Уряд сьогодні зібрав найкращу команду інтелектуалів, аби здійснити ефективні зміни в системі середньої освіти

Витяги з вступного слова Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. від 1 жовтня 2009 року. Середня освіта.

…Ми зібрались для того, щоб створити відповідну інтелектуальну групу, інтелектуальну команду для того, щоб розпочати осмислені, профінансовані, це дуже важливо, і забезпечені всіма організаційними рішеннями кроки по формуванню тієї політики в системі середньої освіти, яку ви хотіли би бачити від держави.

І тому наша сьогоднішня зустріч, яка проводиться напередодні Всеукраїнського дня освіти, я думаю, що це є знаково, тому що я хотіла би, щоб ви до свого свята відчули, що Уряд і вся команда влади, яка сьогодні знаходиться біля нас, готова розпочати, я підкреслюю, цей поступ, і це буде знаковий початок, тому що ми далі будемо з вами вже партнерами. Те, що ми вас запросили один раз в Уряд – це говорить про те, що ми стаємо партнерами на той час, коли ми можемо формувати політику.

Юлія Тимошенко щиро вдячна освітянам, за те що в такі важкі часи вони тримають на своїх плечах середню освіту в України.

І тому, вітаючи вас з наступаючим святом, дякуючи, безмежно дякуючи від всієї України за вашу, я б сказала героїчну роботу, тому що давати дітям знання, не маючи ні достатнього фінансування, ні достатньої заробітної плати, ні правильно організованої системи забезпечення наукового процесу, я вже не буду торкатися якості самого процесу, тому що я тут не є фахівцем, тут більше ви можете сказати, і все ж таки, виховувати наших дітей з високим рівнем інтелекту і навіть тестування, до якого ми перейшли, показує, що якість освіти і в селі, і в місті, і в кожному куточку України, незважаючи на складнощі, є дуже і дуже високою. І тому це ваша заслуга, заслуга ваших команд, заслуга всіх освітян по всій Україні я і просто хочу зараз, дякуючи вам, подякувати всім, хто сьогодні тримає на своїх плечах освіту середню в Україні, та і всю освіту в принципі, але вам, я думаю, найскладніше.

Юлія Тимошенко прагне змінити систему фінансування школи, адже зараз вона позбавлена будь-якого права господарювати.

Мало того, що ви ніде, крім бюджету, копійки не маєте. А по-друге, навіть, якщо б і хотіли мати, у вас немає інструментів отримати цю копійку, тому що ви сьогодні позбавлені права господарювати. І навіть ті гроші, які виділяються сьогодні в бюджеті, наприклад, на забезпечення процесу навчання дітей, також не ви визначаєте, куди пріоритетно ці гроші витратити. Я просто, коли ми під час повені об’їжджали школи, які постраждали від повені, то я була здивована тим, що наприклад, в школу можуть, наприклад, поставити м’ячі в той час, коли в школах в принципі в цьому немає ніяких проблема. Або централізовано закупити ще щось таке, що в принципі централізовано закупити непогано, але насправді школі потрібно зовсім інше і можливо за значно менші гроші.

Я дуже хотіла би, щоб ви стали фінансово самодостатніми. Що мається на увазі? Щоб ми пройшли той шлях, коли школа буде мати нормальне право господарювати, щоб у школи був розрахунковий рахунок, щоб школа мала свою може, піввакансії, але бухгалтера, щоб міг ставити підписи, щоб ви отримували, якщо вже виділяються фінансові ресурси, то в розрахунку по нормативу ми ж це виділяємо на одного учня, так щоб це проходило не через таку вертикаль, коли вам від нормативу залишається якась частина. Щоб все-таки ви отримали той норматив повноцінний, який ми запланували безпосередньо в середню школу.

Уряд не підніматиме мінімальну заробітну плату – левова частка підвищення піде на зарплати чиновникам, суддям і депутатам. Натомість будуть вибіркова підвищуватися зарплати саме тих категорій, які найбільше цього потребують.

якщо ми, наприклад, піднімаємо мінімальну зарплату, то в першу чергу і левову частку отримають чиновники всіх рівнів, тому що вони мають найбільші зарплати, вони витягнуть з бюджету найбільшу кількість грошей. Тоді ми йдемо по таких непомітних кроках, тому що і судді в нас там 6 тис. суддів дуже велику зарплату мають, і всі, хто представляє міністерства по всіх вертикалях, достатню зарплату, депутати.

Тому, враховуючи кризу, ми підійшли вибірково до соціальних видатків, це я вже переходжу до тих речей, які є предметними. Ми запланували тільки для деяких категорій людей, які отримують зарплату із бюджету, певні кроки вперед. Для всіх без виключення працівників бюджетної сфери, для всіх, ми даємо 12% збільшення – це те, що закладено в бюджеті.

Але ми взяли ще працівників середніх шкіл всіх – від директора до вчителя, і ми хочемо на 20% прямо з 1 січня підвищити зарплату. Це зразу першим кроком, який ми хочемо зробити. А стандарти вже потім, коли ми дійдемо до того світлого рівня, коли у всіх будуть середні зарплати і в промисловості, і в гуманітарній сфері більш-менш однакові, тоді ми будемо вже далі підвищувати мінімальні стандарти, тому що воно виходить несправедливо – підвищуєш мінімальні зарплати, підвищуєш мінімальний, а у всіх вже закладена різниця, і воно все пішло вже в межах такої різниці. Із бюджету сотні мільярдів виклали, а той же самий ефект. І знову вчителі, і знову працівники медичні, і знову працівники культури знаходяться по залишковому принципу.

І тому я хочу, щоб ви з розумінням ставились до того, що ми обрали іншу філософію підвищення зарплати. Тобто спочатку оклади, а потім мінімальні стандарти. Це те, що ми хочемо робити далі.

І тому, якщо говорити про загальну суму – це 20% тільки для працівників системи середньої освіти. І друге – це 12,1%, тобто в підсумку за рік, це без поки що того, що ми з кризи будемо поступово виходити, це 32% закладено. Це поки що те, що ми на цю хвилину можемо зробити. А далі ми будемо це посилювати і будемо робити так, як це можливо. Ви знаєте, що поки не було кризи, це і 2005 рік, коли ми приходили перший раз, ми зробили серйозний крок для бюджетної сфери. 2008 рік ми зробили все, щоб зрівняти мінімальний прожитковий рівень з мінімальною зарплатою, з Єдиною тарифною сіткою, але криза в кінці року нам просто всі крила обрізала.

Юлія Тимошенко приводитиме в належний стан гуманітарну сферу в пріоритетному порядку.

Але я буду продовжувати абсолютно цей напрямок і я знаю, поки ми не зробимо нормальну заробітну плату в наших гуманітарних сферах, країна буде жити неправильно. І якщо хтось вам говорить, що сьогодні можна підняти мінімальну заробітну плату до 1 тис. 500 грн., а власне, це майже в 3 рази піднімаємо, це потрібно просто ще один бюджет країні, це просто те, що ніколи не зможе здійснитися таким чином. Але вибірково по певним лініям так, як я зараз говорю, ми можемо серйозні робити в 2010 році кроки вперед.