Микола Томенко: Для свободи слова є небезпечною «Інтер»-монополізація медійного простору України

В інтерв’ю газеті «Вечірні вісті» заступник Голови Верховної Ради, член БЮТ Микола Томенко звернув увагу на небезпечні тенденції, що відбуваються в інформаційній сфері України після президентської виборчої кампанії.

Першої такою небезпечною тенденцією Микола Томенко назвав процес монополізації телевізійного та рекламного ринку в руках одного фінансово-політичного угрупування, повідомляє прес-служба політика.

«Ця так звана «Інтер»-експансія набуває загрозливих форм», – наголосив він.

На думку Віце-спікера, останніми прикладами такої тенденції є фактичне звільнення двох членів Нацради судовим рішенням за позовом одного з каналів групи «Інтер», що призвело до блокування діяльності Національної ради з питань телебачення та радіомовлення; кадрові призначення на Першому національному, що фактично роблять рекламну діяльність державного каналу складовою комерційного пулу групи каналу «Інтер»; завершення процедури знищення спортивного каналу «Мегаспорт» та перетворення його в канал азартних ігор «Мега».

«Останнє особливо актуально в контексті заяв нинішньої влади, що перед ЄВРО Україна мусила би мати спортивний канал», – підкреслив політик.

Однак найнебезпечнішим М.Томенко вважає «активне втручання СБУ в діяльність Нацради з питань телебачення та радіомовлення».

Микола Томенко наголосив, що за інформацією, яка обговорюється в медіа-середовищі, ця фінансово-політична група довкола каналу «Інтер» намагається впливати і на інші канали, які діють в Україні.

З огляду на це, Микола Томенко ще раз висловився за необхідність якнайшвидше та на професійній основі сформувати новий склад Національної ради з питань телебачення та радіомовлення за квотою Верховної Ради, визначитися з керівництвом Комітету з питань свободи слова та інформації ВР, «який, зрозуміло, мусів би очолювати представник опозиції» та «зупинити небезпечну тенденцію наступу на свободу слова, що спостерігається останнім часом».

(Довідково: За оцінками експертів, до групи каналу «Інтер» належать: Інтер, К1, К2, Мега, НТН, Ентер, Ентер-фільм, Ентер-музика, MTV. Політичним та фінансовим керівництвом цієї групи називають Голову СБУ Валерія Хорошковського, бізнесмена Дмитра Фірташа та керівника АП Сергія Льовочкіна).