Ліс рубають – тріски летять…

Так кажуть у народі. А ось ревізори на Тернопільщині змушені визнати, що не тільки від рубок лісу тріски летять, а й від неефективного господарювання державних лісогосподарських підприємств.

У ході планової ревізії діяльності 7 лісогосподарських підприємств області виявлено фінансових порушень на суму 113,3 тис. грн. За результатами цих перевірок 16 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності за неналежну охорону лісів.

Крім того, охороною самих лісогосподарських підприємств впродовж 2009 року виявлено 377 випадків незаконної вирубки, якими завдано шкоди лісу на суму 239,1 тис. грн. За результатами власних перевірок державними лісогосподарськими підприємствами видано 32 накази, відповідно до яких 62 посадові особи притягнуто до дисциплінарної відповідальності за неналежну охорону лісів, в тому числі 5 посадових осіб звільнено із займаних посад.

Тернопільські ліси наполегливо зберігають своєрідну таємницю, бо ж у їхніх нетрях дивовижно зникають не лише деревина, а й цілі масиви землі…

Так, факт самовільного захоплення земель лісового фонду в природному заповіднику «Медобори» був виявлений лісовою охороною заповідника на площі 0,045 га і переданий листом до прокуратури Гусятинського району для притягнення порушника до відповідальності.

Загалом Держкомлісгосп України провів аналіз фінансово-господарської роботи державних лісогосподарських підприємств Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства і видав наказ від 31 березня 2010 року «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності», згідно з яким начальнику Тернопільського облуправління І.М.Попадинцю вказано на недостатній контроль за фінансово-економічним станом підприємств, а декільком директорам лісгоспів оголошено догани.

За матеріалами відповіді Держкомлісгоспу

на депутатське звернення народного депутата України,

голови ТОО ВО «Батьківщина»

Василя Деревляного.