Партія «Батьківщина» подарувала Тернополю символ вічного щастя

В урочистий день презентації кованого «Дерева щастя» декілька пар закоханих закріпили колодки на гіллі деревця і викинули ключі в Тернопільський став, щоб їх сімейне щастя та кохання було вічним.

Вперше у Тернополі, за сприяння народного депутата України від Блоку Юлії Тимошенко Василя Деревляного та ковалів ПП «Віго» у неділю, 20 вересня відбувся фестиваль ковальського мистецтва.

Майстри ковальської справи з Каменець-Подільського, Львівської області та Тернопілля презентували тернополянам та гостям міста свої вироби, демонстрували сам процес ковальства, дарували подарунки, виготовлені під час фестивалю.

Зараз ковальство є доволі популярним, але рідкісним ремеслом. В Україні, особливо на заході, частими і постійними є різноманітні заходи з популяризації ковальства, наприклад у Івано-Франківську в травні 2008 року вже вп’яте влаштували міжнародне «Свято ковалів». Не винятком став і Тернопіль. Свято відбулося завдяки організаторам – активістам Тернопільської обласної організації партії ВО «Батьківщина» та основним парнерам: готельно-розважального комплексу «Алігатор», ресторану «Тернозавр», ПНП виробничого товариства «Євростиль» та ПП «Віго». Варто зазначити, що саме ковалі Тернопільської фірми «Віго» декілька місяців поспіль працювали нам «Деревом щастя» для тернополян. Доречі, дві красиві ковані лавки біля дерева є теж роботою і подарунком від майстрів підприємства «Віго».

За організацію заходу та можливість взяти участь у фестивалі ковальства, подарунок отримала і Тернопільська обласна організація «Батьківщина» від  коваля Івана Шелудченко зі Львова ( ПП «Темако Україна»). Пан Іван з звичайного шматка заліза викував надзвичайну картину – справжній витвір мистецтва, яка прикрашатиме офіс партійної організації ВО «Батьківщина».

На набережній Тернопільського ставу перехожі з цікавістю розглядали ковані металеві скульптури, луки, арбалети, сокирки, підставки під вазони, дзеркала з надзвичайним аристократичним обрамленням, ковані елементи декору та багато інших цікавих виробів. Юним відвідувачам особливо сподобалося крісло-качалка, біля якого вишиковували черги малюків, щоб погойдатися.

Чоловіки примірялися до луків та арбалетів, жінки милувалися кованими квітами, які виблискували під променями сонця.

Не меншу  увагу перехожі приділяли найбільшому на фестивалі виробу, який був накритий білою занавіскою.

Ініціаторів та організаторів заходу було запрошено до відкриття головного виробу «Дерева щастя».

—                        Сьогодні, ми з радісттю презентуємо тернополянам наш спільний подарунок місту, який стане символом сімейного щастя та вічного кохання для подружніх пар, — розповів народний депутат України від БЮТ, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний. — Розглядаючи ковані вироби, презентовані на фестивалі, ми з директором ПП «Віго» Іваном Блаженко поспілкувалися і вирішили підтримувати і надалі традицію з щорічним святкування ковальського мистецтва у Тернополі, запрошувати ковалів з усіх куточків України і прикрашати наше місто новими кованими виробами.

Перерізавши стрічку і знявши таємничу занавіску, Василь Деревляний запросив першу пару закоханих прикріпити колодку на коване дерево.

Цією парою були Августин Станіславович та Ірина Михайлівна Войнарські, які цього року відсвяткували 50 років свого подружнього життя. Сьогодні, у Войнарський вже двоє дітей, четверо онуків і двоє правнуків. Подружжя розповіло, що ці 50 років вони  прожили душа в душу, всі життєві труднощі долали разом, в любові  виховали дітей, тішаться онукам та маленьким правнучкам.

—                         Ми прожили щасливе життя, ніколи не сварилися, а коли я й нехотячи, чимось образив свою дружину, то вона вже мені мусить вибачити, — піджартовува Августин Станіславович.

Наступними, свою колодочку сімейного щастя закріпили молодята Михайло та Марія Сорочинські. Аби ніхто і ніколи не зміг завадити чи розділити їх подружню пару, Михайло викинув ключі від колодки в озеро. Їм наслідували й інші молоді пари, які обвінчалися і поєднали свої долі в цей день.

Фестиваль ковальської майстерності продовжувався. Люди насолоджувалися мелодійними українськими піснями у виконанні тернопільських  співачок – Христини Смачило, Надії Гураль, Анни Придуляк, Інни Бойко, гурту ВЕІРОНА та заслужених артистів України – гурту «Ярославна», що завітали на фестиваль у рамках Всеукраїнського благодійного туру «Від серця до серця».  Тернополяни та гості міста танцювали та підспівували знайомі їм композиції, ділилися позитивними враженнями від побаченого та почутого.