„Припиніть поливати Прем’єр-міністра брудом і висувати неправдиві звинувачення на її адресу”

Відкритий лист академіка та громадського діяча Мирослава Поповича до Президента Ющенка

„Наступним президентом України може стати або Юлія Тимошенко, або Віктор Янукович. Інших варіантів немає. І виходить так, що Ви, поливаючи брудом Прем’єр-міністра, об’єктивно виступаєте на боці лідера Партії регіонів”.

„Шановний пане Президенте! Звернутися до Вас з відкритим листом мене змусила Ваша риторика, якою Ви користуєтесь, спілкуючись з людьми під час своїх передвиборчих поїздок країною.

Уся вона просякнута зневагою до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, зневагою, що переходить у ненависть і якусь невмотивовану злобу. Якщо назвати речі своїми іменами, то можна сказати, що Ви ведете відверту війну проти Прем’єр-міністра. Це війна проти жінки, яка, на відміну від Вас, має честь не відповідати на огульні звинувачення та безпідставну критику-лайку.

Я добре розумію, що зараз в країні триває президентська виборча кампанія. Відповідно, існує своя логіка політичної боротьби, що не передбачає проявів лояльності до конкурентів. Але ж не можна переходити ту межу, за якою втрачається власна гідність і порядність. Це – аморально й гидко.

Це непорядно і як для чоловіка, і як для політика, але ще більше це неприйнятно для Вас, як для глави держави. Президент не має морального права діяти таким чином, бо тут йдеться вже не про Вашу особисту репутацію, а про репутацію всієї країни.

Шановний Вікторе Андрійовичу! Може я зараз для Вас відкрию страшну правду, але на сьогодні всім добре зрозуміло: Ви не маєте жодного шансу ані для перемоги в президентській кампанії, ані для виходу в другий тур виборів. І тут не час та й не місце для того, щоб аналізувати, чому так сталося, чи розглядати Ваші помилки й прорахунки.

Головний факт полягає в тому, що наступним президентом України може стати або Юлія Тимошенко, або Віктор Янукович. Інших варіантів немає. І виходить так, що Ви, поливаючи брудом Прем’єр-міністра, об’єктивно виступаєте на боці лідера Партії регіонів.

Враховуючи примарність Ваших шансів на перемогу, можемо стверджувати, що Ви, принижуючи Юлію Тимошенко, виступаєте агітатором Віктора Януковича. Йдеться про те, що Ви, Вікторе Андрійовичу, штовхаєте Україну в обійми кандидата в президенти з дуже сумнівною репутацією.

Для багатьох людей, які вважають себе демократами та орієнтовані на загальноєвропейські цінності, це – абсолютно неприйнятний вибір. Адже йдеться про вибір Україною цивілізаційною шляху. Або ми будемо йти в Європу, або будемо згортати демократичні процеси й втрачати національний суверенітет. І саме з втратою такого суверенітету я пов’язую можливий успіх на президентських виборах Віктора Януковича.

Для мене абсолютно неприйнятною є Ваша теза про якусь прокремлівську коаліцію. Адже саме Ви свого часу вносили подання на призначення прем’єр-міністром Віктора Януковича, Ваша фракція голосувала за його кандидатуру в парламенті, Ваші міністри працювали в його уряді, Ви підписували з ним універсали та меморандуми.

У 2004 році, Вікторе Андрійовичу, Юлія Тимошенко прийшла Вам на допомогу і, не шкодуючи себе, вела боротьбу за Вашу перемогу на президентських виборах. Сьогодні, якби ми говорили про порядність, Вашою справою честі було б вчинити так само щодо неї.

Якщо ж для Вас такий варіант є неприйнятним, то я все ж таки закликаю Вас припинити поливати Прем’єр-міністра брудом і висувати неправдиві звинувачення на її адресу, а також зберегти залишки вчорашнього авторитету”.

Мирослав Попович

Мирослав Попович – людина авторитетна в українському суспільстві та знана за межами нашої країни. Він – доктор філософських наук, академік Національної академії наук України, директор Інституту філософії ім. Г. Сковороди, лауреат Шевченківської премії.

Попович відомий, як голова першої організації Руху (Київська регіональна організація, до установчого з’їду – 1989). Саме він представляв Рух у перших теледебатах із тодішнім секретарем з ідеології ЦК КПУ Леонідом Кравчуком. Попович – інтелектуал, який володіє багатьма європейськими мовами, нагороджений Орденом Почесного легіону (найвища нагорода Франції).