Депутат Тернопільської міської ради Ігор Яворський про ринки Тернополя

30 березня відбулася 33 сесія Тернопільської міської ради. Під стінами міської ради відбувся пікет підприємців ринку «Тернопіль», що на масиві «Дружба». З цього приводу депутат Тернопільської міської ради від Блоку Юлії Тимошенко Ігор Яворський повідомив:

– Ринки для Тернопільської міської ради завжди були болючим питанням,- зізнається депутат. -От і сьогодні виникла ще одна проблема в місті Тернополі – підприємців ринку «Тернопіль» по вул.. Перемоги, 4 хочуть викинути на вулицю, а там біля 60 осіб і у кожного є сім’ї! У чому ж проблема? Тернопільською міською радою 5 лютого 2010 року прийняте рішення № 5/32/11 щодо викупу орендарем ТзОВ «Аскор Україна» приміщення по вул. майдан Перемоги, 4( 1456,8 м. кв.) у м. Тернополі. Дане рішення та його виконання буде мати для підприємців даного ринку вкрай негативні наслідки: – вони залишатться без робочих місць, незаконний тиск з боку працівників товариства стане взагалі неконтрольованим;
– вплине на зміну орендної плати за місце, від якої вони потерпають вже сьогодні.

Нагадаю, що виконком Тернопільської міської ради вже посприяв зміні орендаря приміщення. Півтора роки тому на зборах підприємців заступник міського голови з питань економіки Петро Гринчишин запропонував підприємцям нового орендаря ТзОВ «Аскор-України» ( до того орендарем приміщень по вул.. Перемоги, 4 був ПП «Торговий Дім Тернопіль» (Стеців І.І.)

В період з 1 січня 2009 р. по липень 2009 року ТзОВ «Аскор-Україна» та суб’єкт підприємницької діяльності, фізична особа (далі – СПДФО) Богатинський В.Ю. незаконно отримували від підприємців кошти. Договір на обслуговування, утримання і ремонт приміщень комунальної власності за адресою майдан Перемоги, 4 від 6 січня 2009 року (згідно рішення виконкому міськради) не давав права ТзОВ «Аскор-Україна» надавати в оренду торгові місця., збирати кошти ринкового збору та орендної плати.

Пункт 3 вищезазначеного Договору мали право тільки укладатися договори з користувачами торгових місць на участь у спільних витратах на утримання приміщень, та місць спільного користування, як зазначено у рішенні виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 31 грудня 2008 р. № 2776. Жодних законних підстав на укладання з нами договорів не мав СПДФО – Богатинський В.Ю.

Договори, які підприємці підписали з ТОВ «Аскор -Україна» суперечать Постанові Кабінету Міністрів України № 868 від 29.07.2009 р.. Правилам торгівлі на ринках, та укладеним договорам з Тернопільською міською радою:

– ТзОВ «Аскор-Україна» в січні 2009 року укладало з підприємцями договір оренди на рік, хоча договір оренди нежитлових приміщень на майд. Перемоги, 4 у м. Тернополі з Тернопільською міською радою та ТзОВ «Аскор Україна» укладено з 29.07.2009 р., терміном на один рік.

– ТзОВ «Аскор-Україна» зобов\’язав підприємців укладати два договори, другий з ФО-підприємцем Богатинським В.Ю., який ніби-то надає послуги ринку (приміщення не отоплюються, туалет не працює, часто не має світла). Це суперечить п. 4 положення про основні вимоги до організації діяльності продовольчих, непродовольчих та змішаних ринків, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 868 від 29.07 2009 р., де визначено, що послуги з обслуговування та утримання торговельних місць на території ринку надаються суб\’єктом господарювання, який є юридичною особою ;

– договора, які підприємці підписали з ТОВ «Аскор-Україна» не відповідають нормам Постанови Кабінету Міністрів України № 278, від 05.03.2009 р., якою затверджено типовий договір оренди торговельного місця.

Зараз підприємцям загрожує викуп приміщення цим же самим ТзОВ «Аскор Україна» . І які ще незаконні схеми збирання коштів підприємцям будуть нав\’язані – не відомо. Можливо підприємцям ринку взагалі запропонують покинути приміщення.

