Уряд поставив собі мету – розробити і прийняти європейську модель підтримки малого і середнього бізнесу в Україні

Витяги з виступу ЮВТ на засіданні Кабінету Міністрів України від 27 січня 2010 року

«Перед нами сьогодні стоїть одна дужа важлива мета – це розробити і прийняти європейську модель підтримки малого і середнього бізнесу в Україні. Тому, що саме Європейський Союз і є  батьківщиною середнього класу. І якщо сьогодні ми говоримо про правильно побудовану систему підтримки, ми просто зобов’язані в найкоротші терміни запровадити в Україні найкращі напрацювання Європейського Союзу, які стосуються організації і підтримки малого і середнього   бізнесу. Я думаю, що якщо наша держава знайде відповідь на це питання, вона знайде відповідь і на питання розвитку економіки,  формування середнього класу, і дійсно, переведення нашої економіки в зовсім іншу структурну площину».

Сьогодні здійснюється черговий захід комплексних нормативних перетворень по дерегуляції ведення бізнесу

«Сьогодні у нас особливе засідання Уряду, тому що Держкомпідприємництво разом з Радою підприємців України, разом з представниками громадських організацій малого і середнього бізнесу, профспілок сьогодні ми проводимо відкрите засідання Уряду, яке буде розглядати на своєму засідання 25 ключових нормативних актів підтримки малого і середнього бізнесу, причому, це законопроекти, постанови Уряду, розпорядження Уряду. Це комплексний підхід, який дає можливість зробити ще один крок до дерегуляції, до спрощення всіх процедур, які пропонуються від влади малому і середньому бізнесу, в принципі, відкриває ще одне дихання для розвитку якраз тих підприємств, які і є перспективою України».

Уряд розробив стратегія скорочення більше ніж у два рази кількості контролюючих органів

«Які головні позиції, на яких я хотіла б зараз наголосити? Я думаю, що перша позиція, яка заслуговує на те, щоб Уряд сьогодні у відкритому режимі розглянув це питання, – це порядки, які будуть передбачені в законопроектах, які будуть невідкладно передані у парламент, по скороченню кількості контролюючих органів в Україні більше, ніж у два рази. Я думаю, що це той крок, який дозволяє не просто спросити систему всієї бюрократії чиновництва, яка оточує малий і середній бізнес, а в принципі дати нову якість спілкування влади з малим і середнім бізнесом».

Уряд скорочує види ліцензування в два рази – це ще полегшить життя малому бізнесу

«Крім того, сьогодні ми також виносимо проект закону, який передбачає скорочення видів ліцензування так само в два рази. І це ще один серйозний, вагомий крок на шляху підтримки малого і середнього бізнесу».

Уряд на законодавчому рівні закріпить спрощену систему оподаткування і приведе її до єдиних стандартів

«Третій напрямок, який є стратегічним для кожного малого підприємства, – ви знаєте, що вже декілька років бізнес має спрощену систему оподаткування. Але спрощена система оподаткування зафіксована указом Президента, де є багато невизначеностей і, крім того, ця система не закріплена стабільно законом. Тому сьогодні третій стратегічний напрямок, який ми пропонуємо розглянути і прийняти, – це якраз прийняття проекту Закону „Про закріплення спрощеної системи оподаткування” і врахування всіх нюансів сьогодні, які зроблять більш ефективною спрощену систему оподаткування».

Нарешті Уряд надає силу принципу «мовчазної згоди» при отриманні дозвільних документів

«Сьогодні ми також будемо приймати пакет проектів рішень Уряду, це вже постанови і розпорядження, які втілюють в життя, відпрацьовують механізми запуску принципу мовчазної згоди при отриманні всіх дозвільних документів. Це значить, що з прийняттям сьогоднішнього пакету постанов, якщо малому, середньому бізнесу потрібно буде отримати будь-який дозвіл, вони звертаються до владних структур і протягом певного періоду часу немає відповіді, немає дій, немає тих дозволів, які потрібні, і тих рішень, то автоматично такий дозвіл вважається наданим. Це ще один з вагомих кроків, який дасть можливість розвантажити малий і середній бізнес від тиску бюрократії».

Ці 4 стратегічних реформи для малого бізнесу є частиною гармонізації економіки відповідно до найвищих європейських стандартів

«Я думаю, що це ті чотири великих стратегічних напрямки, які сьогодні ми розглянемо, приймемо, частину – постановами Уряду, частково передамо законопроекти до Верховної Ради. Але за будь-яких обставин для того, щоб ми були сильною економічно, заможною державою, щоб ми мали бюджет, розвивали всі напрямки бізнесу в Україні, нам обов’язково потрібно найкращі напрацювання Європейського Союзу у сфері організації малого і середнього бізнесу зробити реальністю в Україні. І тоді ми можемо говорити про побудову європейських правил і стандартів, в першу чергу, в Україні, а потім вже рух України до Європейського Союзу».