Юлія Тимошенко вимагає від антидемократичних сил у парламенті ясності у питанні відповідальності за країну

Витяги зі вступного слова Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. від 1 березня 2010 року

«Я хотіла б вас поінформувати вас про те, що Партія реґіонів ще раз у Верховній Рді поновила постанову, яка внесена до Верховної Ради, „Про відставку Уряду”.

Я хочу нагадати, що на минулому тижні, вони також вносили постанову про відставку Уряду, але після того, як наша команда наполягла на тому, щоб провести позачергову сесію і проголосувати або не проголосувати постанову ”Про відставку Уряду”, то Партія реґіонів відкликала свою постанову „Про відставку Уряду”. Зараз вони знову внесли постанову „Про відставку Уряду”.

І саме тому, я хтіла б зараз чітко і зрозуміло заявити, що Янукович, враховуючи його останні заяви, враховуючи його останні дії, на наш погляд, є антиукраїнською, антидемократичною, антиєвропейською силою. І саме я  зараз наполягаю на тому, щоб у парламенті відбулася ясність, хто в парламенті підтримує антиукраїнський, антидемократичний, антиєвропейський розвиток держави з усіма складовими олігархічної корупції, а хто знаходиться на позиціях  розвитку демократії, розвитку європейського шляху України, зміцнення незалежності, суверенітету, нашої національної само ідентичності. І саме для того, щоб така ясність в парламенті відбулася, я наполягаю на тому, щоб завтра у вівторок першим питанням в Верховній Раді була розглянута постанову Партії реґіонів „Про відставку Уряду”. Я думаю, що це є правильний розвиток подій, тому що країні потрібна ясність. Саме така ясність через голосування за відставку Уряду і мусить народитися в парламенті».

Юлія Тимошенко переконана, що ті люди що підтримують демократичність і незалежність України – залишатимуться в існуючій демократичній коаліції

«Я переконана в тому, що ті політичні сили, які будуть підтримувати Україну, підтримувати її стратегію розвитку, будуть підтримувати її зміцнення, її силу, її незалежність, суверенітет, енергетичну незалежність, справжню боротьбу з корупцією, залишаться в демократичній команді. Це буде певний елемент ясності, певний елемент з’ясування на яких позиціях стоїть кожний народний депутат у Верховній Раді».

Знищити демократичну коаліцію може лише вихід фракції

«Шановні друзі, я також хочу поінформувати вас про те, що до сьогодення у Верховній Раді є демократична коаліція, і де-юре вона зафіксована. І я переконана в тому, що іншого шляху як вихід будь-якої фракції з демократичної коаліції, іншого шляху руйнації коаліції не існує. І хочу ще раз підтвердити, що політична сила, яку я представляю залишається в демократичній коаліції. І ніхто, ніякий чиновник не може розпустити демократичну коаліцію самотужки, посилаючись на новоприйняті регламенти. Виключно вихід будь-якої політичної фракції з демократичної коаліції буде свідчити про її, по суті, розпуск».

Уряд передає корупційні справи Януковича до антикорупційного комітету, який очолює Янукович – мова йде про злодіяння з Чорноморськии шельфом, РосУкрЕнерго та Межігір’ям

«А зараз я хотіла би перейти до деяких питань, які стосується повсякденної роботи. Я хочу поінформувати Уряд, що Янукович підписав Указ Президента № 275 „Про утворення Національного антикорупційного комітету”, називається НАК. Слово миле серцю – НАК, Національний антикорупційний комітет буде очолювати сам Янукович. Тому я хочу сьогодні направити звернення до Януковича першими питаннями в Національному антикорупційному комітеті розглянути, перше питання як позбавлялася країна шельфа Чорного моря. Ми сьогодні передамо всі документи туди, передамо повністю всі докази того, що це була велика корупція, яка базувалася на постанові тоді Прем’єр-міністра Януковича.

Друге – ми також хотіли би звернутися до Національного антикорупційного комітету, до пана Януковича як до його голови про те, щоб одним із перших питань було розглянуто питання РосУкрЕнерго, яке багато років знекровлювало нашу нафтогазову систему і, до речі, один із натхненників і представників РосУкрЕнерго пан Льовочкін призначений керівником Адміністрації Президента Януковича. Тому я думаю, що розглянути цю корупційну діяльність було б досить логічне.

