Василь Деревляний: Цензура прийшла і до Тернопільського району

У випуску газети «Подільське слово» № 21 (4864) від 21 травня 2010 року опубліковане звернення депутатів Тернопільської районної ради до Прем’єр-міністра України Азарова М.Я., Міністра аграрної політики Присяжнюка М.В., голови Тернопільської обласної державної адміністрації Сухого Я.М., голови Тернопільської обласної ради Кайди О.П. з приводу моєї ініціативи щодо спорудження на території «Ветсанзаводу» сміттєсортувальної лінії.

Враховуючи те, що у зверненні спотворено інформацію про мою діяльність, керуючись наданим мені Законом України «Про статус народного депутата України» правом, 27 травня цього року я звернувся до редакції газети «Подільське слово» з проханням опублікувати дійсну інформацію щодо мого сприяння у вирішенні проблем із накопиченням твердих побутових відходів у населених пунктах області.

Однак, у двох наступних чергових випусках газети «Подільське слово» від 28 травня 2010 року та від 04 червня 2010 року інформація так і не була опублікована.

04 червня 2010 року на моє ім’я надійшов лист головного редактора газети «Подільське слово» Ганни Макух, в якому вона аргументує відмову в публікації інформації про мою діяльність тим, що це не є оголошення про зустріч з виборцями. Одночасно, редакцією газети «Подільське слово» не взято до уваги норми частини першої статті 18 Закону України «Про статус народного депутата України», відповідно до якої «Народний депутат має право виступу з питань його депутатської діяльності не рідше одного разу в місяць у друкованих засобах масової інформації, у прямому ефірі на радіо або у режимі прямого ефіру (до 10 хвилин в місяць) та в прямому ефірі або у режимі прямого ефіру на телебаченні (до 20 хвилин в місяць), на радіо (до 10 хвилин в місяць) та телебаченні (до 20 хвилин в місяць), безкоштовно, засновником (співзасновником) яких виступають органи державної влади, організації або установи, що фінансуються повністю або частково за рахунок коштів державного бюджету. Редакції газет, засновниками яких виступають органи державної влади, зобов\’язані публікувати подані народним депутатом матеріали не рідше одного разу на місяць обсягом до 1/16 загальної газетної площі».

У зв’язку із цим у мене є всі підстави припускати, що в Тернопільському районі з боку влади введено цензуру, а відмову від опублікування інформації про мою діяльність вважаю порушенням чинного законодавства та своїх прав.

Таким чином керівництво Тернопільського району бажає «прислужитись» перед Януковичем та новим губернатором Тернопілля.

Інформацію, що була надіслана редакції газети «Подільське слово», наводжу нижче.

Ініційоване керівництвом району звернення депутатів Тернопільської районної ради з приводу моєї ініціативи щодо спорудження на території «Ветсанзаводу» сміттєсортувальної лінії є провокацією для нових конфліктів між територіальними громадами.

Справді, для того, щоб вирішити проблему із вивозом сміття в Тернополі та навколишніх населених пунктах, наприкінці 2009 року Уряд, очолюваний Юлією Тимошенко виділив кошти на придбання та спорудження сміттєсортувальної лінії. Оперативність дій тодішнього складу Кабінету Міністрів України спрямовувалась на недопущення виникнення епідеміологічних ситуацій в області.

Проте, питання розміщення сміттєсортувальної лінії відразу набрало політичного забарвлення. Проблемою стало те, що лінію виділив саме Уряд під керівництвом Юлії Тимошенко, а напередодні президентських виборів це могло додати їй ще більше авторитету в регіоні.

Керівництво Тернопільського району відразу ж почало викривлювати мету встановлення лінії. Жителів району почали лякати шкідливим впливом, неіснуючими хворобами, зараженням всієї території …

Абсолютною брехнею є і те, що я, як народний депутат України, відстоював будівництво сміттєпереробного чи сміттєспалювального заводу. Мова йшла виключно про сортування сміття, його подальшого фасування та вивезення за межі області для переробки на спеціалізованих заводах. Моя позиція чітка і зрозуміла. На Тернопіллі не може бути ні сміттєспалювального, ні сміттєпереробного заводів, технологія яких може завдати шкоди здоров’ю людей та навколишньому середовищу.

На мою думку, керівництво Тернопільського району мало б проявити власну ініціативу задля організації вивезення сміття із населених пунктів району. Не є таємницею те, що разом із сміттям із міста Тернополя на полігон твердих побутових відходів в селі Малашівці вивозилось сміття і з багатьох сіл та селищ Тернопільського району. А на сільських голів району по декілька разів на рік контролюючими органами накладаються штрафи саме за бездіяльність у вирішенні проблем із відходами. Тобто, проблема існує не лише в місті Тернополі, але й в районі також. І саме завданням районної влади є комплексне вирішення цієї проблеми.

Я закликаю керівництво району та депутатський корпус районної ради залишати політику поза вирішенням господарських проблем району. Оббріхування та наклепи не зможуть забезпечити ефективної роботи.

Василь Деревляний

Народний депутат України