Уряд здійснить глибоку ґрунтовну реформу податкової системи – це значно зменшить податкове навантаження і складність податкової системи

Скасування ринкового збору. Витяги з виступу Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. від 12 жовтня 2009 року.

Ми хочемо зробити досить глибоку реформу податкової системи, яка стосується виключно тих малих підприємців, які торгують на ринках. Йдеться про те, що починаючи з Радянського Союзу, всі, хто приходив зі своїм товаром на ринки, а тоді вони не були ні юридичними особами, ні підприємцями, ні платниками окремих податків, всі вони платили ринковий збір, і дійсно, тоді ринковий збір в ті часи, коли не було ще взагалі можливості займатися приватним бізнесом, себе виправдовував.

Це непросте питання для України в часи кризи, тому що кожна копійка в бюджеті дуже багато чого варта. Але в той же час ми знаємо, що одним з аспектів антикризової програми так само є зменшення і скасування зайвих податків. І саме тому я взяла зобов’язання перед малими підприємцями і окремими людьми, які працюють на ринках, що ми скасуємо ринковий збір як такий, який абсолютно не відповідає новим умовам господарювання, веденню ринкової економіки.

Поточна податкова ситуація настільки заплутана, що від ринкового збору в держбюджет надходить лише 490 млн. грн. – Уряд же новим бюджетним кодексом пропонує + 10 млрд. грн.

Проаналізувавши ситуацію, ми також зрозуміли, що всього по всій країні, в той час, коли збираються з таких людей, які торгують на ринках, десятки мільярдів гривень, до всіх місцевих бюджетів України доходить всього 490 млн., це в бюджети всіх міст, всіх сіл, селищ, всієї України.

Крім того, ми зараз, виходячи з ініціативою скасування цього ринкового податку, який до речі, стосується майже 2 млн. людей в країні, ми виходимо одночасно із проектом бюджету на 2010 рік, який багатократно більше дає місцевим бюджетам, бюджетам сіл, селищ і міст, ніж скасування ринкового податку забирає у місцевих бюджетів. Тобто по нашим розрахункам, ті, що ми надали, більше 10 млрд. грн. залишається в фондах розвитку бюджетів сіл, селищ, міст, а забираємо ми всього 490 млн., які розпилені по всій країні. Але в той же час, це дасть можливість прибрати потужну тіньову модель, яка працює сьогодні на ринках, і якою користуються власники ринків, прибрати потужну тіньову модель – по суті грабування простих підприємців, малих підприємців, громадян України і, безумовно, злочин, коли ці податки збираються і не доводяться до бюджету. І крім того, як з’ясувалося, в світі подібних поборів немає, тобто платиться орендна плата тими, хто торгує на ринку, і платяться патенти, ринковий збір, це вже абсолютно зайві речі.

Саме тому я хочу ще раз повідомити, що так, як я і обіцяла, ми сьогодні внесли до Верховної Ради спеціальний законопроект, який скасовує ринковий збір, як податок, який є нелогічним, який є тінізованим і аналогів якому в інших ринкових країнах немає.

Допомагаючи підприємцям краще відстоювати свої інтереси у відносинах з власниками ринків Уряд затвердив типову угоду, яка знімає безліч приводів для зловживань власників.

Ми вже відпрацювали пропозиції малих підприємців, які торгують на ринках. Відпрацювали Типову угоду між власником ринку і людиною, яка на ринку торгує. Тому що якраз в цих угодах і були колосальні зловживання. Коли, наприклад, малі підприємці на ринках за свої гроші будують певні торгівельні павільйони, будують маленькі магазинчики, оснащують свої робочі місця. І, на жаль, власники ринків просто вимагали це віддавати ринку, незважаючи на те, що цей малий підприємець вклав свої гроші. І це його власність за законами України. Якщо дається дозвіл на спорудження такої торговельної точки на ринку, то це є власність того, хто збудував за свій рахунок. Але, на жаль, все це відбиралося у цих підприємців, і все це реєструвалось, як власність якраз того, хто володіє ринком. Все це колосальні зловживання, які були. Така Типова угода вона також буде подана у вигляді законопроекту, який буде врегульовувати всі стосунки між тим, хто торгує на ринках і тим, хто володіє ринком, а також місцевими органами влади.

Наступним кроком співпраці з малим бізнесом буде великий з’їзд з якого буде сформована справжня Асоціація, за допомогою якої Уряд зможе системно та швидко наводити порядок в галузі.

Ми домовилися про те, що в найближчий місяць ми будемо збирати великий з’їзд тих людей, які сьогодні будуть представляти команди асоціації підприємців, які торгують на ринках малих підприємців, а крім того окремих громадян, які торгують на ринках, і ми будемо з ними разом повністю доводити до логічного завершення наведення порядку в стосунках між продавцями на ринках, власниками ринків, місцевою владою і державною владою. Думаю, що ми багато чого зможемо зробити. І, взагалі, сьогодні, зустрічаючись з людьми, маючи від них пропозиції і зауваження, проводячи спеціальні ради при Уряді, це, по суті справи, пряма комунікація з суспільством. Це пряма демократія, яку я буду сповідувати в діяльності Уряду.