Історик Володимир Сергійчук закликав тернополян голосувати за Юлію Тимошенко

Доктор історичних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, директор Центру українознавства цього ж закладу Володимир Сергійчук презентував у Тернополі свій тритомник документів КДБ про Степана Бандеру, а також висловив свою позицію стосовно другого туру президентських виборів.

Знаний історик завітав на Тернопілля на запрошення голови Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляного і перебував впродовж трьох днів – з 27 по 29 січня. За цей час він відвідав з презентаціями свого збірника документів Бережанську гімназію ім. Богдана Лепкого, Бережанський агротехнічний інститут, зустрівся з громадами сіл Лапшин, Куропатники – Бережанського району, також Ценів, Золота Слобода, Купчинці, Яструбово – Козівського району, мав прямий ефір на Тернопільському державному телебаченні.

Книга, за свідченням автора, видана виключно завдяки безпосередній допомозі та підтримці Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, а також народних депутатів від партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Василя Деревляного (Тернопіль), Івана Деньковича (Львів) та Дмитра Шлемка (Івано-Франківськ).

Автор видання зізнався в тому, що «вся правда про Степана Бандеру досі ховалася у спецхранах». Все, чого його навчали у школах, не відповідає дійсності. За словами В.Сергійчука, «цього тритомника і сьогодні бояться антиукраїнські сили», бо в ньому є архівні документи, які підтверджують, що «Бандера не може бути колаборантом, бо він сидів у німецькій тюрмі».

«Подвиг Степана Бандери у роки Другої світової війни, – зазначив професор Сергійчук, – не має жодного аналогу у світі. Такого спротиву ніколи і ніде не було, як і таких голосних заяв про державність України».

Цей феномен в історії, на переконання Володимира Сергійчука, і сьогодні муляє очі тим, хто хоче приписати перемогу над Гітлером лише собі.

Збірник документів, на переконання В.Сергійчука, «має бути уроком для всіх політиків і громадян України, які бажають своїй державі добра».

Що стосується виборів, то Володимир Сергійчук, як справжній історик, провів цікаву паралель між подіями, які мали місце в історії України в січні 1918 р., і тією ситуацією, яка спостерігається зараз перед другим туром президентських виборів. Так от, з його слів, у 1918 р. байдужі українські вояки не пішли на захист Центральної Ради до Києва, коли туди поспішали війська Муравйова, а «муштрувалися» в Ніжині, займаючи так звану «нейтральну позицію». Що отримали в підсумку? Трагедію під Крутами і втрату незалежності. Те саме спостерігається і зараз, коли багато людей напередодні другого туру президентських виборів вирішили зайняти таку ж «нейтральну позицію» – не підтримувати жодного кандидата, тобто голосувати проти всіх. Якщо ми зараз будемо вперто триматися такої позиції, то, за словами В.Сергійчука, історія може повторитися і ми вкотре все втратимо.

Для історика дивною є постава цих «нейтральних виборців», які в першому турі голосували за кандидатів від національно-демократичних сил, а в другому вирішили голосувати проти всіх. Адже вибір і так очевидний – це Юлія Тимошенко, яка наполегливо провадить проукраїнську політику, свідченням чого є, наприклад, її допомога у виданні збірників документів про Степана Бандеру, Симона Петлюру тощо. Володимир Сергійчук наголосив, що Юлія Тимошенко нагадує образ княгині Ольги і своєю працею на благо України вона (Юлія Тимошенко) заслуговує на почесне місце в історії, яке у свій час отримала княгиня Ольга.

Тому, як підсумував Володимир Сергійчук, «для мене, як прихильника Віктора Ющенка, вибір 7 лютого безсумнівний – Юлія Тимошенко».