Іван Денькович: «Під час виборів на Тернопіллі, 15 березня цього року масово порушувалось законодавство»

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України і законів України при проведенні позачергових виборів до Тернопільської обласної ради 15 березня 2009 року та фактів фальсифікації їх результатів нарешті домоглась відкриття сховища із виборчою документацією.

Неодноразові звернення слідчої комісії до голови ТВК Наталії Чуйко не давали результату. Проте, 17 вересня, після звернення в прокуратуру Тернопільської області Тимчасова слідча комісія отримала доступ до документів.

В ході перевірки головою тимчасової слідчої комісії вибірково визначено 40 дільниць із п’яти районів області, по яких буде здійснено перевірку управлінням МВС України в Тернопільській області за дорученням комісії. Зокрема перевірка буде проводитись в Заліщицькому, Лановецькому, Підволочиському, Підгаєцькому та Шумському районах.

Об’єктом перевірки будуть списики виборців на виборчих дільницях, копії яких зроблено на місці зберігання виборчої документації.

— Для мене ознаки порушення законодавства при проведенні виборів 15 березня цього року стали очевидними відразу ж після відкриття першого ж пакунку із виборчою документацією, — заявив голова тимчасової слідчої комісії, народний депутат України Іван Денькович. — Адже, неозброєним оком помітно, що чимало підписів про отримання виборчих бюлетенів здійсненні однією і тою ж рукою.

Також, як повідомив народний депутат України Іван Денькович, у пакунках із документацією усіх 13 дільничних виборчих комісій Шумського району, що були вибрані для перевірки, не виявлено списиків виборців, що є грубим порушенням законодавства та може призвести до перешкод в роботі тимчасової слідчої комісії.