Юлія Тимошенко ні на мить не послабить контроль і увагу до проблеми епідемії – ми мусимо боротися за кожне життя, а тому мусимо продовжувати готувати лікарні, ліки і обладнання до майбутніх викликів

Витяги зі вступного слова Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. від 9 листопада 2009 року

Уряд уважно відслідковував інформацію ВООЗ щодо пандемічного грипу і планомірно і ефективно готувався до епідемії – були в наявності всі сезонні вакцини, всі препарати, готові всі інфекційні лікарні.

Ми дуже уважно слідкували з початку року за всією інформацією ВООЗ відносно розвитку пандемії. І коли ми відчули, що ситуація дійсно є достатньо напруженою і достатньо небезпечною, ми в квітні почали працювати як Уряд.

В квітні ми оновили і посилили склад надзвичайної спеціальної комісії по боротьбі з епідемією і прийняли цілу низку урядових рішень, в тому числі, виділили фінансовий ресурс для закупівлі медичних препаратів і невідкладного медичного обладнання, найбільш необхідного. Наявність сезонної вакцини проти грипу, проти сезонного грипу було в такій кількості, що завжди перевищувала пропозиція попит.

І, безумовно, всі заходи, які ми вжили, ми вважаємо, були дуже своєчасними і незважаючи на їх достатню важкість для людей, були, на мій погляд, абсолютно необхідними. Я думаю, що ви знаєте, що введення  карантину в тих областях, де епідемічний поріг перевершено, а крім того, досить жорсткі  норми щодо незібрання людей „масочного” режиму і  знову ж незабезпечення хворих в лікарнях безкоштовними медикаментами.

Загальна мобілізація урядових ресурсів на подолання епідемічного стану дала добрий результат – кількість захворювань почала знижуватися в декілька разів, а деякі регіони взагалі не перейшли епідемічний поріг.

Кожні 3-4 доби ми проводимо всеукраїнську селекторну нараду, де реагуємо на будь-які питання, які є актуальними і які задають сьогодні керівники регіонів, щоб забезпечити їх цілком і повністю до всіх питань, пов’язаних з подоланням розповсюдження інфекції. І думаю, що зараз вже є певні позитивні ознаки. Я думаю, що я могла б показати вам таку невеличку діаграму, яка з 3 листопада по 8 листопада характеризує кількість захворювань на дату. І якщо 4 листопада у нас був пік – це 127 тис. 254 захворіло, то на 8 листопада ми маємо вже 32,448, тобто абсолютно позитивна динаміка.

Але в 17-ти регіонах залишається ще перевершеним епідемічний поріг. В 10-ти регіонах ми не досягли епідемічного порогу і  вже пішла на спад кількість захворювань. Але, якщо подивитися статистику за останніх 4 роки і проаналізувати взагалі, наскільки потужною була хвиля на захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції і грип одночасно, то цифри є неприємними, але вони не є такими трагічними. Найгірша ситуація у нас була в 2007 р., коли на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції за 9 місяців 2007 р. захворіло 6 млн. 279 тис., майже 280 тис. В 2009 р. за 9 місяців січень – вересень ми маємо 5 млн. 316 тис. захворювань. І це говорить про те, що абсолютно вчасні заходи дали свої певні результати.

Анти епідемічна робота Уряду дала результат – країна в цьому році втратила від епідемії ОРВІ майже на 1 тисячу людських життів менше.

Крім того, якщо взяти той же самий напружений 2007 р., за 9 місяців померли від грипу та пневмонії як внаслідок ускладнень 4 тис. 720 за 9 місяців. В 2009 р. – цей рік, який ми зараз так важко проживаємо, за 9 місяців померло від грипу та пневмонії 3 тис. 822 людини. І те ж саме прослідковується за 3 місяці останніх (вересень, жовтень, листопад), приблизно така сама тенденція. І якщо ми візьмемо хоча б ці два напружених місяці, жовтень і листопад, візьмемо найгірший рік, 2007 р.: в жовтні померло від ускладнень від грипу та пневмонії 688 людей, це 2007 р. В жовтні 2009 р. цей показник приблизно на 15% менший.

Я думаю, що все це говорить про те, правильно було реагувати на всі попередження Всесвітньої організації охорони здоров’я саме починаючи з квітня, а може, навіть трошки раніше, і абсолютно правильні були рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо  самих жорстких заходів, щодо нерозповсюдження інфекції. І ми абсолютно точно віддаємо собі звіт в тому, що в Україні абсолютно на іншому рівні мусить бути поставлена вакцинація, мусить бути докорінно змінена і стратегія і тактика вакцинації в Україні. Ми вважаємо, що тут є питання і тут  є проблема, яка, в тому числі, народжена і певним рівнем недовіри громадян до вакцинації.

І можу сказати, що сьогодні я як Прем’єр-міністр незалежно від того, що є певна позитивна динаміка щодо захворювань на гострі респіраторні вірусні інфекції і грип, я все ж таки, не дозволяю розслабитися, ні чиновникам, ні лікарям і вважаю, що ми мусимо продовжити готувати країну до можливих, ще можливих хвиль спалахів ГРВІ  і грипу, в тому числі, і випадків пандемічного грипу. І вважаю, що нам потрібно зараз цей час використати для того, щоб ще краще забезпечити наші лікарні необхідним медичним обладнанням і безкоштовними ліками для людей.

Я вважаю, що ми зараз мусимо боротися своїми правильними організаційними діями за кожне життя, особливо, враховуючи специфіку цього грипу AH1N1, коли воно вражає вагітних жінок, молодих людей, дітей. Я вважаю, що це досить потужний сигнал для того, щоб держава була мобілізована. Ще я хочу, щоб просто пересічні громадяни боялися за своє життя, за життя своїх дітей і достойно і правильно, саме головне правильно захищалися. І тому вся інформаційна кампанія, яка проводиться, зараз і спрямована на те, щоб люди дуже чітко знали, як їм діяти.