Звернення медичних працівників Тернопільської області

Шановні тернополяни!

До Вас звертаються медики Тернопільщини, голосування яких майже п’ять років тому було вирішальним щодо обрання теперішнього Президента України і перемоги помаранчевих сил на попередніх президентських виборах.

Перед Україною, як державою, що стала на шлях розбудови громадянського суспільства, одним із першорядних завдань державотворчого процесу постало завдання поліпшення соціально-побутових умов та підвищення загального рівня життя їх громадян.

Кожен з нас особисто не тільки голосував за демократичного кандидата, але й поклав свій власний авторитет на те, щоб підтримка його серед наших земляків була одностайною. Мало того, навіть сьогодні ми не шкодуємо про зроблений у 2004 році вибір, оскільки для нас, громадян патріотичних та демократичних переконань, просто іншого вибору й не було.

Цього року наша держава пройшла велике випробування. В Україні лютувала пандемія каліфорнійського грипу. І не зважаючи на те, що різні політичні сили та чиновники перешкоджали уряду, вселяли паніку серед населення, Кабінет Міністрів України під керівництвом Юлії Тимошенко зумів впоратись з недугою. Мало того, лікарям додатково оплачено роботу в період епідемії. Нам прикро дивитись на тих кандидатів в Президенти України, які зовсім недавно не дозволили своїм фракціям у Верховній Раді проголосувати за внесення змін до Державного бюджету, та виділити кошти на протипандемічні заходи, а сьогодні вони красуються перед телекамерами і розказують, які вони герої.

Ми, лікарі, не розуміємо, чому Президент України своїми указами протидіє ефективній роботі Кабміну. Так, з ініціативи Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко урядом вперше за часи незалежності України запроваджено програму, згідно з якою за сприяння міжнародних організацій та фондів в сільських населених пунктах мало профінансуватись будівництво нових ФАПів та амбулаторій, а також оснащення їх сучасним обладнанням. Однак вето діючого Президента не дозволило Кабміну виконувати обіцянки, дані помаранчевою командою на Майдані.

В історії України останні роки були складними та драматичними. У тому, що сталося і не сталося винні ми усі. Однак усі ми разом, не залежно від державного становища чи соціального статусу, повинні винести один спільний для нас урок, що для політика є єдине покликання – самовіддане та продуктивне служіння людям. А коли ця продуктивність не задовольняє людей, політик повинен зробити для себе єдино правильний, хоча часом і складний висновок.

Тому для нас видалася дивною заява діючого Президента України про намір балотуватися на повторний термін, бо в нього нема жодних шансів на перемогу, а в суспільстві – раціональної потреби у цьому. Про свій намір брати участь у виборах заявили й інші політики демократичного табору, що внесло у суспільство зневіру та розчарування. Хоча вони на нинішній день усі знають, що кожен із них не має шансів у цій кампанії на перемогу. Тому настає момент істини, коли висуванці із демократичного табору повинні не тільки звільнити дорогу фавориту, а й все зробити для перемоги свого кандидата.

Ми переконані, що такий момент істини настав і в Україні. Лідерство Юлії Тимошенко в демократичному таборі не може викликати сумнівів і саме вона здатна перемогти у другому турі Віктора Януковича – представника старої кланової корупційної антиукраїнської системи.

Ми хочемо нагадати політикам, які іменують себе демократами, головний урок Помаранчевої революції: тільки єдність національно-демократичних сил та їхніх кандидатів забезпечила перемогу нинішнього Президента. Зокрема, винятково важливим було те, що свою кандидатуру на його користь зняла Юлія Тимошенко.

Сьогодні настав той момент, коли єдиним та достойним кандидатом на пост Президента України є наш лідер Юлія Тимошенко.

Тому ми, медики, закликаємо наших земляків підтримати кандидатуру Юлії Тимошенко на президентських виборах.

З повагою до Вас,

Валентина Лобода, доктор медичних наук, професор Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського, Віктор Куценко, головний лікар Тернопільського обласного перинатального центру «Мати і дитина», Андрій Артимович, завідуючий відділенням анестезіології та реанімації Тернопільського обласного перинатального центру «Мати і дитина», Голик Євген, заступник головного лікаря Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги, Андрій Швед, головний лікар «Клиніки Медікус», Ярослав Андрусенко, заступник головного лікаря з лікувальної роботи Бучацької центральної комунальної районної лікарні, Василь Понтус, головний лікар Золотопотіцької комунальної районної лікарні, Богдан Маркевич, завідуючий хірургічним відділенням Козівської центральної комунальної районної лікарні, Олег Мамчур, заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Ланівецької центральної комунальної районної лікарні, Василь Ференц, завідуючий хірургічним відділенням Монастириської центральної комунальної районної лікарні, Петро Маховський, головний лікар Підволочиської центральної комунальної районної лікарні, Богдан Максимович, головний лікар Скалатської комунальної районної лікарні, Орися Сайко, головна медична сестра Скалатської комунальної районної лікарні, Богдан Виваль, заступник головного лікаря Підгаєцької центральної комунальної районної лікарні, Галина Пелещишин, завідуюча дитячим відділенням Підгаєцької центральної комунальної районної лікарні, Василь Чабаранок, завідуючий ФАП с.Лиса Підгаєцького району, Ольга Кубант, начальник відділу охорони здоров’я Зборівської РДА, Уляна Сямро, завідуюча приймальним відділенням  Тернопільської обласної лікарні, Галина Старик, завідуюча дитячим відділенням Кременецької центральної комунальної районної лікарні, Віктор Запорожець, заступник головного лікаря з хірургічної роботи Тернопільської обласної лікарні, Руслан Курцеба, головний лікар районної стоматологічної поліклініки м.Теребовля, Володимир Лісовський, завідуючий хірургічним відділенням Тернопільської центральної комунальної районної лікарні, Любомир Білик, директор Чортківського державного медичного коледжу, заслужений лікар України, кандидат медичних наук, Микола Рендюк, головний лікар В.Дедеркальської комунальної районної лікарні, Галина Перевізник, завідуюча відділенням анестезіології та реанімації Шумської центральної комунальної районної лікарні.

Та інші медичні працівники Тернопільщини

разом 303 підписи