Юлія Тимошенко: “Я не дам пану Януковичу, який представляє кримінальні угрупування в країні, просто зруйнувати шанс держави і не дам затоптати паростки демократії в Україні”

Витяги з прес-конференції Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. від 4 лютого 2010 року

У середу в незаконний спосіб протягнули закон, який відкриває магістральний шлях до повної фальсифікації виборів

Вчора в Верховній Раді, відбулася екстраординарна, надзвичайна подія. А власне, ця подія в тому, що за 2 дні до виборів Президента, докорінно був змінений Закон „Про вибори Президента”, були поміняні всі правила.  Всі ці зміни вносилися в Верховні Раді в Закон „Про вибори Президента” з порушенням всіх можливих і неможливих регламентних норм роботи Верховної Ради. Таких безпрецедентних порушень регламенту і розгляду законопроектів в Україні за всі часи я не пам’ятаю.

Це закон, який прийнято практично в екстреному режимі за 2 дні до виборів, міняє всі правила проведення виборів. І по суті відкриває магістральний шлях до повної фальсифікації виборів. На чому  трималася наша надія, що

всі комісії, які проводять голосування, підраховують голоси, складають протоколи, підписують їх, формувалися на паритетній, рівній основі представництва кожного із двох кандидатів у Президенти. І на наш погляд, було дуже сильним запобіжником для того, щоб комусь захотілося щось фальсифікувати. Але вчора все це зруйновано.

І вже сьогодні ми відчуваємо, що наша країна опинилася перед загрозою повної руйнації демократії.

Прийнятий закон знищує принцип паритетності і будь-які можливості по контролю і упередженню фальсифікацій

В законі, який діяв, “Про вибори Президента” в 1 турі, було чітко прописано, що в 2 турі дільничні виборчі комісії і окружні виборчі комісії, які підводять підсумки, які проводять вибори, формуються на паритетній основі між 2 кандидатами в Президенти. І саме це і було запорукою того, що вибори будуть підконтрольні, чесні, що ніхто не зможе виписати протокол нечесно і ніхто не зможе сфальшувати вибори, тому, що був присутній контроль.

Зміни, які відбулися вчора, буквально за декілька днів до виборів, порушують цю паритетність і дають можливість без, будь-яких, пояснень виключати членів окружних, дільничних виборчих комісій, просто викидати їх без будь-яких пояснень, користуючись більшістю в ЦВК. І замість них дано право місцевим органам влади призначати членів виборчих комісій за своїм розглядом. Без участі кандидата в Президенти.

І таким чином до проведення виборів і окружні виборчі комісії, і дільничні виборчі комісії можуть бути переформатовані з залученням місцевих органів влади, де в Східній Україні у Партії регіонів є більшість, і таким чином вже не можливо буде спостерігати за чесними виборами і не можливо протидіяти прийняттю рішень, які суперечать законам.

Янукович не змінився і не став демократом – він лишився бандитом і фальсифікатором, як і в 2004 році готує машину для фальсифікацій

Саме тому я хочу зробити все, що від мене залежить для того, щоб не допустити, в першу чергу, щоб цей закон був підписаний і став реальністю життя України. …

В останній час з’явилися такі інформаційні хвилі, які повідомляють суспільство, що з 2004 року Янукович змінився, що він зненацька став політиком, який стоїть за розвиток демократії. Я можу вам сказати, що всі останні події, які відбуваються під час президентських виборів, говорять про дві речі. По-перше, Янукович з 2004 року, коли стояв на чолі масштабної фальсифікації виборів Президента не змінився. І вже сьогодні вони день за днем формують машину для фальсифікацій.

ЦВК вже узурпована і вже на повну силу штампує незаконні рішення для фальсифікації

Почалося це з того, що в Центральній виборчій комісії був порушений на корупційній основі паритет представництва двох кандидатів в президенти, і сьогодні на основі хабарництва, кулуарних тіньових домовленостей в ЦВК сформована більшість, яка без будь-яких заперечень виконує вказівки штабу Партії регіонів і штампує останні тижні антизаконні рішення, які також закладають основу для фальсифікації.

