Уряд Юлії Тимошенко завжди дивиться в майбутнє – спеціальна група стратегічного планування підготувала доповідь про стан справ і 5-річну стратегію посткризового відновлення

Витяги зі вступного слова Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. від 17 лютого 2010 року

Показники промислового і сільськогосподарського зростання за рік переконливо свідчать про завершення кризи

«Я можу зараз вже говорити про підведення підсумків статистичних в економічній площині січень до січня 2009 року. І хочу назвати тільки одну цифру, що у січні 2010 року до січня 2009 року обсяг промислового виробництва збільшився на 11,8%, і в сільгоспгосподарствах, сільськогосподарському виробництві, на 5,4%.  Ці дві цифри зростання промислового виробництва січень 2010 до січня 2009, і зростання сільськогосподарського виробництва січень 2010 до 2009 говорить про те, що криза. по суті справи, вже завершується.

Я хотіла би підкреслити, що саме всі антикризові заходи, які застосовувались Урядом в цей важкий 2009 рік привели вже до чітких позитивних тенденцій, і до позитивних результатів. Саме тому, коли ми говоримо про такі показники, ми можемо сказати, що наша команда всупереч політичній кризі, всупереч політичним протистоянням, всупереч руйнівній роботі, які проводили всі гілки влади проти Уряду, все ж таки країну від кризи врятувала. І далі ми будемо тільки набирати обертів. І вже немає ніяких загроз для економіки нашої держави.

Саме тому наш Уряд, який вже зробив для країни цей досить вагомий результат, і отримав зростання промислового виробництва на 11,8%, сільськогосподаського – на 5,4%, зобов’язаний дивитися в майбутнє. І я хочу нагадати вам, що ми, як Уряд, сформували спеціальну групу стратегічного планування, яка поєднує фахівців Академії наук, фахівців всіх громадських організацій, які займаються прогнозуванням і оцінкою розвитку  країни. Плюс урядовців, плюс всі вчені, які сьогодні можуть зробити свій внесок в цю справу.

І на базі цієї спільної роботи підготовлена стратегічна національна доповідь про стан справ в економіці України, в соціальній сфері, і розроблена стратегія, яка дає можливість нам на найближчі 5 років сформувати всі підстави, всі підґрунтя, всі бази, а також всі організаційні дії по розпочинанню після кризи  вже зараз глибинних реформ, які країна зачекалася.

І саме тому я хочу зараз дати доручення Уряду, що на наступне засідання Уряду ми збираємо цю групу стратегічного аналізу і стратегічного планування здійснення реформ в Україні, збираємо на наступну середу на засідання Уряду, заслуховуємо національну доповідь, яка підготовлена цією групою стратегічного планування, запрошуємо на засідання Уряду всіх вчених, які, в тому числі, працювали для того, щоб підготувати  всі концепції, а, крім того, всі організаційні заходи, всі дії Уряду, всі законодавчі нормативні кроки по формуванню реформ в Україні.

І саме тому на наступну середу, Петре Миколайовичу, Богдане Михайловичу, ми починаємо з того, що відкрите засідання Уряду буде. І ми заслуховуємо і затверджуємо Концепцію і план стратегічних реформ в Україні на основі національної доповіді про стан справ в післякризовий період».

Урядова команда проводитиме реформи, як би важко не було

«Я думаю, що нам, як Уряду, сьогодні потрібно думати про стратегію розвитку  країни. Про справжні реформи, які потрібно в країні проводити. І коли ми, як одна команда, приймали участь в виборах, і давали суспільству чітке знання, які реформи країні потрібні, то ми спиралися на досить ґрунтовні наукові і практичні розробки. На досить ґрунтовні наукові і практичні плани здійснення реформ в Україні.

І я переконана, що коли нашу команду підтримала не менше, ніж 11,5 млн. людей, ми зобов’язані зробити з вами так, щоб ці люди в нашій команді бачили чіткі, прогнозовані, аргументовані кроки по реформуванню країни.

Так, в кризу важко було,  і в політичну, і в фінансову, і в економічну кризу, важко було проводити фундаментальні реформи. Зараз, коли криза завершилась по суті, нам потрібно ці реформи втілювати в життя прискореними темпами, здійснювати їх ефективно і консолідувати під це політичні команди в парламенті та робити так, щоб демократична коаліція працювала дієво і давала країні віддачу».

Уряд зробить все, аби мінімізувати наслідки повенів, які за прогнозами спеціалістів будуть найсильнішими в цьому десятилітті

«Я також хотіла б, щоб сьогодні на засіданні Уряду ми з вами розглянули ті питання, які сьогодні потребують невідкладних рішень. Як і очікувалося, початок 2010 р. характеризується певними кліматичними умовами, які можуть призвести до того, що весною ми будемо мати водопілля близького та вищого за багаторічну норму. Ми мусимо готуватися до повені, до захисту тих територій, які знаходяться під загрозою повені, і всі прогнози, які є сьогодні в МНС, в Державного комітету водного господарства, ми мусимо сьогодні заслухати і зробити певні кроки, які будуть примушувати місцеву владу, будуть організовувати роботу центральної влади по здійсненню всіх кроків, які будуть запобігати тому, щоб повінь мала руйнівні наслідки.

По-перше, встановити оптимальні режими роботи водогосподарських систем і комплексів з урахуванням екологічних вимог та санітарних норм і правил. Друге – при необхідності визначити терміни та організацію руйнування льодового покрову водосховищ Дніпровського каскаду з застосуванням криголамних суден. Мінпаливенерго, Мінприроди, Мінагрополітики, Держводгоспу та Держкомрибгоспу підготувати пропозиції, що стосуються фінансування першочергових заходів з пропуску льодоходу та повеней».

Юлія Тимошенко наголошує на тому, що місцева влада має повністю виконувати затверджений план дій по запобіганню повеням і паводкам

«Я також хотіла б міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів АР Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям відповідно до повноважень доручити забезпечення безумовного виконання заходів, які передбачені планом дій центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2010 р. Я хочу поінформувати зараз і Уряд, і країну, що такий план дій центральних та місцевих органів влади щодо запобігання повені, паводкам та льодоходам розроблений, розписаний по всіх міністерствах і відомствах, розписаний по всіх органах місцевої влади і ми починаємо готуватись до того, щоб ці заходи втілювались у життя.

Я б просила, щоб фінансування всіх цих заходів здійснювалось з резервного фонду Кабінету Міністрів. Крім того, вже зараз є постраждалі регіони, постраждалі об’єкти від певних проявів повені на півдні України. Я б хотіла, щоб  ми сьогодні також послухали цю доповідь і щоб ми визначились, як ми сьогодні будемо виділяти гроші з резервного фонду, щоб можна було в АРК розібратись на яких територіях там зараз є прояви повені, так само у східних регіонах. Ви знаєте, що на Дніпропетровщині внаслідок певних кліматичних умов постраждали об’єкти соціальної сфери, я також хотіла, щоб ми сьогодні з вами розглянули. Це значить, що ми з вами зобов’язані організувати всі роботи, пов’язані з відновленням тих об’єктів, які постраждали, і тих територій, які постраждали, треба надати допомогу».