Чижмарь, Кайда і Заставний мер – в нас смердить вже кожен сквер

Чим займалися Юрій Чижмарь, Олексій Кайда і Роман Заставний усю зиму, якщо зараз – перед найбільшим християнським святом – Тернопіль знову потопає у купах сміття?

Сміття з Тернополя нікуди вивозити вже майже три тижні. Жителі прилеглих сіл уперто продовжують блокувати під’їзди як до старого сміттєзвалища, так і на ділянку, виділену обласною владою під новий тимчасовий полігон. Тим часом значне підвищення температури повітря та весняні дощі з кожним днем все більше погіршують санітарний стан міста.

Власне, питання «чим займалися Юрій Чижмарь, Олексій Кайда і Роман Заставний усю зиму?» дуже доречне, особливо якщо зважити на той факт, що ще два місяці тому зусиллями народного депутата України, голови Тернопільської обласної організації партії ВО «Батьківщина» Василя Деревляного та за фінансової підтримки уряду Юлії Тимошенко до Тернополя доставили сміттєсортувальну лінію вартістю 15 мільйонів гривень. Її планували змонтувати у травні-червні цього року. Але як тут змонтуєш, якщо пан Заставний та вся ця закарпатсько-запорізька гоп-компанія, які свято клялися-божилися, що знайдуть приміщення для цієї лінії і попередньо зацементують його для її встановлення, так і не дотримали слова. Чим же вони займалися весь той час? А займалися тим, що й надалі били себе в груди, виголошуючи пафосні промови про захист інтересів громади Тернополя. У той час, як сама громада починала поступово потопати у смороді.

І ось недавно – чергова «сенсація». Наш славний мер заявив, що на території комбайнового заводу у Тернополі (в колишньому приміщенні котельні по вул. Лукіяновича) планують збудувати нібито сміттєпереробний завод за 200 мільйонів гривень. Нібито інвестори запевняють, що переробку сміття будуть здійснювати без шкоди для довкілля. Нібито новий завод збудують через 9-12 місяців.

Але давайте розберемося за порядком.

Перше: завод буде, звичайно, сміттєпереробним, але сміття «перероблятимуть» шляхом елементарного спалювання (піролізу), бо таким чином планують опалювати житлові будинки. Запитання: куди подінуться шкідливі гази, що виникнуть внаслідок спалювання сміття? Чи ж не потраплять у легені тернополян?

Друге: навіть якщо такий завод побудують, то все одно це буде зроблено не раніше, ніж через рік. А що робити зі сміттям зараз?

Третє: компанія «Грін-Енержи-Юкрейн», з якою Заставний підписав угоду на будівництво такого заводу, нібито планує інвестувати на це спорудження 200 мільйонів гривень. І завод, таким чином, окупить себе тільки через 12 років. Запитання: який резон будувати завод, який себе окупить пізніше, ніж його керівники підуть на пенсію? Можливо, справа тут аж ніяк не в «меценатстві» компанії «Грін-Енержи-Юкрейн», а в чомусь іншому? Можливо, Заставний просто хоче вкотре «кинути» всіх тернополян, заробивши на цьому солідні «шиші», які потім компанія «виб’є» з нас «найдешевшими тарифами»?

Ми вже навіть не говоримо про те, що такий завод працюватиме за застарілою технологією, яка з цього року офіційно заборонена в країнах Європейського Союзу. Виходить, мер Тернополя разом зі своїми інвесторами намагаються накинути нам непотрібний Європі «сміттєспалювальний секонд-хенд»?

Зрештою, на все це можна було б дивитися крізь пальці, якби не одне «але». Ми вже згадували про те, як зусиллями уряду Юлії Тимошенко і Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» до Тернополя привезли сміттєсортувальну лінію, яка перебуває на балансі Тернопільського відділення державного підприємства «Укрекокомресурси» (тобто державної структури!). Здавалось би, ну ось вона – під самим носом. Чому б нею не скористатися? Але ж ні! Головне для Чижмаря-Кайди-Заставного – не здоров’я тернополян. Їх абсолютно не цікавить те, що сміттєспалювальний завод будуватиметься майже рік, що за цей час місто буде гнити у власному смітті. Це їх не обходить взагалі. Головне для них – боротьба з партією ВО «Батьківщина» і особисто з Юлією Тимошенко, боротьба за власні рейтинги. На цих президентських виборах ви вже доборолися, шановні. Дивіться, щоб і цього разу боротьба не вилізла вам боком…