Підприємці даного ринку вкрай незадоволені орендарем ТОВ «Аскор -Україна» та СПДФО Богатинським В.Ю., яким сплачують в середньому за 1 кв.м орендованої площі та за послуги, які не надаються – 190 грн

Слід сказати декілька слів про цікаву оборудку по торгівельних павільонах загальною площею 177,2 кв.м за адресою вул. Перемоги, 4, які знаходяться на вулиці і є окремим комунальним об’єктом, який тільки 4 березня 2010 року виконком виставив на конкурс на право оренди. Виконком виставив на конкурс на право оренди даного нерухомого майна, а ТОВ «Аскор -Україна» та СПДФО Богатинський В.Ю вже протягом року НЕЗАКОНО збирають з підприємців кошти, отримуючи орієнтовно 100 грн чистого прибутку ТОВ «Аскор -Україна» (з одного квадратного метра!)

Куди ж ділись гроші!? Невідомо нікому, крім ТзОВ «Аскор-Україна», ФО-підприємця Богатинського В.Ю. та можливо, зацікавлених службовців виконкому міськради, які чомусь не бачили і не чули, що ТзОВ «Аскор-Україна» та СПДФО Богатинський В.Ю вже рік незаконно збирають кошти з підприємців торгових павільонів на вулиці, які не надавались в оренду даному «горе» товариству та його «спільнику».

Виникає наступне питання чому виконкомом міськради не виставився на конкурс на право оренди об’єкт комунальної власності загальною площею 177,2 кв.м за адресою вул. Перемоги, 4, якщо ще 16 квітня 2009 року (рішення виконкому № 557) міськрада стала власником даного обєкту. Значить хтось таки був зацікавлений щоб ТзОВ «Аскор-Україна», ФО-підприємця Богатинського В.Ю. незаконно збирали з підприємців кошти і нічого не платили в міський бюджет. Це питання я б адресував до заступника мера Гринчишина П.С. у віданні якого знаходиться управління комунальної власності і який персонально несе відповідальність за роботу даної виконавчої структури.

На сьогодні підприємці даного ринку подали відповідні звернення в прокуратуру та правоохоронні органи з проханням перевірити незаконні дії ТзОВ «Аскор- Україна» та ФО-підприємцем Богатинським В.Ю (по вул. Майдан Перемоги, 4 у м. Тернополі ) на наявність в них ознак складу злочину, в разі виявлення порушень відкрити кримінальну справу.

Як автор проекту рішення я на засіданні Тернопільської міської ради 30 березня 2010 року звернувся до своїх колег депутатів – стати на захист інтересів підприємців ринку «Тернопіль» по вул.. Перемоги, 4, врешті-решт на захист громади міста Тернополя, яка нас обрала і наділила нас повноваженнями захищати права, свободи та інтереси громадян та скасувати рішення Тернопільської міської ради №5/32/11 від 05.02.2010 р. в частині включення до переліку об’єктів комунальної власності міста, які можуть бути приватизовані (Додаток 3 до рішення міської ради від 05.02.2010р. № 5/32/11) та підлягають приватизації шляхом викупу орендарем (Додаток 4 до рішення міської ради від 05.02.2010р. № 5/32/11) наступний об’єкт: Приміщення, орендоване товариством з обмеженою відповідальністю “Аскор-Україна\” площею 1456,8 кв.м. за адресою майдан Перемоги, 4.

Однак більшості даний проект рішення не набрав, тоді мною було запропоновано дати протокольне доручення Тернопільської міської ради управлінню юридичного забезпечення міськради в місячний термін підготувати проект рішення сесії Тернопільської міської ради щодо особливих умов договору купівлі-продажу торгового ринкового комплексу за адресою Майдан Перемоги, 4 в частині використання його під ринковий комплекс та закласти інтерес підприємців, які здійснюють торгівлю на даному ринку.

Дане рішення було підтримане більшістю депутатів і за словами начальника юридичного забезпечення призупиняє рішення щодо приватизації даного ринку ТОВ «Аскор-Україна», до поки не буде виконане дане протокольне доручення Тернопільської міської ради щодо підтримки підприємців ринку «Тернопіль», по вул.. Перемоги, 4.