Державна екологічна інспекція в області підбила підсумки роботи за 9 місяців 2009 року

Підбиття підсумків діяльності є традиційним для підприємств, установ, організацій, що звикли аналізувати зроблене щоб, враховуючи результати, надалі формувати плани.
Результати діяльності за 9 місяців 2009 року підсумували і у Державній екологічній інспекції у Тернопільській області.

Основною особливістю здійснення інспекторської діяльності протягом 2009р. є обмеження проведення планових перевірок та позапланових заходів, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2009р. №502 “Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року”. Це вплинуло на результати проведеної роботи.

У порівнянні із аналогічним періодом минулого року зменшилися значення ряду показників. Так, за 3 квартали 2009 року Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області проведено 1561 перевірку суб’єктів господарювання. Складено 2056 протоколів про адміністративні правопорушення, з яких 42 – надіслано судовим органам. До адміністративної відповідальності притягнуто 2019 осіб на суму 105,989 тис. грн.

Хоч кількість перевірок з об’єктивних причин зменшилась, деякі показники вдалося навіть покращити. Так, на 24% (на 280,259 тис. грн.) збільшилася сума пред’явлених позовів та претензій. За звітний період пред’явлено 194 позови і претензії на суму 1152,072 тис. грн.

На 73% збільшилося стягнення пред’явлених претензій та виставлених позовів. За 9 місяців 2009р. за екологічні збитки стягнуто 584,146 тис. грн. А загалом, за виявленими від початку року фактами порушень природоохоронного законодавства навколишньому природному середовищу завдано збитків на суму 2607,85 тис. грн.

У правоохоронні органи передано 23 матеріали, що на 4 більше, ніж за аналогічний період минулого року. На стільки ж збільшилася і кількість порушених протягом звітного періоду  кримінальних справ і становить 12.

Тимчасово, до отримання необхідних дозвільних документів, зупинено діяльність 11 об’єктів, з яких: 5-кар’єрів.

Не випадково найбільша кількість перевірок (451) проведена у частині поводження з відходами. У їх результаті, за виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 988 посадових осіб та громадян та оштрафовано на суму 41,196 тис. грн., з яких 34,453 тис. грн. вже стягнуто.

Так, внаслідок засмічення твердими побутовими відходами земельної ділянки на території Беримівської сільської ради Зборівського району дочірнім підприємством “Альфатер Тернопіль”, навколишньому природному середовищу завдано збитків на суму 941,76грн. Це лише один приклад із числа зафіксованих фактів несанкціонованого розміщення ТПВ громади м.Тернопіль у час “сміттєвої кризи”. Загалом за аналогічні випадки нараховано збитків на суму  32,612 тис. грн. Матеріали за кожним фактом незаконного видалення відходів направлено до прокуратури Тернопільської області.

Проводилися також перевірки органів місцевого самоврядування з питань ліквідації стихійних сміттєзвалищ на територіях сільських рад. За виявлені порушення в сфері поводження з відходами до адміністративної відповідальності притягнуто 166 осіб. Ще 782 громадян притягнуто до адмінвідповідальності за порушення правил поводження з відходами у ході проведення відповідних рейдів.

Результативними були також перевірки, здійснені у частині охорони та використання водних ресурсів. До адміністративної відповідальності притягнуто 235 осіб. Сума штрафів становить 26,489 тис. грн. Пред’явлено 46 претензій на відшкодування збитків 223,55 тис. грн.

За самовільне водокористування підземними водами МКП «Збараж» нараховано збитки на суму 57203,4 грн. Матеріали справи направлено до Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури, яка за ч. 2 ст. 240, ч. 3 ст. 365 КК України порушила кримінальну справу і проводить слідчі дії.

Протягом трьох кварталів 2009р. держекоінспекцією також проведено 233 перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства у частині охорони та раціонального використання надр. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 200 посадових осіб та громадян. Накладено штрафів на суму  26,112 тис. грн.

Підсумовуючи результати роботи, звертаємо увагу громадськості на те, що наші показники – це виявлені факти самовільного використання природних ресурсів, забруднення, засмічення та знищення довкілля, і їх кількість на території області на жаль не зменшується.

Начальник ДЕІ в Тернопільській області, депутат фракції ВО «Батьківщина» у Тернопільській міській раді Віктор Мричко