Витяги зі вступного слова Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. від 2 грудня 2009 рокуУряд проводить спеціальне засідання по проблемам людей з обмеженими вадами – адже це є справа честі нашої країни, вибудувати правильну політику таких людей.
Завтра, я хочу попередити всіх міністрів, у нас буде спеціальне засідання Уряду, яке буде проводитися в Клубі Кабінету Міністрів України, куди запрошені всі громадські організації інвалідів для того, щоб ми спільно разом прийняли ті проекти рішень, які підготовлені якраз громадськими організаціями інвалідів спільно з нашими відповідними міністерствами, і завтра, безумовно, день, коли і я хотіла б, щоб всі міністри були на місці, щоб персонально були присутні, тому що це справа честі кожної країни правильно побудувати політику для людей з обмеженими вадами. Зробити так, щоб вони в країні себе відчували рівними, щоб вони відчували себе комфортно, щоб вони були забезпечені роботою, щоб були забезпечені гідною реабілітацією, засобами транспорту, щоб вони були забезпечені всім, що їм потрібно для життя, в тому числі, і безбар’єрним простором.

Юлія Тимошенко дала доручення вже з 1 листопада підвищити пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій.
Перший крок, який, дійсно, на мій погляд, є абсолютно моральним, і є таким, що його потрібно було б зробити ще багато років тому, – це суттєве підвищення пенсій для інвалідів війни та учасників бойових дій. Це ми вже робимо з 1 листопада і для інвалідів війни І групи, ІІ групи, ІІІ групи і учасників бойових дій ми суттєво піднімемо мінімальні пенсії і виплати по пенсіях у середньому. Саме тому я хотіла б, щоб Міністерство праці та соціальної політики підготувало всі необхідні документи і з 1 листопада, так, як у нас і передбачено урядовими рішеннями, нашими програмами, щоб обов’язково з 1 листопада інваліди війни та учасники бойових дій отримали суттєво підвищену пенсію. Це перше доручення, яке я хотіла б сформувати вже сьогодні.

Уряд продовжує тримати найвищу динаміку підвищення соцстандартів, і вже у 2010-му році, році завершення кризи, ставить собі завдання довести рівень пенсій до 60% від середньої зарплати по трудовому стажу.
Друге – я хотіла б також звернути увагу, що наш Уряд, а частина міністрів працювали і в 2005 р., і зараз, починаючи з нашої роботи у 2008 р., саме наша урядова команда давала найбільші прирости по мінімальних зарплатах, мінімальних пенсіях, по середніх зарплатах і середніх пенсіях. Це, дійсно, було 2 роки в житті країни, коли були найсуттєвіші збільшення соціальних стандартів і найсуттєвіші збільшення пенсій і зарплат.
Але, в той же час, наш Уряд як Уряд, який приходив якраз відроджували справедливість в країні, відроджувати, в тому числі, соціальну справедливість по виплатах зарплат і пенсій, по їх розмірах, я хотіла би, щоб ми і далі рухалися, досягаючи в першій половині 2010 р., так, як це і передбачено нашими програмами, і так, як це і можна було зробити, тому що криза буде іти на спад, і в першій половині 2010 р., я думаю, що ми про кризу просто забудемо, я хотіла би, щоб ми ставили собі завдання, щоб пенсія для наших пенсіонерів була не менша 60 % їх середньої зарплати за попередні роки їх трудового стажу.

Юлія Тимошенко ініціює зарплату реформу для промислових підприємств, в результаті якої працівники отримуватимуть 50% від виручки підприємства, а не 18-23% як зараз.
А те, що стосується зарплат, це ще один важливий напрямок. Нам потрібно чітко взяти, яку питому вагу сьогодні в інших країнах світу, на всіх промислових підприємствах: хімічних, металургійних, гірничих, будь-яких, машинобудівних, подивитися, який відсоток від отриманої виручки в інших країнах складає зарплата. І можу сказати, що, якщо в розвинутих країнах зарплатня складає не менше 50 % такої виручки, то у нас сьогодні, на жаль, 18-23 %. І це значить, що ми мусимо за 2010 р. дійти до тих рівнів складової зарплатні, виручки, яку отримує кожне підприємство, як у нормальних цивілізованих країнах світу, тобто не менше 50 %. Я думаю, по завершенню кризи це буде правильно, логічно і це буде продовження нашої політики, яку ми ведемо, починаючи, наша команда, з 2005 р.

Урядова соціальна політика суттєво відрізняється від обману, провокацій і профанацій Януковича – невдовзі навіть зарубіжні експерти підтвердять що це був цинічний і жорстокий обман людей.
Тому, політика, яку робить сьогодні Уряд, суттєво відрізняється від обману, провокацій і профанацій, які роблять сьогодні деякі політичні діячі, включаючи центральну їх силу – це Партію реґіонів на чолі з Януковичем.
Я ще раз хочу підкреслити, що ми направили Закон „Про підвищення соціальних стандартів” в лапках „підвищення” і також Закон „Про зміни до бюджету”, які також у лапках „підвищують” соціальні стандарти. Ми направили в усі експертні фінансово-економічні кола країни, а ще направимо й іноземним експертам. Щоб не Уряд, а незалежні експерти підтвердили, що Закон „Про соціальні стандарти” і бюджет, якій був змінений, ніби-то під збільшення соціальних стандартів, в цілому, як проект Януковича, це був великий обман для людей, жорстокий, цинічний, як все, що вони роблять. Тому що більшості пенсіонерів не підвищена пенсія, значна частина втратила в розмірах пенсії, а ще біля 5 млн. пенсіонерів – отримали 60 коп. збільшення, на базі Закону „Про підвищення соціальних стандартів” Януковича. Це, просто, жорстоко по відношенню до людей.
Я сподіваюсь, що саме експертні кола оголосять свій вирок цьому псевдо соціальному закону.

Урядова ж політика, буде адресною і цільовою – аби кошти отримували саме ті, хто значно відстав за рівнем соціального забезпечення.
Ми будемо рухатися зовсім іншим чином, не так, як вони підвищувати народним депутатам пенсії і заробітні плати на базі таких Законів „Про соціальні стандарти”, а ми будемо підвищувати тим групам людей пенсії і заробітні плати, які, дійсно, суттєво відстали за своїми рівнями пенсій і заробітних плат від всіх інших і відстали незаслужено. Саме тому наша соціальна політика, наша соціальна стратегія спирається на соціальну справедливість, на соціальну солідарність і, думаю, що вона буде єдино правильною і можливою в Державі. Зараз, ми робимо кроки ті, що дає можливість робити криза. Після завершення кризи в 2010 р., ми будемо робити суттєві, подальші кроки.