БЮТ ні за яких обставин не входитиме до союзів з антиукраїнською ПР

Витяги зі вступного слова Тимошенко Ю.В. на засіданні Уряду від 24 лютого 2009 року

Команда Юлії Тимошенко погодилася розглянути проект постанови ПР про відповідальність Уряду щоб визначити хто зараз в країні має відповідати за життя країни

Я хотіла б, перш за все, проінформувати всіх членів Уряду, про те, що 19 лютого фракція Партії регіонів у Верховній Раді внесла спеціальну постанову Уряду „Про відповідальність”, а читай „Про відставку Уряду”.

У мене в руках, зараз виписка всіх матеріалів Верховної Ради, була зареєстрована ця постанова, їй присвоєний номер і, власне, треба було включати це до порядку денного. Враховуючи, що країні потрібна ясність з тим, хто відповідає за життя країни, за забезпечення всіх напрямків розвитку, хто відповідає за виплату заробітних плат, пенсій, розрахунків за газ, хто несе відповідальність за стан справ, ми як команда зобов’язані таку ясність  країні дати.

І саме  тому  було зібрано  150 підписів для того, щоб постанову, яку внесла Партія регіонів і яка має спеціальну реєстрацію Верховної Ради, щоб розглянути саме сьогодні, в середу, і саме ми були з вами ініціаторами, щоб підтвердити вотум довіри Уряду, або, дійсно, відправити Уряд у відставку.

Але Партія регіонів відкликала свою постанову, адже вона не бажає брати відповідальність за країну на себе

Я знаю, що ніхто із вас, людей, які  прожили разом з країною найскладніші останні 1,5 роки кризи, за владу не тримається, не тримається за крісла. Саме тому, ми були ініціаторами того, щоб  сьогодні, в середу, розглянути  постанову „Про відставку Уряду”. І якщо у Партії регіонів є для цього голоси, є воля взяти на себе відповідальність, щоб за це просто чесно проголосувати.

Але в той же час я хочу вас проінформувати, що в мене в руках друга виписка з електронної бази Верховної Ради, де чітко зазначено, що цей проект постанови „Про відповідальність”, а власне, відставку Уряду, повернуто суб’єкту ініціативи 22 лютого. Тобто по суті 22 лютого Партія регіонів відкликала свою постанову „Про відставку Уряду”. Це говорить про те, що Партія регіонів, по-перше, не готова брати відповідальність за країну, а просто займається розмовами, а по-друге, і голосів у Партії регіонів немає, щоб таку відставку проводити.

Демократична коаліції у ВР досі існує і вона немає жодного стимулу розвалюватися – члени коаліції продовжуватимуть захищати демократичний, європейський, український шлях

І я хочу нагадати всім нам членам Уряду, а також і суспільству, що до сьогодення існує демократична коаліція в складі Нашої України – Народної самооборони, блоку Литвина і фракції БЮТ. Ви знаєте, що ця коаліція зафіксована юридично багато років тому, це по суті було півтора роки тому, і крім того, наша коаліція тоді, коли утворювалася, обрала Головою Верховної Ради пана Литвина.

Я переконана, причому, переконана саме, що такі лідери партії як Кириленко, Костенко, Кармазін, Литвин, Луценко, Катеринчук, Стретович, а в тому числі і пан Ющенко, будуть твердо стояти на позиціях захисту України і всього українського. Я переконана в тому, що ці лідери, прізвища яких я назвала, ні за яких обставин не зрадять свої ідеології, свої внутрішні переконання і не підуть в коаліцію з Партією регіонів. Я переконана в тому, що для всіх людей, яких я назвала поіменно, Україна, її правильний стратегічний розвиток багато чого варті. І саме тому на цьому і базується моє переконання, що демократична коаліція буде працювати заради того, щоб не допустити всі антиукраїнські плани Януковича втілити в реальність. А я думаю, що не тільки оголошення, які він зробив за декілька днів після того, як оголосили результати президентських виборів, а і дії його, які спрямовані проти України, не дозволять демократичним, національно-патріотичним силам відходити від своїх позицій і робити дивні, неприродні коаліції.

В той же час я хотіла б також і свою позицію чітко висловити. Політична сила, яку я очолюю, ні за яких обставин в будь-якій коаліції, в будь-які домовленості з антиукраїнською командою Януковича входити не буде. І саме зараз буде певний момент істини, для кого Україна і справжня, чесна, фундаментальна стратегія розвитку України є цінною: збереження незалежності, зміцнення незалежності, збереження і зміцнення всього нашого національного, зміцнення нашої самоідентичності буде якраз дуже добрим випробуванням, для кого це має значення, а для кого це значення не має.

І можу сказати, що для мене є дуже важливою позиція, в тому числі, лідера партії „Рух” Б.Тарасюка, всієї команди, для мене важливою є позиція справжніх визнаних моральних авторитетів демократичних, національно-патріотичних сил, які зробили останнім часом свої заяви, і я переконана, що саме на такому об’єднанні, на демократичних, національно-патріотичних силах і буде в цей важкий час випробувань надійно триматися стратегія правильного розвитку України. І я думаю, що саме так ми будемо сьогодні будувати політику в Україні. Віддати монопольну владу, абсолютну диктатуру антиукраїнським силам на чолі з Януковичем – це і було б по суті кинути України в найскладніший час випробувань.

Уряд продовжує вести країну до стабільності і реформ

Ми сьогодні з вами працюємо, як Уряд для того, щоб країна мала можливість повертатися до стабільності, до відродження економіки, і ви знаєте, що всі ознаки, які ми сьогодні маємо в розвитку і промисловості, і сільського господарства, говорять про те, що економіка починає ставати на ноги після затяжної кризи.

І саме сьогодні ми будемо розглядати цілу низку питань, які пов’язана з життєдіяльністю країни, – це стан підготовки України до весняної повені, і сьогодні будуть звітувати всі керівники міністерств, центральних органів виконавчої влади про те, як йде підготовка до весняної повені, які робимо ми кроки, як виконується той план заходів, який на уряді був намічений.

Крім того, сьогодні заплановано на засіданні Уряду розглянути підготовку міста Львова до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Євро-2012. І сьогодні ми будемо заслуховувати і голову обласної державної адміністрації, крім того, ми запросили і  мера міста, я думаю, що ми зможемо сьогодні обговорити всі складові підготовки. Хочу тільки сказати, що по Львову фінансується підготовка до Євро-2012 в повному обсязі з випередженням, так само, як фінансується і по інших об’єктам в інших областях, в інших містах…