Василь Деревляний про Межигір’я, Миролюбівку і Бандеру

14 грудня відбулася прес-конференція народного депутата України, голови Тернопільської обласної організації партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Василя Деревляного. Лейтмотив зустрічі з журналістами – останні резонансні події в Тернопільській області та Україні, що стосуються в тому числі передвиборчої кампанії.Питання перше – співпраця Президента Ющенка з лідером регіоналів Януковичем. Як зазначив Василь Тимофійович, ознаки такого «альянсу» очевидні: в Галичині Партія регіонів відверто купує виборців, аби ті віддавали свої голоси за Януковича, натомість прибічники Ющенка (голови ОДА та РДА) на такі кричущі факти «закривають очі».
— У мене вже є чимало інформації з приводу підкупу виборців. Всю підтверджену інформацію я оформив як депутатське звернення і направив до правоохоронних органів, — зазначив народний депутат. — Що ж стосується Ющенка, то його люди – голови ОДА та РДА під час виборчої кампанії застосовують амінресурс як до підлеглих так і до керівників органів місцевого самоврядування.
Варто зазначити, що спільні інтереси особистого характеру у двох Вікторів прослідковуються ще від 2007 року.
Ще 9 липня 2007 року Ющенко по телефону привітав тодішнього прем’єра Януковича із Днем народження, а за кілька годин підписав секретне розпорядження №148. “Урядова дача на території комплексу відпочинку Пуща-Водиця надається в користування главі Кабміну Віктору Януковичу”, говориться в документі
В обмін на шикарний подарунок – маєток у 140 га. в Київській області, Ющенко отримав два будинки поблизу Маріїнського плацу (біля ВР України).
Схема взаємовигідного обміну:
– 25 вересня 2007 державна компанія “Надра України”, підконтрольна прем’єру Януковичу і його міністру екології та природних ресурсів Джарти, за п’ять днів до дострокових парламентських виборів, уклала договір міни (обміну).
– “Надра” передали донецькій компанії “МедІнвестТрейд” все майно резиденції “Межигір’я” у Нових Петрівцях під Вишгородом на Київському морі. Взамін “Надра України” отримали від “МедІнвестТрейд” два напівзруйновані будинки на Парковій алеї в Києві. Але у власності національної компанії вони перебували тільки добу.
– Наступного дня відбулося засідання Кабміну Януковича: останнє перед достроковими парламентськими виборами-2007. Тоді уряд Януковича своїм рішення передав ці два аварійні об’єкти на Парковій алеї до Державного управління справами – тобто президенту Ющенку. Ющенко саме мріяв переселитися в Маріїнський палац, а два напівзруйнованих будинки на Парковій алеї примикають до Маріїнського комплексу (поблизу Верховної Ради України).
Отже, антиукраїнський альянс де-факто вже відбувся.
Наступне, на що звернув увагу Василь Деревляний – «проблема зі сміттям» у місті Тернополі.
— По меншій мірі ганебно на тлі сьогоднішніх проблем у Тернополі та Тернопільській області виглядають голови ОДА, обласної ради та міський голова, які замість вирішувати проблеми по суті, розгорнули політичну війну один проти одного, — вважає Василь Деревляний. — Я особисто так і депутатська фракції «Батьківщина-БЮТ» в Тернопільській міській раді з самого початку виникнення «сміттєвої проблеми» в м. Тернополі ставили питання про якомога швидше та прозоре її вирішення, з обов’язковим дотриманням чинного законодавства.
У зв’язку з розпорядженням голови Тернопільської ОДА про надання земельної ділянки та видачу державного акту на цю землю на території Миролюбівської сільської ради для потреб міста Тернополя, народний депутат України Василь Деревляний направив депутатське звернення прокурору Тернопільської області. В зверненні йдеться: «Незважаючи на наявність законних перешкод, головою Тернопільської обласної держадміністрації вчиняються дії спрямовані на прискорення видачі державного акта на право користування вищеназваною земельною ділянкою, чиниться тиск на керівництво територіальних органів Держкомзему в області та в Тернопільському районі, щодо підписання вищезгаданого державного акта.»
Земельна ділянка, про яку йде мова, розташована на меліорованих землях – є частиною осушувальної системи, яка перебуває на балансі Миролюбівської сільської ради. Але при цьому, як зазначив Василь Тимофійович, голова ОДА не хоче на це зважати і не хоче рахуватися з рішенням Миролюбівської сільської ради, яка прийняла рішення про необхідність проведення ремонту меліоративної системи та відновлення її роботи в повному обсязі. Окрім того, на вказані потреби, рішенням Тернопільської районної ради виділені кошти з районного бюджету.
Тобто управління Держкомзему діє повністю у відповідності з чинним законодавством і, коли є прийняті рішення місцевих органів самоврядування, не збирається його порушувати на догоду політичним інтересам керівництва ОДА.
Отже, у своєму депутатському зверненні до Прокуратури області Василь Тимофійович просить дати правову оцінку діям керівництва Тернопільської ОДА щодо спонукання керівництва регіональних управлінь земельних ресурсів в області та Тернопільському районі до підписання державного акту на право користування вказаною земельною ділянкою без врегулювання спірних питань, які мають місце на даний час.
Ще одне питання порядку денного – фальсифікації виборів до обласної ради, що відбулися 15 березня цього року. Василь Тимофійович зауважив, що з цього приводу прокуратура вже порушила кримінальні справи стосовно посадових осіб Підгаєцького району, які організовували фальсифікації, на черзі – «палкі активісти» Підволочищини і Шумщини.
— На сьогоднішній день ми маємо ряд підтверджень того, що вибори до Тернопільської обласної ради 15 березня 2009 року були сфальсифіковані. Підтвердженням цього є рішення Львівського апеляційного суду та результати перевірки правоохоронних органів. Станом на 18 листопада поточного року на вирішенні органів прокуратури області, після повного виконання вказівок органами внутрішніх справ, перебуває 11 матеріалів з питань порушення виборчого законодавства ( прокуратура Під волочиського району 8 матеріалів, Шумського – 3), — заявив Василь Деревляний.
Насамкінець Василь Тимофійович повідомив усім про ініціативу керівників «Батьківщини» галицьких областей – Тернопільської (Василь Деревляний), Львівської (Іван Денькович) та Івано-Франківської (Дмитро Шлемко), за сприяння яких світ побачила трьохтомна збірка книг В.Сергійчука про національного провідника Степана Бандеру.
На даний час місцеві осередки партії «Батьківщина» в Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській областях проводять громадські слухання з питання – присвоєння звання Героя України (посмертно) Степанові Бандері. В результаті таких зборів громади сіл та міст готують звернення до Президента з вимогою присвоїти звання Героя України (посмертно) Степанові Бандері.
При цьому Василь Тимофійович вкотре нагадав усім, що саме завдяки бютівцям парламент підтримав постанову «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2009 році» (146 голосів від фракції БЮТ), першим пунктом у якій значилося відзначення 100-річчя від дня народження Степана Бандери, і це перший офіційний документ в історії незалежної України, прийнятий у Верховній Раді України, де згадується ім’я нашого національного провідника.