Звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до українського народу з приводу виборів Президента України

Шановні співвітчизники!

Скоро в Україні відбудуться чергові вибори Глави держави. Це – важлива подія для країни та суспільства. Від того, як пройдуть вибори, і яким буде їхній результат, залежить шлях, яким прямуватиме Україна в наступні роки.

Ми віримо, що буття людей, народів та країн спрямовується Богом. Але і від кожного з нас залежить, яку дорогу – правди чи омани, добра чи зла – ми обираємо. Всевишній дав нам свободу вибору, але разом з нею поклав на нас відповідальність за його наслідки.

Україна – демократична держава, в якій громадяни мають право вільно обирати Президента країни. Це право – велике досягнення, але воно на кожного громадянина накладає і велику відповідальність. Тому ми закликаємо всіх виборців, незважаючи на можливе розчарування або зневіру в політиці та політиках, в день голосування прийти на виборчі дільниці та зробити усвідомлений вибір.

В світі немає держави без керівництва. Якщо ми будемо байдужі до виборів Президента – цей вибір все одно буде зроблений, але вже без нашої участі. Цього не можна допустити, адже реалізація права вибору – це громадянський обов’язок.

Український народ багато століть не мав власної державності, і численні жертви завойовників й тоталітарних режимів, голодомори та репресії – наслідок відсутності власної влади. Влади, яка би була єдиним цілим зі своїм народом. У 1991 році ми обрали шлях незалежності, тому тепер кожен відповідальний перед Богом, минулими та майбутніми поколіннями за те, як зберегти цей Божий дар свободи.

У своєму виборі ми закликаємо кожного керуватися не особистою вигодою, а усвідомленням блага суспільства, моральними критеріями та власними світоглядними переконаннями. Ми застерігаємо всіх – не дайте себе купити, не продавайте свій голос за гроші, подачки чи обіцянки, будьте гідними високого звання Людини й Громадянина.

Ми закликаємо кандидатів на посаду Президента України сприяти консолідації суспільства, будувати свою виборчу кампанію в дусі зміцнення державної незалежності та суверенітету, єдності народу, високих моральних цінностей.

Ми звертаємося до всіх, від кого залежить чесне й справедливе проведення виборів, – членів виборчих комісій, політиків, суддів та правоохоронців – пам’ятайте про свою відповідальність перед Богом та українським народом. Також ми закликаємо власників засобів масової інформації та журналістів подавати правдиву інформацію про кандидатів і перебіг виборчого процесу.

Ми звертаємося до віруючих та священнослужителів усіх конфесій – навіть якщо вас проситимуть або примушуватимуть, не беріть участі у політичній агітації від імені Церков і релігійних організацій, адже місце молитви і зібрання віруючих повинно бути відкритим для прихильників різних політичних сил, а політичні переконання не повинні ставати приводом для розділення серед віруючих. Ми також звертаємося і до політиків – поважайте віру в Бога, пам’ятайте, що політика – швидкоплинна і скороминуча, а Бог та віра в Нього – вічні.

Ми закликаємо всіх віруючих посилено молитися про чесні й справедливі вибори, про обрання найбільш достойного кандидата на посаду Президента України, а в день голосування прийти на виборчі дільниці та віддати свій голос за гідного кандидата.

Нехай Україну і всіх вас благословить Господь!

Звернення підписали члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій:

Філарет (Денисенко) – Патріарх Київський і всієї Руси-України, предстоятель Української Православної Церкви – Київський Патріархат;

Володимир (Сабодан) – Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Української Православної Церкви;

Мефодій (Кудряков) – Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви;

Любомир Гузар – Верховний Архієпископ Української Греко-Католицької Церкви;

Маркіян Трофим’як – Єпископ, ординарій Луцької дієцезії, відповідальний за зовнішні зв’язки Римсько-Католицької Церкви в Україні;

В’ячеслав Нестерук – Єпископ, президент Всеукраїнського Союзу об’єднань євангельських християн – баптистів;

Михайло Паночко – Єпископ, голова Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників;

Леонід Падун – Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви;

Василь Райчинець – Старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України;

Андрій Гамбург – президент Синоду Німецької євангелічно-лютеранської Церкви України;

Григоріс Буніатян – Архієпископ Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви;

Шейх Ахмед Тамім – Муфтій України, глава Духовного управління мусульман України;

Еміралі Аблаєв – Муфтій Духовного управління мусульман Криму;

Руслан хазрат Абдікєєв – Муфтій Духовного центру мусульман України;

Григорій Комендант – Президент Українського Біблійного Товариства.