Прес-реліз

17 серпня відбулась прес-конференція першого заступника голови Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об’єднання „Батьківщина” Володимира Бойка.

Під час прес-конференції він дав оцінку сьогоднішній діяльності Тернопільської обласної ради та повідомив про рішення Львівського апеляційного адміністративного суду від 13 серпня 2009 року.

Зокрема, на думку Володимира Бойка, 17 та 18 червня цього року Тернопільська обласна рада прийняла ряд незаконних рішень. Серед них кадрові питання, в тому числі рішення щодо призначення директора комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський академічний обласний український драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка», а також питання комунальної власності, ряд обласних програм  та інші. В окремих рішеннях, прийнятих 17 та 18 червня, зазначено, що такі рішення вже приймались, однак, скасовані постановою Тернопільського окружного адміністративного суду від 2 лютого 2009 року, яка набрала законної сили. Проте, вказане рішення суду взагалі не набирало законної сили, та ще й скасоване судом апеляційної інстанції 13 серпня.

— Особливу увагу хочу звернути на рішення обласної ради від 17 червня №611 „Про надання пільг дітям реабілітованих осіб та дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій ОУН-УПА”, — зазначив Володимир Бойко. — Обласна рада, силами більшості, сформованої навколо депутатської фракції „Батьківщина”, приймала таке ж рішення 18 грудня 2008 року (рішення № 442). А прийняте 17 червня рішення № 611 лише дублювало його.

Відразу ж після прийняття дублюючого рішення 17 червня, депутати від ВО „Свобода” повідомили, що „Всеукраїнське об’єднання „Свобода” надало пільги дітям реабілітованих осіб та чоловікам (жінкам) учасників бойових дій ОУН-УПА”. При цьому „інтелектуально-розвинуті” свободівці навіть не змінили в тексті рішення жодного слова. Тай самі пільги, надані певним категоріям осіб не за рахунок ВО „Свобода”, а за бюджетні кошти. Окрім цього, після 17 червня цього року вже існувало 2 ідентичних рішення, які однаково обов’язкові до виконання на території області, проте, кошти виділені лише під одне таке рішення. Тобто, Тернопільська обласна рада, не виділивши кошти на виконання свого ж рішення, сама ж його і не виконує.

Аналогічна ситуація із галузевими обласними програмами, зокрема, такими як програма моніторингу довкілля Тернопільської області на 2006-2010 роки, програма розвитку обласних музеїв на 2009-2013 роки, обласна комплексна програма соціальної підтримки малозабезпечених верств населення „Турбота” на 2006-2010 роки, програма „Протидія захворюванню на туберкульоз у Тернопільській області на період до 2011 року”, які приймались, або ж змінювались і 18 грудня 2008 року, і 17-18 червня 2009 року. Знову ж таки, існує по дві із кожної переліченої програми, які однаково обов’язкові до виконання на території області. А коштів виділено вдвічі менше, ніж передбачено цими програмами.

Цікава ситуація і в кадрових питаннях. Для прикладу, Тернопільським драмтеатром від 17 червня керує два директора.

Щодо питань комунальної власності, то, наприклад, рішеннями обласної ради від 18 грудня 2008 року №465 та від 18 червня №653 на баланс установи Тернопільської обласної ради „Колегіум-інтернат „Знамення” передано по вантажно-пасажирському автомобілю марки УАЗ-2206, 2001 року випуску. Проте, фактично передано лише один такий автомобіль.

Володимир Бойко, виходячи з того, що обласна рада хоч і прийняла рішення про передачу автомобіля, та на справді не зробила цього, допускає ймовірність, що такий автомобіль можливо вже привласнений ким-небудь із сьогоднішнього керівництва ради.

— У такому випадку мене дивує відсутність заходів реагування з боку правоохоронних органів, — заявив перший заступник голови ТОО ВО „Батьківщина”. — У даному питанні Прокуратура Тернопільської області, до компетенції якої законодавством віднесено здійснення нагляду за законністю рішень, прийнятих органами місцевого самоврядування – бездіяльна.

Щодо рішення Львівського апеляційного адміністративного суду від 13 серпня, Володимир Богданович повідомив, що 2 лютого 2009 року Тернопільський окружний адміністративний суд виніс постанову, якою скасував ряд рішень обласної ради. Серед них й рішення про дострокове припинення повноважень Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії під головуванням Чуйко Н.І., утворення нової ТВК (голова Твердохліб В.Д.), зменшення загального складу депутатів обласної ради із 120 до 90 та інші рішення (всього 65 рішень). 20 лютого Тернопільська обласна рада в апеляційному порядку оскаржила постанову Тернопільського окружного адмінсуду.

20 березня Володимир Бойко подав заяву про приєднання до апеляційної скарги Тернопільської обласної ради, оскільки передбачав, що політична зміна керівництва облради може призвести до відкликання апеляції із суду. Пізніше саме так і відбулось. У кінці березня цього року вже новий голова облради підписав відмову від апеляційних скарг. Проте, в силу положень Кодексу адміністративного судочинства, суд не задовільнив таку відмову у зв’язку із запереченнями Володимира Бойка, який приєднався до справи.

Безпосередньо 13 серпня під час судового засідання свої докази Володимир Бойко аргументував відразу ж декількома суттєвими порушеннями Тернопільського окружного адміністративного суду. Серед таких аргументів є те, що суддя окружного адміністративного суду Данилевич Н.А. взагалі не мала права відкривати провадження у справі за позовом Бабія С.А. та Пастуха Т.Т. та розглядати справу, тому що дана справа не підсудна саме окружному суду. Тобто, суд, всупереч вимогам законодавства, самостійно відніс справу до тієї категорії справ, які має компетенцію розглядати.

Ще одним важливим аргументом бютівця в суді було те, що суд так і не встановив порушення прав Бабія С.А. та Пастуха Т.Т., у зв’язку із чим взагалі не міг приймати рішення на їх користь.

Проте, Львівський апеляційний адміністративний суд розставив все на свої місця, скасував рішення суду першої інстанції та відправив справу на новий розгляд.

— За таких обставин, Тернопільська обласна територіальна виборча комісія під головуванням Чуйко Н.І. починаючи із 2 лютого не могла здійснювати організацію та проводити позачергові вибори депутатів Тернопільської обласної ради 15 березня 2009 року, — зазначив Володимир Бойко. — Щодо дій самих суддів (Данилевич Н.А., Подлісна І.М., Мартиць О.І.), які прийняли незаконне рішення, то я допускаю ймовірність того, що або ж ці судді є некомпетентними, або ж було допущено втручання в їх діяльність та вплив на них. Обидва фактори рівносильні і несуть загрозу всій системі українського судочинства.

На думку першого заступника голови ТОО ВО „Батьківщина” Володимира Бойка, настав час активних дій правоохоронних органів, результатом роботи яких цілком можливо стане притягнення до кримінальної відповідальності окремих осіб.

Прес-служба ТОО ВО „Батьківщина”

т./ф. (0352) 52-24-19

www.batkivshchyna.te.ua