І останнє питання із першочергових, які, мені здається, потрібно розглядати самому Януковичу як керівнику Національного антикорупційного комітету – це повернення з його нечесно корумпованої власності Межигір’я назад державі. Я думаю, що це був би перший вагомий крок боротьби з корупцією саме на базі новоствореного Національного антикорупційного комітету. І я повірю, що Янукович буде боротися з корупцією, якщо він почне з себе, якщо він почне з повернення Межигір’я. І якщо він Межигір’я поверне державі, яке він на корупційній основі забрав собі, тоді, можливо, є надія, що хтось з корупцією в державі буде боротися.

Сьогодні таке звернення буде направлено до Януковича, воно буде оприлюднено у всіх засобах масової інформації».

Уряд вже сьогодні розподілятиме велику партію медичного обладнання, закупленого під програму модернізації

«Шановні колеги, сьогодні також ми будемо розглядати невідкладні питання життєдіяльності країни. І в першу чергу, ви знаєте, що нашою стратегією було за два роки повне переоснащення, модернізація системи охорони здоров’я. Ви знаєте, що ми уклали контракти, забезпечили систему фінансування, зробили повністю реалістичною цю програму. І я хочу повідомити, що якраз на базі цієї Програми модернізації і реформування системи охорони здоров’я ми отримали велику партію медичного обладнання для районних, міських, обласних і сільських лікарень. Це велика кількість високоякісного, висококласного обладнання: це і УЗД, це і спеціальне обладнання для пологових відділень, це і обладнання для реанімаційних відділень достатньо велика партія.

Сьогодні на засіданні Уряду ми будемо затверджувати розподіл між обласними, міськими,  районними, сільськими лікарнями цього першого великого обсягу медичного обладнання, які виконуються в межах програми модернізації наших лікарень».

Уряд продовжує виконувати антикризову будівельну програму, результат: 5,5 тисяч черговиків

«Друге питання, яке ми будемо сьогодні із стратегічних питань розглядати, – ми будемо продовжувати антикризову програму для  будівельної галузі. І сьогодні ми будемо  розподіляти на засіданні Уряду черговий обсяг квартир для бюджетників, які працюють сьогодні або ті, які вже є ветеранами і знаходяться на пенсії. Ми сьогодні будемо розподіляти квартири для тих людей, які мають право отримати квартири безкоштовно – чорнобильці, інваліди, багатодітні родини, ветерани силових структур, ветерани, учасники бойових дій. Це ті люди, які багато років, по 20-30 років стоять у чергах, але не могли отримати цього житла.

Сьогодні ми будемо розглядати чергову постанову Уряду про передачу квартир саме таким категоріям людей. І хочу зазначити, що вже на цю хвилину збудовано і передано людям 5 тис. 561 квартира. Йдеться про те, що антикризову програму для будівельників, яку ми намічали, ми виконали і навіть перевиконали. Тобто ми по суті зробили те, що мусили зробити».

В часи кризи Уряд проводив політику на високому рівні економічної культури і з честю тримав найважливіші показники на необхідних рівнях

«…я хотіла б також дати доручення Мінекономіки, щоб невідкладно поінформували нас, як сьогодні виглядає ріст промисловості, ріст сільського господарства, лютий до лютого, як іде динаміка, як ми можемо сьогодні спостерігати і констатувати як наша економіка одужує після кризи.

А крім того, я просила би Мінфін також підготувати комплексний звіт про виконання всіх бюджетних показників по обсягах державного боргу, по обсягах зовнішнього боргу, щоб мали можливість показати суспільству, що висока макроекономічна і макрофінансова культура супроводжувала роботу нашого Уряду. І це важливо, щоб такий звіт до деталей був підготовлений, і щоб ми мали можливість показати і суспільству, і світу, що обсяг наших зобов’язань державних по відношенню до ВВП держави тримається в найнижчих в світі межах. Це теж є важливим, і я хотіла би, щоб ми обов’язково такі матеріали підготували і ознайомили з ними суспільство».