«Батьківщина молода» хоче забрати дітей із вулиць

Соціально-економічна ситуація початку XXI ст. в суспільстві не сприяє формуванню належного морального середовища для виховання дітей і молоді. Несприятливе побутове оточення, складне матеріальне становище сімей і погіршення на цьому ґрунті внутрісімейних стосунків, недоліки в організації шкільного виховання і скорочення позашкільних закладів – все це призводить до збільшення кількості дітей, поведінка яких виходить за межі моральних і правових норм. Швидко збільшується кількість підлітків, які не вчаться і не працюють. Зростає дитяча злочинність. Поширення злочинності серед неповнолітніх випереджає її загальне зростання. Що з цим робити? Що можна запропонувати на такий стан речей?

18 лютого в приміщенні ЗОШ № 7 м. Тернополя відбувся семінар для вчителів, класних керівників шкіл міста, який мав відповісти на ці питання. Тема семінару – «Проблеми та шляхи вдосконалення правовиховної роботи школи».

На захід були запрошені представники молодіжних організацій, чиновники з міського управління освіти. Доповідь-презентацію перед присутніми мав також голова Тернопільської обласної молодіжної організації «Батьківщина молода», депутат міської ради (фракція БЮТ) Ігор Яворський, який розповів про роботу своєї організації (цікаві молодіжні проекти та акції, які вже впродовж кількох років «Батьківщина молода» впроваджує на теренах Тернопілля) та представив особисту соціальну програму «Як забрати молодь з вулиці».

«Якщо ми говоримо про виховання молоді, слід обов’язково сказати про альтернативу вулиці. Молоді потрібно дати цю альтернативу. Адже людина в молодому віці – чи це школяр, чи студент – надзвичайно енергійна і часто-густо енергія її не знаходить собі використання, тому наші діти йдуть на вулицю, де немає догляду батьків та наставників. Отже, нам необхідно знайти правильне використання цієї енергії. Альтернативою вулиці, на нашу думку, є молодіжні організації, згромадження молодих активних людей за певними інтересами та вподобаннями. Саме в середовищі молодіжної організації серед рівних собі підлітків молода людина зможе самореалізувати себе», – зазначив Ігор Яворський.

Загалом учасники семінару зійшлися на тому, що головним напрямком профілактичної роботи серед учнівської молоді має стати не контроль за поведінкою молодих людей та притягання їх до відповідальності за правопорушення, а нейтралізація та усунення їх причин, створення умов, що сприяють підготовці та включенню молоді у повноцінне життя суспільства.