Юлія Тимошенко підтримала святкування 360-ї річниці Зборівської битви та привітала учасників фестивалю

14-16 серпня у Зборові, з нагоди 360-ї річниці Зборівської битви, відбувся військово-історичний фестиваль “Зборівська битва”. Це урочисте дійство стало можливим завдяки ініціативі депутатів від Блоку Юлії Тимошенко, які внесли до списку пам’ятних дат та ювілеїв, які святкуються на загальнодержавному рівні у 2009 році, цю подію.

Як відомо, наслідком  Зборівської битви (05. серпня 1649), у якій козацьке військо під проводом Б. Хмельницького перемогло польське військо Яна II Казимира, став Зборівський договір, що легалізував самоврядність Війська Запорізького (Гетьманщини) та фактично встановив республіканський устрій в Україні.

25 грудня 2008року  236 голосами «за» (з них 146 – БЮТ) Верховна Рада України прийняла постанову, щоб систематизувати відзначення пам’ятних дат і ювілеїв. Саме тоді народний депутат України Василь Деревляний запропонував, щоб  святкування ювілейного дня народження Степана  Бандери також було внесено до постанови.

Напередодні святкування 360-річчя Зборівської битви, народний депутат Василь Деревляний направив депутатське звернення та весь комплект необхідних документів прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко з проханням у рамках відзначення загальнодержавного свята 360-річчя Зборівської битви, виділити кошти – 2 млн. гривень для організації передсвяткових заходів. А саме: ремонту та реставрації об’єкту «Козацька могила», ремонту та оновлення експозиції краєзнавчого музею «Зборівська битва», ремонту та реставрації «Козацька могила» в Присовецькому лісі, ремонтно-реставраційних робіт стадіону «Колос», капітального ремонту вул. Б.Хмельницького з відновленням тротуарів, капітального ремонт районного будинку культури.

Прем’єр-міністр України Ю.В. Тимошенко підтримала депутатське звернення.  У зв’язку з цим Кабінет міністрів України, 12 серпня 2009 року виділив Міністерству регіонального розвитку 2 млн. гривень зі стабілізаційного фонду бюджету на проведення заходів, пов’язаних з підготовкою та святкуванням цього ювілею.

Міжнародний військово-патріотичний фестиваль «Зборівська битва» розпочався  у п’ятницю, 14 серпня, зі встановлення табірного містечка, розташування – у військово-історичному таборі в районі урочища Білий Берег, початок несення караульної та сторожової служби та наради командирів військово-історичних груп.

У суботу вранці, активісти Тернопільської обласної організації всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та молодіжної громадської організації «Батьківщина молода» організованою автоколоною приїхали до Козацької могили у Зборові, де розпочинались урочисті заходи. На народному вічі «Боже Великий Єдиний, нам Україну храни» виступив народний депутат України Василь Деревляний, який зачитав вітання Прем’єр-міністра України та повідомив про надзвичайно велику підтримку урядом цієї важливої державотворчої події в українській історії.

Після урочистого віча,  у військово-історичному таборі пройшла «відкрита година», де зборів чани та гості міста мали можливість фотографуватися та побачити показові виступи груп: фехтувальні двобої, стрільби з мушкетів, самопалів, аркебуз. З 18.00 години відбулася реконструкція епізодів Зборівської битви з використанням реплік вогнепальної та холодної зброї, піротехнікою.

У рамках фестивалю було відтворено битву при переправі через річку Стрипа. Участь у реконструкції битви взяло близько 100 членів історичних клубів з України, Польщі та Білорусі.

Під час бою були використані 3 гармати, 2 ожига і мушкети XVII ст. Усі піротехнічні ефекти забезпечили фахівці кіностудії ім. О.Довженка.

У реконструкції битви глядачі могли побачити реєстрових козаків і повсталих селян, польські військові формування. Татарське військо імітували групи кінних каскадерів.

Окрім того, у Зборові відбулося посвячення і закладення каменю на місці, де заплановано спорудити меморіальний комплекс “Зборівська битва”.