Порядок буде тоді, коли люди стануть не такими байдужими

У повсякденному житті ми часто стаємо свідками вчинення тих чи інших порушень, але, будьмо щирими, не завжди проявляємо активну громадську позицію щоб зупинити неправомірні дії.Сприяти вирішенню проблем охорони природи та припиненню природоохоронних порушень можна звернувшись до відповідних контролюючих органів, зокрема, до Державної екологічної інспекції в області.
Так, під час перевірки фактів, викладених у зверненні мешканця с.Більче-Золоте Борщівського району інспектор Держекоінспекції в області виявив засмічення земель твердими побутовими відходами.
У ході обстеження території населеного пункту, проведеного за участю заявника та представників сільської ради, на землях загального користування виявлено три несанкціоновані звалища твердих побутових відходів загальною площею 1100м2. При цьому, дві засмічені ділянки (900 м2) – на землях водного фонду у межах прибережної захисної смуги потічка “Білячковий”.
Засміченням земель Більче-Золотецької сільської ради навколишньому природному середовищу завдано збитків на суму 53,898 тис. грн.
За невжиття заходів щодо ліквідації несанкціонованого сміттєзвалища до адміністративної відповідальності за ст. 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення притягнуто Більче-Золотецького сільського голову. Йому ж вручено обов’язковий для виконання припис: ліквідувати відходи, забезпечити контроль за поводженням з ними, не допускати розміщення побутових відходів у недозволених місцях.
Ліквідація несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, а головне, недопущення їх утворення, є одним із багатьох напрямків повноважень органів місцевого самоврядування. Проте, при вмілій організації відповідної діяльності його керівником та налагодженні співпраці з активною громадськістю свого населеного пункту виконання даного сектора роботи є простішим, результативнішим і, що не менш важливо, дозволяє уникнути відповідальності за неправомірні дії чи бездіяльність.
На жаль, частіше на території області бачимо протилежне…

Начальник Держекоінспекції
у Тернопільській області,
депутат Тернопільської міської ради,