Європа бачить Президентом України Юлію Тимошенко. Сама Тимошенко здатна проводити збалансовану зовнішню політику: проєвропейську, але із збереженням нормальних стосунків з Росією

Юлія Тимошенко здатна домовлятися та відстоювати інтереси України як на Заході, так і на Сході, з Росією. Як Президент, вона буде проводити збалансовану зовнішню політику, яка буде цілком відповідати національним інтересам України.

Юлія Тимошенко користується беззаперечним міжнародним авторитетом та повагою лідерів інших держав. З нею завжди готові зустрітися та конструктивно провести переговори як Ангела Меркель чи Ніколя Саркозі, так і Володимир Путін. Прем’єр-міністр неодноразово заявляла, що головним вектором зовнішньої політики України, її цивілізаційним вибором є Європа, євро інтеграція, вступ до Євросоюзу. Одночасно прем’єр намагається підкрипити такі заяви практичними ділами, налагодовши діло стосунки з провідними єропейськими лідерами. Партія «Батьківщина», яку очолює Юлія Тимошенко, є асоційованим членом великої партійної спільноти – Європейської народної партії, яка об’єднала у тому числі політичні сили французького президента Ніколя Саркозі та німецького канцлера Ангели Меркель, що є правлячими партіями у своїх країнах. Останній саміт «Україна – ЄС» у Києві довів, що зараз ініціатива вступу України до ЄС належить нам. Зрозуміло, що до закінчення президентських виборів Угода про асоціацію України та ЄС, Угода про зону вільної торгівлі є ЄС та запровадження безвізового режиму для українських громадян підписані не будуть. Однак, немає сумнівів, що саме за президентства Юлії Тимошенко ці ініціативи будуть реалізовані. А європейський вибір України буде наповнюватися, окрім зовнішних домовленностей, конкретним внутрішнім змістом: запровадженням європейских правових та соціальних стандартів, побудовою розвинутої інфраструктури, зміною ставлення влади до громадян. У тому, що кандидатура Тимошенко найбільш прийнятна, з точки зору запровадження європейських стандартів життя та успішного руху України по шляху євроінтеграції, переконані і в самій Європі. Так, Європейська народна партія на Другій пленарній сесії свого Конгресу, що відбулася нещодавно у німецькому Бонні і де разом з європейськими лідерами брала участь український прем’єр, закликала всі демократичні сили України об’єднатися навколо єдиного сильного кандидата у Президенти, яким вважає Юлію Тимошенко. Відповідну заяву партії озвучив Генеральний секретар ЄНП Антоніо Лопес-Істуріса: «Європейська народна партія закликає всі демократичні сили України та партнерів ЄНП в Україні згуртуватися і підтримати найсильнішого демократичного та проєвропейського кандидата, який вийде у другий тур, щоб запобігти поверненню до влади політичних сил минулого і зберегти ідеали «помаранчевої революції». Крім того, учасники сесії, на якій обговорювалися питання соціально орієнтованої ринкової економіки, відзначили ефективність зусиль прем’єра і уряду з подолання наслідків світової кризи. «І ми даємо високу оцінку дуже сильному керівництву Юлії Тимошенко, яка професійно робить все необхідне для того, щоб подолати фінансово-економічну кризу – наголошує, зокрема, у своїй заяві Генсек ЄНП. – Ми впевнені в тому, що Україна не тільки переживе кризу, але вийде з неї економічно сильнішою та успішно інтегрованою у світову економіку». При цьому Антоніо Лопес-Істуріса запевнив, що ЄНП готова надати українським колегам можливість користуватися своїм досвідом, а також ділитися досвідом щодо побудови соціально орієнтованої ринкової економіки. Варто відзначити, що, надаючи слово Юлії Тимошенко на відкритті сесії Конгресу ЄНП, її представили як майбутнього Президента України. Отже, європейці вже не сумніваються, що саме нинішній прем’єр незабаром стане главою держави. Водночас, Юлія Тимошенко твердо переконана, що одне із найважливіших завдань зовнішньої політики України є побудова рівноправних та цивілізованих відносин з Росією. Україна, діюча влада та громадяни зацікавлені бачити в Росії дружню державу із стабільною та передбачуваною позицією. Політика захисту українських національних інтересів, політика знаходження певних компромісів – це дійсно національна політика, яка буде сприяти розвитку і становленню України як суверенної держави і одночасно налагодженню нормальних партнерських контактів між двома країнами. «Тимошенко – це найбільш підходящий кандидат для ЄС, і вона намагається одночасно встановити хороші відносини з Росією» – такий висновок робить репортер німецької газети “Frankfurter Rundschau” Кішор Срідхар.