Юлія Тимошенко: “Всупереч президенту, Верховній Раді і опозиції, ми не допустили колапс країни”

“Підсумовуючи цей найскладніший рік, я можу сказати, що ми дійсно були на межі. Дійсно в Україні міг відбутися дефолт, невиплата заробітних плат і пенсій. Але ми цього не допустили”, – зазначила глава Уряду.

Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко підводячи підсумки 2009 року, що минає, назвала головну причину економічної кризи в Україні – глибинну політичну нестабільність.

“Це не просто політична нестабільність. Це є глибинна політична криза, яка призвела до дезорієнтації безвідповідальної політичної еліти в сторону прийняття концепції поведінки, чим глибша криза…, тим більше шансів мають ці політики нарощувати свої рейтинги”, – наголосила Тимошенко.

Вона також додала, що під час кризи практично усі гілки влади “самоусунулися від боротьби: президентська гілка влади (саме президент є главою виконавчої гілки влади), парламент, самоусунулися найбільші фракції, хоча в усіх інших країнах єдналися політики, щоб захистити країну”.

Прем’єр-міністр наголосила, що уряд опинився віч-на-віч з кризою з “обтяжуючими” обставинами, відчуваючи шалений опір з вулиці Банкової, де сидить президент України та його прихильників у Верховній Раді України. Та так званої опозиції, яка блокуючи парламент, позбавляла Уряд необхідного інструментарію для ефективної боротьби з кризовими явищами.

Ще одним чинником кризи в Україні, на думку глави уряду, – «надзвичайно слабка банківська система». Це призвело до того, що в країні для економіки не було кредитних ресурсів, а якщо й були кредити, то їх вартість була найвищою у світі.

«Країну було введено у запланований фінансовий голод», – сказала Юлія Тимошенко.

Серед причин фінансового голоду вона назвала політику Національного банку України, який видавав рефінансування за високими ставками, а видані кошти банками використовувались не для кредитування економіки, а йшли на валютний ринок, результатом чого стало падіння національної валюти на 64,3% – це найбільший рівень падіння курсу національної валюти у світі.

Завдяки щоденній роботі Уряду та всупереч старанням Ющенка та Януковича,  заявила Юлія Тимошенко, економічна криза в Україні завершиться за 2-4 місяці.

Газова криза у 2010 році Україні не загрожує.

“Раніше усі контракти були підписані з правом перегляду ціни на транзит і на зберігання газу в газосховищах 2 рази на 25 років”, – заявила Юлія Володимирівна.

За її словами, такі контракти урядом України були анульовані, “виграні суди, і більше ніхто своїми довгими і брудними руками, незважаючи на політичні окраси, не отримує можливості тихо і таємно приватизовувати газотранспортну систему України на 25 років”.

“Поки я працюю у владі, чи в опозиції, я нікому не дам зазіхати на ГТС або на газові сховища України”, – додала глава Уряду.

Юлія Тимошенко також спростувала заяви про підвищення ціни на газ для підприємств і населення з 1 січня 2010 року.

“З 1 січня промисловість буде мати таку саму ціну на газ, яку має сьогодні. Я хочу спростувати всі заяви, що з 1 січня газ буде дорогий і, як кажуть сьогоднішні опозиціонери і кандидати в президенти, буде колапс економіки України. Для людей, теплокомуненерго ціна на газ з 1 січня зберігається такою, якою була в цьому році”, – сказала вона.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає, що заміна всього прокурорського складу по вертикалі дозволить розпочати справжню боротьбу з корупцією.

«Сьогодні боротьба з корупцією, яка повинна безупинно здійснюватися Генеральною прокуратурою, перетворилася на суцільну корупцію в одній корпорації, збираються гроші по вертикалях і горизонталях. І тому як тільки пройдуть президентські вибори, перше, що зробить новий Президент – це здійснить повну заміну керівництва Генеральної прокуратури», – заявила Юлія Володимирівна.

На думку Юлії Тимошенко, зараз на рівні парламенту та чинного Президента відбувається саботаж дій уряду який намагаються представити у вигляді боротьби з корупцією. Вона нагадала, що уряд направив до Верховної Ради пакет антикорупційних законів, які повинні були набути чинності з 1 січня 2010 року. За даний закон проголосувала лише фракції БЮТ у ВР України.