Це  рішення ЦВК про право голосувати на дому без медичних довідок. Це рішення цієї частини ЦВК, які закладають право, щоб люди, яких немає в електронному реєстрі, явочним порядком голосували, і багато інших інструкцій, які даються цією корумпованою більшістю в ЦВК, по суті, створюють передумови для фальсифікації виборів. Всі ці рішення народжуються в штабі  Партії регіонів і потім трансформуються  через ключових людей в ЦВК.

ПР вже паралізувала судову систему

… по суті, відроджується «ківаловщина», яка панувала в 2004 р. Вищий адміністративний суд доведений до того, що має нелегітимне керівництво і приймає протиправні неправосудні рішення, так само знаходячись під тим самим тиском. В порушення закону цей суд очолює людина, яка не може цей суд очолювати, апеляційний адміністративний суд, який намагався зберегти правові позиції у виборчому процесі. Вчора-позавчора проти суддів апеляційного адміністративного суду порушені кримінальні справи і вже два дні суддів просто запрошують до Генеральної прокуратури і залякують, щоб вони не приймали рішення, які стоять на стороні закону і Конституції.

Рейдери від ПР вже захопили режимне підприємство, що друкує бюлетені

Я думаю, що наступний крок, який треба проаналізувати, – це те, що саме Партією регіонів було захоплено режимне підприємство, яке друкує бюлетені, і встановлена система, при якій режимне підприємство, яке друкує бюлетені, втратило можливість працювати спокійно, стабільно і виконувати свої функції. Захоплення бойовиками Партії регіонів відбулося з використанням спеціальних приладів і пристроїв спеціального озброєння, яке зафіксовано МВС і яке по суті було кримінальним вчинком.

Генеральна прокуратура вже давно підкоряється злочинцям з ПР

Але Генеральна прокуратура стала на бік саме злочинців, порушивши кримінальні справи проти міліції. Далі Партія регіонів продовжила створювати передумови для фальсифікації, звільнивши в парламенті Міністра внутрішніх справ, з метою дестабілізації роботи міліції, і з метою, по суті, створення всіх можливостей, щоб міліція була дезорієнтована, щоб міліція була в цей важкий час дезорганізована, і, як наслідок, не могла виконувати своє основне завдання по боротьбі з фальсифікацією.

Янукович взявся за фальсифікації бо знає, що програє

Саме тому я хотіла би зараз сказати другу причину, чому Янукович сьогодні створює таким чином на корупційній основі потужні машини фальсифікації. Я думаю, що причина друга є очевидною. Він знає, що він не може перемогти на цих виборах. Якщо б він вірив в свою перемогу, йому не потрібно було би створювати спеціальні технології і машини фальсифікації. Йому не потрібно було би реанімовувати всі технології фальсифікації 2004 року. Він знає, що без фальсифікацій він стати Президентом не зможе.

Але, в той же час, я хочу попередити і його, і всіх політиків, які сьогодні йому підсобляють в цьому, що закінчиться все це так само, як закінчилася фальсифікація в 2004 році.

Юлія Тимошенко звертається до Президента – не повертайте старі системи фальсифікації виборів, які працювали проти Вас у 2004-му році

Я зараз звертаюся до Президента країни. Я хочу нагадати Віктору Андрійовичу, що в 2004 році ми разом боролися за те, щоб такі технології були видалені із Закону „Про вибори  Президента”, це порушення паритетності у виборчих комісіях, це голосування на дому, це голосування без внесення у реєстри людей, яких каруселями возили по всій країні. І я дуже сподіваюся на те, що Президент діючий країни не накладе таку пляму на свою політичну репутацію, підписавши цей закон, який повертає всі старі системи фальсифікації виборів.

