велику перевагу тому, щоб фінансові ресурси, які має Державна іпотечна установа, не були розпилені для використання цих грошей на придбанні житла на вторинному ринку, в тому числі і за спекулятивними цінами, що нічого не дасть будівельникам, ми переформатували роботу Іпотечної установи і на сьогодні ми приймаємо вже друге рішення Уряду, яке стосується підтримки будівельної галузі. Ця програма здійснюється досить лаконічно. Ми визначили певні цінові параметри, по яких сьогодні через Іпотечну установу держава може придбати недобудоване житло. Ці параметри від 2,5 тис. за 1 кв. метр  до 4 200 за 1 кв. м. Безумовно, житло це мусить бути високої якості, повністю оздоблене для тих, хто буде вселятися в ці квартири».

Інший антикризовий ефект програми – забезпечення будівельників оборотними коштами для по- і добудови житла, і остаточного продажу його громадянам. Так будівельна галузь почне дихати.

«Безумовно ціна є значно нижче тих спекулятивних цін, які сьогодні пропонують на відкритих ринках. Саме тому, що ми викуповуємо недобудовані будинки, частина цих будинків вже була продана забудовниками на умовах передплати громадянам України, але сьогодні через те, що банківська система не може задовольнити в кредитах будівельну галузь, будівельники не можуть мати обігових коштів для добудови цього житла, як наслідок, виникають такі недобудовані будинки, які не дають можливості отримати квартиру тим людям, які вже проплатили за цю квартиру і мусили вже давно в ці будинки в’їхати».

Головний пріоритет програми в тому, що люди, що стоять в пільгових чергах по 20 і 30 років нарешті отримають квартири.

«В той же час викуповуючи по різному від 20, 30, 40 % таких будинків у державну власність ми відкриваємо для себе абсолютно нову можливість надати квартири тим пільговим категоріям людей, громадян України, які стоять в черзі іноді по 20-30 років і не мали можливості ці квартири отримувати. Ми будемо забезпечувати людей цими квартирами. Можу сказати, що це досить вивірено фінансово і організаційно антикризова програма для будівельників, тому що вона цілком і повністю забезпечена фінансами, незважаючи на важку ситуацію, яка є сьогодні і в бюджетній, і в банківській сфері, і вона повістю забезпечена організаційно».

«Ми демонструватимо що можна суміщати ефективні програми підтримки реального сектору економіки з програмою скорочення черг.

На минулому засіданні Уряду ми вже прийняли цілу низку таких рішень і виділили необхідні фінансові ресурси будівельникам, викупили частину квартир для державних потреб. І сьогодні ми будемо мати з вами прекрасну нагоду вручити ордери цих перших будинків, тому що вони для нас є знаковими, далі працівникам, ветеранам заслуженим МВС, які багато років стоять в черзі. Ми почали з вами цю процедуру в п’ятницю, сьогодні ми, по суті, завершимо видачу ордерів в першому житловому будинку, який був куплений. Я думаю, що дуже знаково те, що держава саме в ці важкі кризові часи, в надзвичайно важкі часи, колю бюджет виконується з напругою і кожен місяць виконання бюджету потребує спеціальних, вибачте за слово, креативних урядових програм, і наполегливої роботи всієї країни, всіх регіональних бюджетів. Саме в цей час ми будемо суттєво скорочувати ті черги, які складаються з пільгових працівників тих чи інших сфер, з пільгових громадян, які мають пільги по законам, і будемо демонструвати, що, навіть, в кризу можна суміщати програми підтримки реального сектору економіки з програмою скорочення черг пільгових категорій громадян, які багаторічно стоять в цих чергах».

Перші підсумки програми такі – невдовзі 1569 сімей зможуть отримати пільгове житло, і додатково будуть вселені суміжні 2900 сімей, яким забудовник не міг здати житло із-за проблем з оборотними коштами.

«Можу сказати вам перші підсумки цієї програми. Перший підсумок такий: сьогодні на засіданні Уряду ми будемо приймати рішення по 35 будівельним компаніям, які представлені всіма регіонами України без виключення, по суті, сьогодні вся географія представлена, які чітко потрапляють в ті цінові параметри, які затверджені Урядом. На сьогодні  якщо ми успішно приймемо рішення Уряду по 35 будівельним компаніям, то ми зможемо викупити для держави 1569 квартир, тобто для 1569 сімей тільки за рахунок сьогоднішніх рішень Уряду. Це ті пільгові категорії громадян, які отримають житло.

І друге. Ми зможемо додатково вселити в ці житлові будинки 2897 сімей, які не могли дочекатися цього житла, хоча гроші за це житло проплатили. Тобто, по суті справи, це досить великий обсяг квартир, який буде наданий родинам в нашій державі».

Щоб отримати такий результат – заселення 5,5 тис. сімей у нове житло – Уряд про інвестує в будівельну галузь 556 млн. грн.

«А загалом, якщо брати сьогоднішнє рішення Уряду, і рішення Уряду минулі, тобто, в минулу середу,  то ми будемо з вами мати вже майже 5,5 тисяч родин по всій країні, які отримають або пільгове житло, або отримають житло заздалегідь передплачене, яке ми мали можливість завершити.

Це величезний обсяг і житла, який буде зданий. Щоб отримати такий результат, ми вже, включно з сьогоднішній рішенням, 556 млн. грн. проінвестуємо як держава, в будівельну галузь через іпотечну установу».

Уряд здійснює цю комплексну програму в умовах блокування і крючкотворства – все це робиться для дискредитації Уряду.

«В той же час хочу вам сказати, що цій програмі іде величезний супротив серед політиків і високих керівників держави. Супротив такого масштабу, що були накладені вето на відповідні рішення Уряду, які приймалися до сьогодні. Вето, ви знаєте, ким може накладатися.

Знаходяться будь-які причини, будь-які перешкоди, будь-які зачіпки і крючкотворство виключно для того, щоб не дати можливість масштабно підтримати, як будівельну галузь, так і людей. Це робиться для того, щоб продовжувати шлях дискредитації Уряду.

Я думаю, що ми вже вміємо і знаємо, як з цим боротися, ми маємо всі протияддя на цю тему, і будемо застосовувати їх в нашому щоденному режимі роботи. І ніхто нам не завадить, жоден орган влади, жодна критика, і жодні політики в нашій державі не завадять нам цю справу довести до логічного кінця. Справа ця має обсяг фінансування 2 млрд. грн. і ми ці 2 млрд. грн. протягом місяця профінансуємо в будівельну галузь. Щоб і як нам не чинили перешкод.

Шановні друзі, ми з вами звикли працювати в такому агресивному середовищі, яке, по суті справи, складається з сірної кислоти, але ми знаємо, як цей шлях проходити».