Тернопілля відвідав Леонід Макарович Кравчук

Леонід Кравчук – невід’ємна частина історії нашої країни. Не тільки тому, що він – перший Президент сучасної незалежної України, обраний українським народом. Не тільки тому, що з його ім’ям нерозривно пов’язане прийняття Акта проголошення незалежності нашої держави. Його досі по праву вважають одним із найбільш професійних та виважених політиків за всю історію сучасної України. Постать Леоніда Кравчука викликає неабиякий інтерес завдяки неоднозначності та непересічності цієї особистості. Але все ж пригадаймо Фрідріха Ніцше, який стверджував, що завжди величним для історії є той, хто задав напрямок.

Ось і сьогодні Леонід Макарович задає цей напрямок, коли намагається переконати свідомих українців у тому, що прихід до влади Януковича – це поворот на 18 років назад, це втрата мови, культури і майбутнього. І цього допустити не можна. Леонід Кравчук закликає усіх свідомих українців проголосувати в другому турі президентських виборів за Юлію Тимошенко.

Власне з цією метою і приїхав Леонід Кравчук до Тернополя 26 січня.

Перебування у Тернополі розпочалося з прес-конференції для місцевих засобів масової інформації. Зайшовши до зали для прес-конференції Леонід Макарович привітався і першим задав запитання всім присутнім, як так сталося, що значна частина жителів Тернопільської національно-свідомої, патріотичної  області підтримала кандидата в президенти Януковича..?

–                       У мене є офіційні документи, один з яких – звернення Президента Європейської Народної партії до України. Там сказано, що Європа пов’язує європейське майбутнє України тільки з Юлею Тимошенко. Тобто дають їй найвищу оцінку, з точки зору сьогодення, і найголовніше – майбутнього. Безліч іноземних газет пишуть, що незалежною і демократичною державою наша країна може бути тільки при Тимошенко. Зараз переді мною звернення на підтримку Юлії Тимошенко видатних людей, які є державотворцями, засновниками, активними учасниками національно-визвольного, демократичного руху України: Дмитра Павличка, Левка Лук’яненка, Івана Драча, Юрія Щербака, Івана Дзюби, Володимира Василенка, Ігоря Юхновського, Юрія Мушкетика, Богдана Горинь, Олега Чорногуз – світочів українського письменства, науки, культури. Звернення Бориса Патона – всі вони на підтримку Юлії Тимошенко. І разом з тим, я не можу збагнути, в той час, коли всі ці відомі люди, вся Європа розуміє ситуацію в Україні, — значна частина Тернопільщини голосує за Януковича. Що сталося з людьми? Адже коли я балотувався на посаду президента і боровся з Кучмою, 98% жителів Тернопільщини прийшли на вибори і майже всі проголосували за мене. Невже можна опустити людей до такої межі за 18 років незалежності. Чи незалежність працює проти свідомості людей? Чи люди просто продається і стають зрадниками України? Не можу второпати. Всі ж розуміють, що голосування проти Тимошенко, або не прихід на вибори, – це на користь Януковича. Він же зробив конкретні заяви про те, що російська мова буде другою державною і це ще глибше розділить України. Кажуть, що людям платять, щоб голосували за Януковича. Сьогодні заплатили, але рік має 365 днів. На скільки вистачить цих грошей? На один день, або онуку на піджачок. І за це продати долю України, свою, дітей, онуків, правнуків. Може, частина людей дійсно не хоче незалежності? – з неприхованими емоціями говорив Леонід Макарович.

На запитання журналіста, як Перший Президент України розцінює твердження чинного Президента про те, що два кандидата, які вийшли до другого туру виборів – одинакові, Леонід Кравчук відповів:

— Не буду деталізувати і повторювати все те, що робить для України Тимошенко та Уряд, в яких умовах працюють і як вирішують питання у цей кризовий час. Це очевидно, всі бачать. Однак комусь вигідно було створити ілюзію, що Тимошенко і Янукович – одне і теж. Цей міф, як не прикро, посіяв Президент Ющенко. Він бив себе в груди, казав і зараз ще кричить, що любить Україну. Він не пройшов у другий тур. Однак проросійський телеканал “Інтер” минулої п’ятниці дав йому чотири години ефірного часу, щоб він виступив і кожне речення починав і закінчував проти Юлії Тимошенко. Скажіть, на кого він працює? На Україну, на її майбутнє? Він працював і працює лише на себе та свої амбіції. Ющенко думає про своє майбутнє, а не про майбутнє України. Це небезпечно. Все сходиться до одного – привести до влади ставленика олігархів, проросійського кандидата Януковича. За це бореться Ющенко, за це борються окремі так звані «патріоти». Відкрито, не боячись сорому, і того, що увійдуть в історію як найбільші зрадники України.

На думку Леоніда Макаровича, Юлія Тимошенко єдина з тих людей, які стояли на Майдані і зараз відроджує його цінності. Щоб Майдан мав продовження у всіх частинах нашого життя: мові, культурі, європейському виборі, свободі слова, демократії, боротьбі проти корупції, прагненню до економічної та політичної стабільності тощо. Яскравим підтвердженням цьому може бути пропозиція Тимошенко Сергієві Тігіпку очолити уряд. Цим кроком Юлія Володимирівна сказала одну зрозумілу істину, що готова до змін. І не просто готова до реформ, а саме до тих, які пропонує Тігіпко. Тому що зараз у реформах уряд важить набагато більше, ніж Президент.

— Юлія Тимошенко єдина реально бореться з корупцією. Візьмемо газовий сектор. Це вона чистить ці авгієві конюшні, видаляючи звідти всіх, хто наживався на постачанні газу. На жаль, Ющенко їх захищає. Візьмемо шельф Чорного моря, який віддали чотирьом студентам. А це – майбутнє енергетичної незалежності країни. Тимошенко повернула його у власність держави. Саме вона витіснила корупцію із земельних питань і зараз селяни безкоштовно отримують акти на свої ділянки. І це ще не весь перелік.

Коментуючи те, ким бачить себе при Президентові Тимошенко,  Леонід Кравчук відповів, що офіційних посад займати не буде. Але це не означає, що він не готовий розділити відповідальність за подальшу долю України. «Я запропоную Юлі Володимирівні створити президентську раду, як це є в багатьох країнах. Туди мають ввійти люди, які творили нашу державу. І стоятиму, доки вистачить сил. Бо мені надзвичайно боляче, що за 18 років незалежності настільки принизили Україну й зазомбували народ, що навіть в західних областях голосують за тих, хто проти України».

Під час зустрічі з професорсько-викладацьким складом та студентами Тернопільського національного економічного та університету та Тернопільського національного технічного університету перший Президент України вкотре наголосив: якщо ми хочемо зберегти незалежну Україну – потрібно 7 лютого прийти на виборчі дільниці і проголосувати за Юлію Тимошенко. Подобається це комусь чи не подобається, але інтереси держави в цьому випадку повинні стояти вище за якісь особисті емоції, образи чи амбіції. Тому, як зазначив Леонід Макарович, для нього залишаються незрозумілими метаморфози чинного Президента Віктора Ющенка про те, що Янукович і Тимошенко – це «два чоботи – пара». Бо так можуть говорити тільки ті, які наїлися «локшини» з проплачених телеканалів і тепер не можуть відрізнити біле від чорного і правду від брехні.

Відповідаючи на питання присутніх на зустрічі студентів і викладачів, Леонід Кравчук також згадав про період свого перебування на посаді Президента.

Цього ж дня Леонід Кравчук виступив на радіо ТОН, обласному радіомовленні та звернувся до тернополян в ефірі обласного державного телебачення.