Якщо цей закон увійде в силу руками діючого Президента і підписом діючого Президента, а я вважаю, що підпис Президента України на тому законі – це просто буде смертний вирок демократії і чесним виборам в Україні

Жорстка міжнародна оцінка фальсифікаторського закону має зупинити наміри Януковича

Третя моя надія в тому, що в вчора в екстреному порядку я провела зустріч з Місією ОБСЄ в Україні, з Послом ЄС в Україні, а також з послами інших західних держав. І я через них звернулася до світової спільноти дати оцінку прийняттю змін до виборів Президента за два дні до виборів, причому прийняттю тих змін, які фіксують масштабні фальсифікації виборів. І якщо така оцінка буде надана,  я переконана, що  це може зупинити фальсифікаторів в їх планах зруйнувати останню надію держави –  за чесні вибори.

Крім того,  я продовжу звертатися до всього світу.

Якщо  ми хочемо бачити Україну – Європейською  демократичною державою,  яка має чесні вибори, яка дотримується прав і свобод людей і забезпечує їх реалізацію – ми зобов’язані зупинити  введення в дію цього закону. А також, зобов’язані зупинити п.Януковича від приходу до влади через  фальшивість, через неправду, через  використання старих технологій, через обман людей і обман світової спільноти.

Я не дам пану Януковичу, який представляє кримінальні угрупування в країні, просто зруйнувати шанс держави і не дам затоптати паростки демократії в Україні.

Янукович вже розгортає бандитський тиск на суспільство – громадяни мають повстати від цієї загрози!

Я можу сказати про те, що Янукович ще ніхто в нашій державі, але вже його емісари об’їжджають людей, які забезпечували чесне голосування, і погрожують арештами, репресіями і дійсно лунають з його вуст такі фрази, що він розбереться із зрадниками. Я думаю, що зараз все суспільство, весь народ України, до якого я зараз хочу звернутися, я вас прошу давайте об’єднаємося, давайте консолідуємо наші ряди, давайте зробимо так,  щоб ті смутні часи 2004 року і всього, що було до 2004 року, в країну не повернулися, і щоб кримінальні авторитети не опанували країну на президентських посадах.

Я ще раз і ще раз звертаюся до народу України. Те, що відбувається в нашій державі, не сумісно із захистом ваших прав і не сумісно з чесними виборами і з побудовою демократичної держави. Я прошу вас повстаньте проти цього. По-перше, своїм приходом на вибори. По-друге, голосуванням проти такого шляху розвитку нашої держави. А по-третє, просто всенародним контролем за тими виборами, які будуть відбуватися. І я прошу вас не дозволити Януковичу зґвалтувати нашу демократію і чесні вибори, зґвалтувати країну.

Янукович прагне влади, адже це прибутковий бізнес для його хазяїв

…Янукович – це людина, яка представляє кримінальні кола в Україні, і який в той час, коли перебував при владі, в тому числі випадково в 2007 р., незаконно розпоряджався державним майном, і про це залишилися всі свідчення у вигляді постанов Уряду, підписаних угод й інших „скромних дій”, які позбавляли державу сотень мільярдів доларів, в тому числі стратегічної власності, на нечесній тіньовій основі. От про що я говорю.

Я говорю про те, що він і люди, які його ведуть до влади, сприймають політику як найпотужніший, найприбутковіший бізнес на ресурсах держави, безумовно, забираючи цей ресурс в України, в народу Україну і не даючи країні нормально розвиватися. Тому я не хочу такого повторення такої політики для держави.

Суспільство знатиме про кожну фальсифікацію – Юлія Тимошенко не дозволить сфальсифікувати вибори

Я буде кожен день, а скоріше декілька разів на день інформувати суспільство про те, як розгортається процес виборів, де йде загроза, на яких дільничних і окружних виборчих комісіях розгортається фальсифікація. Країна буде в режимі он-лайн знати всі повідомлення. І я буду боротися за кожний чесний голос в нашій державі  і буду боротися за те, щоб за будь-яких умов, все ж таки, вибори були проведені максимально чесно. Якщо це все буде зруйновано остаточно, я буду звертатися до народу України просто повстати проти таких технологій, які не дають можливість їм чесно вибрати владу в державі.