У Тернополі активізовано роботу з видачі актів на право приватної власності на земельні ділянки

28 вересня відбулося засідання розширеної колегії головного управління Держкомзему України в Тернопільській області під головуванням начальника управління Івана Крисака (член економічної ради ТОО партії ВО «Батьківщина»).

Головуючий на колегії проаналізував стан виконання в Тернопільській області Постанови Кабінету Міністрів №844 «Про деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році». Було дано оцінку ситуації, яка склалася в області щодо безоплатного оформлення громадянам державних актів на право приватної власності на земельні ділянки, які надані для будівництва та обслуговування житлових і господарських будівель, а також для ведення особистого селянського господарства.

Піддано жорсткій критиці роботу управлінь Держкомзему в Тернопільському, Підволочиському та Підгаєцькому районах.

Відзначено кращу роботу управління Держкомзему в Шумському районі.

Начальник головного управління І.Крисак також вказав на необхідність активізувати роботу з прийому документів від сільських рад та укладення угод. Передовсім було звернуто увагу на розширення роботи з сільськими головами щодо надання консультаційної допомоги, та на необхідність роботи з людьми, які подають документи на безоплатне виготовлення державних актів.

З боку начальників районних управлінь були висловлені серйозні претензії до організації роботи в Тернопільській філії ДП «Центр державного земельного кадастру» та в ДП «Тернопільський науково-дослідний і проектний інститут землеустрою». Найбільше зауважень стосувалися формального підходу спеціалістами цих двох державних установ до прийому документів від районних управлінь Держкомзему, а саме – необґрунтованих відмов у такому прийомі.

Наголошуючи на необхідності пришвидшення роботи з вироблення технічної документації для виготовлення державних актів на право приватної власності на землю, як це передбачено згаданою Постановою Кабінету Міністрів, начальник головного управління звернувся до підприємців, які працюють у цій сфері, з пропозицією дозволити роботу на договірних умовах в ДП «Центр державного земельного кадастру» та в ДП «Тернопільський науково-дослідний і проектний інститут землеустрою» спеціалістів з землеустрою та забезпечити їх необхідним обладнанням, яке є в розпорядженні суб’єктів підприємницької діяльності.

Підприємці, які виступили на колегії, з розумінням поставилися до пропозиції головуючого на колегії та обіцяли підтримку в межах наявних у них можливостей.

За результатами колегії прийнято рішення та дано доручення відповідним підрозділам щодо активізації роботи з прийому документів та виготовлення державних актів.