Помічник-консультант народного депутата України Василя Деревляного (БЮТ) Андрій Мастило рекомендує готуватися обирати Президента України

15 вересня завершився етап первинного уточнення відомостей Державного реєстру виборців. Лише близько двох відсотків жителів України перевірило свої дані. Така байдужість громадян не на їхню користь.

Вибори Президента України 2010 року і решта виборів, у питаннях щодо списку виборців, відбуватимуться у нашій державі відповідно до правил, встановлених Законом України «Про Державний реєстр виборців», і на його основі. Тому пропонуємо з’ясувати: що таке «Державний реєстр виборців» і які права згідно зазначеного Закону ми маємо?

Державний реєстр виборців (далі – Реєстр) – це автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система (банк даних), яка призначена для зберігання, обробки та використання відомостей про громадян України, які мають право голосу. Органами, які займаються створенням і веденням цієї системи, у районах є відповідні  структурні  підрозділи  районних державних адміністрацій (наприклад, відділ ведення Державного реєстру виборців апарату Теребовлянської райдержадміністрації), а у місті обласного значення – відповідний виконавчий орган міської ради. На рівні області у структурі облдержадміністрації утворено відділ адміністрування Реєстру, а розпорядником Реєстру є Центральна виборча комісія.

Відповідно до Закону України «Про Державний реєстр виборців» кожен виборець має право:

– подавати свої персональні дані до відділу ведення Державного реєстру виборців (далі – відділ ведення Реєстру);

– знати про своє включення (не включення) чи включення (не включення) інших осіб до Державного реєстру виборців;

– знати про використання своїх персональних даних;

– одержувати на безоплатній основі у будь-який час від відділу ведення Реєстру повну інформацію в доступній формі про свої персональні дані, внесені до Реєстру, у порядку встановленому цим Законом;

– звертатися у порядку, встановленому цим Законом до відділу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (не включення) до Реєстру себе чи інших осіб, запису про себе чи інших осіб, виправлення недостовірних відомостей Реєстру щодо себе або інших осіб;

– оскаржувати у порядку, встановленому Законом, рішення, дії чи бездіяльність відділу ведення Реєстру;

– захищати будь-якими не забороненими законом засобами свої права та законні інтереси у разі їх порушення при веденні Реєстру.

Тепер, коли з правами ми вже ознайомилися, рекомендую проявити активність та інтерес до своїх персональних даних в Реєстрі, оскільки їх достовірність впливає на реалізацію нашого основного демократичного права обирати.

Кожному виборцю, включеному до Реєстру, було надіслано повідомлення з роздруківкою його даних та пропозицією їх перевірити, а при необхідності усунути неточності у відповідному відділі ведення Реєстру. У разі виявлення невідповідностей у персональних відомостях виборець звертається з документом, що посвідчує особу і громадянство, для їх усунення до відділу ведення Реєстру за вказаною в повідомлені адресою. Якщо ж такого повідомлення Ви не отримали, то зверніться до відділу ведення Реєстру з метою вирішення питання про своє включення до Реєстру.

Також, кожен виборець у разі зміни його персональних даних може звернутися до відділу ведення Реєстру із заявою про внесення відповідних змін. До заяви додаються документи (належно засвідчені копії документів), які підтверджують ці зміни, та довідка про включення особи до Реєстру. Виборець, у персональних даних якого в Реєстрі зазначено про його постійну нездатність пересуватися самостійно, може письмово уповноважити на таке звернення іншу особу. Виборець, який проживає чи перебуває за межами України, звертається із заявою до відповідної консульської установи України. У разі звернення щодо зміни виборчої адреси виборець подає заяву до відділу ведення Реєстру за новою виборчою адресою, до якої додаються документи (належно засвідчені копії документів), що підтверджують зміну адреси.

Таким чином, ми маємо реальну можливість завчасно запобігти «неприємностям» зі списком виборців, які можуть виникнути у день голосування.

Щоб створити ефективну систему обліку виборців державою затрачено чимало зусиль та бюджетних, тобто наших, коштів. Однак якість Реєстру великою мірою залежить від нас самих. Тож будемо свідомими громадянами України і нікому не дозволимо обирати за нас наше майбутнє! А для цього, спершу, потрібно уточнити дані Державного реєстру виборців.

Андрій Мастило, помічник-консультант народного депутата України від БЮТ В.Деревляного