Заява

Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» з приводу ситуації, що склалася в Тернополі у зв’язку з систематичним багатоденним невивезенням сміття

Ситуація, яка зараз спостерігається в місті Тернополі, склалася через меркантильні інтереси чиновників обласної державної адміністрації та Тернопільської міськради.

Місцева влада неодноразово виступала в засобах масової інформації з приводу нібито початку робіт по спорудженню сміттєспалювального заводу, демонструвала журналістам «підписані» документи, хвалилася інвесторами. Однак, дальше декларацій робота не пішла.

Партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» в особі фракції у Тернопільській міській раді постійно заявляла свою позицію щодо необхідності будівництва сміттєсортувального переробного комплексу для міста Тернополя. Також, на думку ВО «Батьківщина», сміття, яке зараз знаходиться у селі Малашівці, також необхідно переробляти, тому що воно несе загрозу для громади Малашівців, а також для жителів обласного центру. Така позиція тепер підтверджена і науковим висновком інституту гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзєєва Академії медичних наук України, який є провідною установою в цій галузі в Україні. Тобто, існує критична необхідність для спорудження сміттєпереробного заводу і в Малашівцях. А в майбутньому такий завод зможе і вирішувати проблеми щодо вивезення сміття і з обласного центру.

В час, коли декілька посадовців лобіюють «свої» проекти по будівництву сміттєспалювальних, сміттєпереробних, сміттєсортувальних заводів, які могли б обслуговувати обласний центр та навколишні села, противники «чужих» проектів «підігрівали» настрої жителів села Малашівці, де донедавна складувалось сміття.

Тернопільська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» вважає, що чиновники змушені були дбати виключно про інтереси громади як міста Тернополя, так і села Малашівці. Однак для декого, власні інтереси стали вищими за виконання громадських та службових обов’язків.

Тернопільська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» вважає, що сьогодні необхідно як відновлювати конструктивний діалог із громадою села Малашівці, так і одночасно шукати нові альтернативні місця для спорудження сміттєсортувальних комплексів. В комплексі цих робіт негайно повинні розпочинатись роботи по будівництву сміттєсортувального переробного комплексу.

Наша позиція є незмінною. Тернополю необхідний сміттєсортувальний переробний комплекс. Тому ми категорично проти спорудження сміттєспалювального заводу на території області.