Представники медичної галузі Тернопілля висловили свою підтримку кандидату на Пост Президента України Юлії Тимошенко

Під час прес-конференції для представників місцевих засобів масової інформації, 4 грудня 2010 року відомі в області представники галузі медицини розповіли про проблематику в цій галузі та оприлюднили звернення від 303-ох медичних працівників Тернопільської області. Виступаючі – доцент, професор Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачовського – Валентина Лобода, завідуючий відділенням анестезіології та реанімації Тернопільського обласного перинатального центру «Мати і дитина» – Андрій Артимович та головний лікар «Клініки Меді кус» медичних наук Андрій Швед.

—    На сьогодні, і прикро це констатувати, медицина – єдина галузь в Україні, яка не реформувалася ще від радянських часів, — зазначила Валентина Лобода. — Під час свого виступу, в актовому залі Медуніверситету, у Тернополі Юлія Тимошенко підкреслила, що Уряд разом з медичними фахівцями напрацював комплексний пакет документів щодо реформування системи охорони здоров’я, починаючи від страхової медицини і завершуючи системою профілактики та реабілітації. І сьогодні вже робляться перші кроки для реформування і виведення з глибокої кризи медичної галузі.

Пандемія грипу, яка «панувала» у багатьох областях показала професіоналізм медпрацівників, оперативну роботу Уряду на чолі з Юлею Тимошенко і в той же час проблему з застарілим і неналежним медичним обладнанням у лікарнях по всій Україні та популізм окремих політиків, які лише піарилися на чужому горі.

—  Уряд уклав з провідними країнами світу, такими як США, Канада, Австрія, масштабні угоди на закупівлю найкращої медичної техніки під державні гарантії. Але на деякі угоди накладено вето Президентом, — зазначила Валентина Федорівна Лобода. — Попри всі вето та «підніжки», Прем’єр-міністр виконує свої обіцянки перед медиками. На сьогодні Тернопільська область отримала 10 новітніх апаратів штучної вентиляції легень на загальну суму близько двох мільйонів гривень (вартість одного апарату – 194 тис.грн.), 36 новеньких автомобілів «Опель», оснащених медичним устаткуванням для надання першої медичної допомоги, а медичні працівники, які понаднормово працювали під час епідемії грипу отримали додаткові кошти до заробітної плати.

Валентина Федорівна закликала усіх політиків та чиновників не розповсюджувати пліток про те, що обіцяні гроші за понаднормову роботу медпрацівники не отримали. А ті працівники медичних установ, які досі справді не отримали цих коштів повинні звернутися до головних лікарів, керівництва міськ- чи райздороввідділів, які вочевидь спеціально створюють паніку, адже кошти їм передані ще у листопада місяці 2009 року.

В свою чергу Андрій Артимович зазначив, що чинний Уряд на чолі з Юлею Володимирівною за останні десятиліття вперше підняв питання про модернізацію медицини. І не тільки підняв, але й успішно вирішує.

— Сьогодні, з усіх кандидатів на Пост Президента лише Юлія Тимошенко не «годує» людей пустими обіцянками, вона звітує за свою роботу, роботу Уряду, який вона очолює, — зазначив пан Артимович. — Ще одне немаловажливе питання – постанова уряду, яка регламентувала побудову нових, реконструкцію старих фельдшерсько-акушерських пунктів та закупівлю новітнього медичного обладнання. Якби не вето  Президента, згідно цієї Постанови, у 60-ти населених пунктах нашої області були б споруджені новенькі ФАПи і ще у 56-ти, вже існуючих,  були б проведені ремонтно-реставраційні роботи. Тобто, більше сотні медичних працівників були б забезпечені робою та житлом.

Кандидат медичних наук Андрій Швед розповів про необхідність створення, шляхом реформування, багатовекторної медицини в залежності від соціального класу людей.

—    Немає жодної країни у світі, яка б на сто процентів могла забезпечити своїх громадян безкоштовними медичними послугами. Для надання якісних послуг потрібно розгалузити медицину на страхову, приватну і державну, в залежності від доходів громадян. Таким чином держава отримуватиме кошти до бюджету від приватних клінік і забезпечуватиме соціально незахищені верстви населення безкоштовною медициною.

Варто зазначити, що саме таку реформу медичної галузі пропонує сьогодні Юлія Тимошенко. На переконання пана Шведа, самим оптимальним кандидатом на Пост Президента України є саме Тимошенко.

— Кожна людина повинна не просто обговорювати чи скаржитися на проблеми, що є в Україні, треба зробити свій, хоча б невеликий внесок на благо своєї держави, — зазначив Андрій Швед. — За грудень місяць, за підтримки народного депутата України від БЮТ Василя Деревляного, у нашій клініці «Медікус» безкоштовно було оглянуто 3 854 дітей-школярів на зір, їм були надані рекомендації, застереження та призначене лікування. На сьогодні у школах району формуються нові списки і графіки за якими всі бажаючі діти зможуть проходити такий огляд в нашій клініці – безоплатно.