Заява лідера опозиції Юлії Тимошенко щодо розгляду у Конституційному Суді питання про конституційність утворення коаліції

Днями виповнився місяць перебування Януковича при владі, до якої він прийшов через фальсифікацію виборів Президента.

Ще 26 лютого, якщо вірити обіцянкам Януковича, мали бути збільшені соцстандарти. Однак список всіх ласих «соціальних ініціатив», якими Янукович  почастував виборців, виявився передвиборчим обманом. Уряд Януковича започаткував політику збільшення пенсійного віку, зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, підвищення ставок єдиного податку для малого бізнесу та інших сюрпризів, про які вони не попередили людей під час президентських виборів.

Навіть такого короткого часу, як місяць, виявилося достатньо, аби команда Януковича відкрила своє справжнє обличчя.

Розгорнуто наступ на українську мову. На ключові посади в гуманітарній сфері призначено затятих україноненависників. Згортається програма європейської інтеграції України. Розпочато процес позбавлення України газотранспортної системи.

Поступово згортається свобода слова: у випусках новин точка зору влади все частіше й частіше подається як безальтернативна.

Вперше в історії України скасовано вибори до місцевих органів влади, які мали б відбутися навесні цього року.

Уряд та губернаторську вертикаль побудовано на основі непрофесійності та корупційного розподілу державних ресурсів.

Про все це під час президентських виборів я попереджала суспільство. Зараз ми бачимо дуже швидкий та вкрай небезпечний результат першого місяця аморальної влади.

Мета цієї заяви – пригорнути увагу до надзвичайних подій, які протягом останніх днів розгортаються в Конституційному суді та навколо  нього. Це стосується неконституційного формування коаліції та уряду, або, іншими словами, формування нелегітимної влади в Україні.

Для будь-кого, хто лише вміє читати, з Конституції та попередніх рішень Конституційного Суду ясно й зрозуміло, що фракції, лише фракції і ще раз фракції формують коаліцію у Верховній Раді.

Якщо виходити з того, що Янукович все ж таки вміє читати, він свідомо пішов на порушення Конституції та рішення Конституційного Суду, й сформував коаліцію та уряд з грубим порушенням закону. Тепер, відмиваючи свою репутацію перед світовою спільнотою, він намагається легалізувати власні  антиконституційні дії через Конституційний Суд.

Саме в ці дні, саме в ці години він розгорнув безпрецедентну кампанію тиску на суддів Конституційного Суду.  Він вимагає від суддів переглянути вже раніше ухвалене ними ж рішення про обов’язковість формування коаліції винятково на фракційній основі.

Тим з суддів, хто просто готовий поміняти свою точку зору, пропонують по мільйону доларів. Від тих, хто не хоче назвати чорним те, на що кілька місяців тому казав «біле», вимагають добровільно подати у відставку із «пенсійним забезпеченням» та переводом на інші посади.

Тим, хто взагалі не торгується, а хоче чесно працювати, погрожують прокуратурою.

Тривожним дзвінком стала сама згода Суду взагалі розглядати це питання, позиція з якого ним вже визначена ще в 2008 році.

Від Суду в брутальній формі вимагають «освятити» вихід Януковича в антиконституційне поле.

Янукович свідомо пішов всупереч Конституції – тепер так само свідомо планує зруйнувати й Конституційний Суд.

Найближчими днями Конституційний Суд має скласти тест – тест на саму наявність чи відсутність в країні такої поважної інституції як Конституційний Суд.

Критерій, за яким це можна визначити – вже є: це власне рішення Конституційного Суду у справі про коаліцію депутатських фракцій у Верховній Раді України від 17 вересня 2008 року.

Якщо судді КС «освятять» порушення Конституції всупереч своєму попередньому рішенню, можна буде сміливо констатувати, що в Україні знищено КС як інститут правосуддя.

Об’єднана демократична опозиція зробить все від нас залежне, аби захистити Конституційний Суд в цілому та суддів зокрема від кримінального тиску з боку влади, щоб забезпечити неупереджений розгляд питання, позиція Суду щодо якого давно відома.

Додатково

Частина шоста статті 83 Конституції України передбачає: «У Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України». У наведеній, а також в інших відповідних нормах Основного Закону йдеться про коаліцію саме депутатських фракцій.

Свою позицію в цьому питанні чітко висловив і Конституційний  суд. Ще в 2008 році він чітко встановив: «Словосполучення \”коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України\” слід розуміти як сформоване на встановлених Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України засадах об\’єднання за результатами виборів кількох депутатських фракцій!, кількість народних депутатів України в яких становить більшість від конституційного складу Верховної Ради України, які (депутатські фракції) на основі узгодження політичних позицій погодились на спільну парламентську діяльність».  «…Конституція України визначила суб\’єктів формування коаліції депутатських фракцій – депутатські фракції. Отже, якщо депутатська фракція – це група народних депутатів України, обраних за виборчим списком відповідної політичної партії (виборчого блоку політичних партій), то до складу коаліції депутатських фракцій входять депутатські фракції!, які за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій сформували коаліцію депутатських фракцій».