Василь Деревляний: «Нарешті українці зможуть відчути себе господарями на власній землі»

29 жовтня у будинку культури села Гаї-Розтоцькі, що на Зборівщині, відбулося справжнє свято: вручення державних актів права власності на земельну ділянку місцевим мешканцям. Почесну місію з вручення документів виконав народний депутат України, голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.

На початку зустрічі з місцевими мешканцями Василь Деревляний поінформував присутніх, що В Україні є закон, який був прийнятий ще в 2001 році – Земельний кодекс. Саме у ньому статтею 118 передбачено порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами України. Але люди, які традиційно володіють ділянками землі (город, сад, присадибна ділянка), стикаються з колосальними проблемами. Вони були змушені пройти безліч бюрократичних процедур. З метою захисту інтересів громадян,  Прем’єр-міністра України Юлія Тимошенко ініціювала прийняття Постанови Кабінету Міністрів №844 “Про деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році”.

Дана постанова передбачає спрощену процедуру безоплатної  видачі актів на землю громадянам України, що яких прийнято рішення про передачу земельних ділянок у приватну власність. «Нарешті українці, завдяки роботі уряду Юлії Тимошенко, зможуть відчути себе господарями на власній землі»,- зазначив Василь Деревляний.

Також перед присутніми виступили голова Зборівської районної ради Віктор Тарновський, начальник управління Держкомзему в Зборівському районі Павло Будник, сільський голова Гаїв Ростоцьких Петро Чехович. Земельний фахівець району відзначив, що саме завдяки ініціативі керівника уряду нині мешканці району зможуть оформити усю необхідну документацію, що необхідні кошти для цього є.

Народний депутат позитивно відмітив, що у Зборівському районі у земельному питанні робота виконується доволі справно. Краще лише на Борщівщині. А от у двох районах Тернопільщини –Збаразькому та Підгаєцькому керівник Держкомзему звільнив начальників управлінь, а у Бучацькому, Гусятинському та Кременецькому районах керівники отримали догани. Начальникам управлінь Держкомзему у Лановецькому, Тернопільському, Теребовлянському, Шумському, Чортківському районах встановлено двотижневий термін для виправлення ситуації, що склалася з видачею громадянам державних актів на право власності на земельні ділянки, після чого буде прийматися рішення щодо їх відповідності займаним посадам. Ця знакова подія відбулася після робочого візиту на Тернопільщину 28 жовтня голови Держкомзему України Олега Кулініча.

Слухаючи виступ народного депутата, люди схвально перешіптувались щодо розпочатої роботи уряду, щодо звільнення земельних чиновників та дякували за оперативну роботу місцевої влади. Адже у Гаях-Розтоцьких вперше на Зборівщині 37 місцевих мешканців отримали державні акти права власності на земельну ділянку. Про позитивні емоції людей, особливо старшого покоління, словами не передати.

Отримуючи документи на руки, у бабусь та дідусів аж світилися очі від щастя.

Поки тривала урочиста подія, журналіст «Нашої Батьківщини» поспілкувався з місцевими мешканцями.

64-річна Марія Тимчишин пропрацювала у місцевому колгоспі 29 років та ще 7 років на заводі. У 1964 році разом з чоловіком побудували своє житло. Нині з Марією Володимирівною мешкає син з невісткою і вона дуже рада, що їхня праця не пропаде на марно, а буде передана у спадок дітям та онукам. Такої ж думки 80-річна Стефанія Фесик, яка пропрацювала все життя ланковою. «Все в Божих руках, каже жінка, – але я вдячна уряду та Юлії Тимошенко, що подумали про нас, простих людей. Ми своєю працею нажили невеликі статки, але б хотіли, щоб згодом всім цим добром змогли по закону розпоряджатися наші діти».

До речі, на виконання Постанови Кабінету Міністрів №844 “Про деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році” у селі Козлів Козівського району вперше у Тернопільській області водночас було видано 17 актів власності на земельні ділянки.