Тільки Тимошенко може врятувати Україну від «орди Януковича»

Визначні громадсько-політичні діячі звертаються до українців: 7 лютого прийдіть на дільниці – не дайте перемогти антиукраїнським силам.

Об’єднатися навколо Тимошенко, щоб «зупинити антиукраїнську орду Януковича» закликали людей лідери національно-демократичного табору. Громадські діячі, політики та відомі письменники, які в першому турі виборів Президента України підтримували Віктора Ющенка, звернулися до співвітчизників із закликом 7 лютого прийти на виборчі дільниці та проголосувати за Юлію Тимошенко.

«Той, хто вважає, що ми не маємо вибору, а 7-го лютого не треба брати участь у голосуванні, насправді підтримує лідера Партії регіонів. Пам’ятайте, Віктор Янукович – несамодостатній, керований іззовні політик, який прагне повернути минуле, перетворити Україну на сателіта відроджуваної московської імперії з євразійським безнаціональним обличчям», – йдеться у зверненні до українців, під яким підписалися Дмитро Павличко, Іван Драч, Юрій Щербак, Мирослав Попович, а також Герої України Левко Лук’яненко та Іван Дзюба, академік Ігор Юхновський, заслужений юрист України Володимир Василенко, Володимир Пилипчук, літературознавець, онук Івана Франка Роланд Франко та діяч правозахисного і національно-демократичного руху 60-80-х рр. Богдан Горинь.

Автори документу, більшість з яких в першому турі підтримала Ющенка, відзначили, що «Україна опинилася в драматичній ситуації, коли вибір Президента перетворюється на референдум щодо долі Української держави та її цивілізаційної орієнтації». На їхнє переконання, нині тільки «Юлія Тимошенко – виразник інтересів Майдану – забезпечить зміцнення української державності на історичних традиціях боротьби за свободу, на духовних цінностях нашого народу та на європейських засадах».

Дмитро Павличко, який в першому турі голосував за Ющенка, підкреслює, що нині підтримав Тимошенко, бо сам Ющенко тепер допомагає виграти Януковичу. Відомий письменник та громадський діяч нагадує: «Перемога Януковича на президентських виборах 7 лютого – це друга державна мова, єдиний економічний простір, митний союз, повна залежність України від Москви у внутрішній і зовнішній політиці. Це втрата всіх надбань у національному та демократичному житті України часів політичної самостійності».

Тимошенко постала «проти бездушної, антиукраїнської, керованої агентурою КДБ кліки Януковича» – підкреслює Павличко. Він називає заяву Ющенка про те, що Тимошенко і Янукович – «два чоботи пара», неправдивою та  «спрямованою на те, щоб ставленик Москви, головний опонент Президента, дійшов у тих чоботах до влади». «Тимошенко ніколи не була чоботом з ноги Януковича. Вона завжди ходила рівно та високо несла прапор України», – наголошує Дмитро Павличко.

До співгромадян звернувся і автор Акту про проголошення незалежності України, патріарх української політики Левко Лук’яненко. Він наголошує, що в першому турі утримався від агітації на користь будь-якого кандидата. Нині Лук’яненко закликає не слухати тих, «хто радить 7 лютого залишитися вдома, адже низька явка виборців на Заході та в Центрі вигідна Януковичу, бо тоді спантеличені його пропагандою мешканці Сходу та Півдня прийдуть дисципліновано на дільниці та складуть ту більшість, яка потрібна для перемоги лідера Партії регіонів».

«Немає такого кандидата, який зветься «проти обох». Є Янукович і Тимошенко, і Президентом стане хтось один із них. Хто саме – залежить від нас з вами», – підкреслює Лук’яненко. Він переконаний, що саме Юлію Тимошенко «доля обрала, аби дати шанс зупинити навалу антиукраїнської орди на чолі з Януковичем. Їй потрібна наша допомога». Патріарх українського визвольного руху нагадує, що «оточення Віктора Януковича, яке й буде визначати його політику, повністю просякнуте ненавистю до всього українського. Вони мріють надати російській мові статус другої державної, що призведе до фактичного знищення української мови».

Багаторічний політв’язень попереджає, що Партія регіонів готується до фальсифікації виборів. Щоб врятувати Україну, Левко Лук’яненко звертається до всіх, кому не байдужа її доля: «Прийдіть, обов’язково прийдіть на виборчі дільниці й проголосуйте самі, щоб за вас це не зробили фальсифікатори. Не віддайте владу тим, хто не дбає про Україну та її громадян, а лишень про самих себе!»

Кость Сороченко