Освітяни закликають Тернополя не піддаватися на провокації і обрати Юлію Тимошенко Президентом України

30 січня у прямому ефірі Тернопільського обласного державного телебачення на тему «Розвиток освіти в Україні» виступили директор Тернопільської філії Європейського університету Михайло Лучко та завідувач кафедри Тернопільського національного педагогічного університету Валерій Федорейко. Основні питання, які зачепили представники освіти – це проблеми у освітній галузі та ініціативи і досягнення чинного Уряду на шляху європеїзації освітніх стандартів в Україні.

«Сьогодні Уряд Тимошенко пропонує нові реформи в галузі освіти», -розповів Михайло Лучко.

—                  Кандидат в Президенти, чинний Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко наголошує на необхідності продовжити реформу освіти в Україні, і розпочати потрібно з розподілу  на декілька секторів – дошкільна освіта, професійно-технічна освіта, середня і вища освіта. Всі ці напрямки для України є життєво важливими, — зазначив під час свого виступу директор Тернопільської філії Європейського університету Михайло Лучко.

Реформування освіти уряд розпочав в 2008 році з програми будівництва дитячих садочків за рахунок ресурсів державного бюджету. Під час правління уряду Януковича дитячі садочки перетворювалися на офіси бізнес-структур, продавалися з молотка як такі, які більше країні не потрібні. Тимошенко завершили цю погану практику. У 2009 році при Кабінеті Міністрів України було створено Раду директорів шкіл та шкіл-інтернатів.

—                  У реформуванні вищої освіти основною складовою має бути автономія учбових закладів. Автономні вузи та школи зможуть самостійно розпоряджатися своїми фінансами, і така ініціатива також належить чинному главі Уряду – Юлії Тимошенко, — зазначив доктор економічних наук Михайло Лучко. — Прем’єр також підняла тему розвитку студентського самоврядування. Без цього виховувати демократичних людей, людей, які впливають на своє життя і життя країни, не можливо. І це ще один з аспектів реформування освіти.

З 1 січня вступила в дію Постанова Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2009 р., якою вносяться доповнення у Порядок надання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти.

—                  Уряд дозволив надавати безвідсоткові кредити для здобуття вищої освіти громадянам, які мають дітей. Зокрема, одержувач кредиту, який має одну дитину, звільнятиметься від сплати відсотків за користування кредитом, — наголосив пан Лучко. — Я хочу додати, що дана постанова несе два позитиви – перший, звільняє батьків від сплати відсотків за кредит на освіту, а другий стимулює демографічний ріст у державі, адже одержувачу кредиту, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашатиметься 25% суми зобов’язань за кредитом, а тому, який має трьох і більше дітей, – 50%.

Однією з найважливіших проблем в галузі освіти є низький рівень заробітних плат освітян, що також породжує хабарництво у навчальних закладах.

—                  І ця тема завжди породжує багато дискусій у суспільстві, але факт залишається фактом, — зазначив завідувач кафедри Тернопільського національного педагогічного університету Валерій Федорейко. — Проблема хабарництва поширена в нашій державі у різних галузях господарювання, а основна причина цьому – низький рівень заробітних плат.

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка передбачає виплату медикам надбавки за стаж, а освітянам системи середньої освіти і працівникам культури заробітна плата буде підвищена на 20%. Крім того Юлія Тимошенко підкреслила, що “протягом 2010 року враховуючи, що вже з 1 січня заробітна плата для працівників середньої освіти збільшиться на 20%, то, по-друге, ця зарплата буде збільшена на 12,1%, тобто у підсумку за рік збільшення заробітної плати складе 32%…”.

За тиждень Україна постане перед історично важливим вибором. Чинний Президент стверджує, що кандидати, що вийшли до другого туру виборів «одинакові». Представники освіти висловили свої думки з такого приводу.

—                  В результаті, ми сьогодні бачимо, що таке твердження не відповідає дійсності. Я хочу наголосити, що Тимошенко відстоює національні цінності держави, вона патріот України. Юлія Володимирівна здатна до реформ і це ми бачимо на прикладі реформ в освітній галузі. У велику світову кризу, вона втримала економіку держави, поставила на ноги енергетичну галузь, Україна почала будувати літаки. Ви лише пригадайте, з якою великою проблемою десятки років жили наші сусіди львівяни, які не мали нормального постачання води в оселях. І Тимошенко вирішила цю проблему, — наголосив професор, доктор технічних наук Ярослав Федорейко. — Я сьогодні звертаюся до людей задуматися, зважити на те, яке обличчя буде представляти нас, Україну в світі. Як освітянин я звертаю увагу на те як говорять під час виступів обидва кандидати. І страшно подумати, що зможе зробити для держави президент (авт. Янукович), який не може нормально висловити своєї думки.

Професор Михайло Лучко продовжив, що той хто говорить, що кандидати одинакові абсолютно не розуміє, що говорить, бо в природі однакових людей просто не буває.

—                  Авторитетні, відомі особистості, націоналісти заявами та виступами висловили свою підтримку Юлії Тимошенко. І я закликаю тернополян не слухати провокаційних вигуків «голосувати проти всіх», чи «не йти на вибори», а 7 лютого зробити правильний вибір на користь проєвропейського, демократичного кандидата, обрати Юлію Тимошенко Президентом України.