«Покращення» життя вже сьогодні…!

З початку березня тернополяни отримали від міської ради неприємний «подарунок» у вигляді підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення. Зокрема для населення вартість води зросла на 25% і тепер коштуватиме 5 грн. за 1 куб. м., для бюджетних організацій – 5,5 грн., а для для інших споживачів – 6,5 грн. за 1 куб.м.

Якщо говорити про саму процедуру прийняття рішення – то вона пройшла з істотними порушеннями чинного законодавства. Зокрема будь-яка зміна тарифів повинна пройти обов’язкову процедуру громадських слухань, куди запрошуються усі бажаючі місцеві жителі, вони можуть висловити свої пропозиції, які обов’язково мають бути враховані та розглянуті ініціатором прийняття рішення. Крім того, в результаті громадського обговорення повинно пройти голосування за підтримку чи проти такого підвищення, усього цього не відбулося, хоча Закон України «Про засади державної регуляторної політики у сфері підприємницької діяльності» вимагає обов’язково дотриматися цих норм. Також проект прийняття тарифів повинен бути попередньо розглянутий згідно рішення міської ради на засіданні постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та надзвичайних ситуацій, однак, на розгляд комісії проект винесений «заднім числом» – вже після прийняття його виконавчим комітетом Тернопільської міської ради. Тому однозначно можемо говорити про прийняття рішення з порушенням процедури, отже, можна взагалі поставити під сумнів легітимність нових затверджених тарифів.

У чому причина збільшення ціни на воду? Перш за все, як аргументував керівник КП «Тернопілводоканал» – підвищенням вартості електроенергії (яка в структурі тарифу становить 33 %). Справді, після приходу до влади «проффесора»  Януковича почався масовий ріст цін на енергоносії. Так НКРЕ постановою від 23.02.10 року ввела нові  ціни  на електроенергію. Як прогнозують експерти на часі підвищення тарифів на газ для населення, та подальше зростання тарифів на послуги з електропостачання. Якщо раніше Уряд Юлії Тимошенко виступав своєрідним бар’єром, щодо будь-якого підвищення тарифів, то тепер ситуація докорінно протилежна – ні новий президент, ні, імовірно, новий уряд жодних обмежень ставити в цьому питанні не будуть.

Як результат, з осені слід очікувати підвищення у Тернополі та й у інших містах України тарифів на послуги з теплопостачання та постачання гарячої води, житлово-комунальних послуг та, імовірно, на послуги з пасажирських перевезень. Маємо, як колись казав Віктор Федорович «покращення життя вже сьогодні».

Якщо  ж повернутися до  тарифів на водопостачання, прийнятих виконавчим комітетом у Тернополі, то слід зауважити, що аналогічна ситуація відбувається з початку весни по всій Україні. Так Кіровоградська міська рада уже підвищила тариф на водопостачання для населення на 20,3 %. Проекти підвищення нових тарифів на стадії розгляду у Чернігові, Львові, Полтаві та інших українських містах. За прогнозами до кінця березня більшість українських міст підвищать ціни на воду. Ситуація викликана ще й тим фактором що у багатьох містах обленерго просто шантажують місцеві водопостачальні організації,  у випадку наявності боргів за енергоносії загрозою від’єднання підприємств від постачання електроенергії, що у свою чергу призведе до припинення постачання води населенню, а ті у свою чергу йдуть шляхом підняття цін на воду.

Голова комісії

з питань житлово-комунального господарства,

благоустрою та надзвичайних ситуацій                   Вересюк Ю.П.

Коментар голови Тернопільської міської організації ВО «Батьківщина»

Сергія Кирика:

«Тернопільська міська організація партії ВО «Батьківщина» виступає проти несанкціонованого підняття тарифів на послуги для населення. Не взявши до уваги думки громади міста (не провівши громадські слухання), не врахувавши позиції профільної депутатської комісії, місцева влада затвердила нові тарифи на водопостачання для населення та бюджетних організацій. Вочевидь, зростання тарифів зумовлене тим, що за рахунок пересічних громадян України, привладна партія новобраного президента намагається «відбити кошти», які були затрачені на агітаційну компанію під час президентських виборів, а в тому числі підкуп виборців, фальсифікації. Відстоюючи інтереси тернополян, ми висловлюємо протест окремим діям представників влади, які не дотримуються та перечать чинному законодавству України. В разі, якщо тарифи на послуги для населення надалі будуть необґрунтовано піднімати, Тернопільська міська організація ВО «Батьківщина» організовуватиме масові акції протесту для відстоювання прав та інтересів жителів міста Тернополя».