На численні прохання жителів області, дрібних підприємців фракція «Батьківщина» в Тернопільській міській раді ініціювала створення першого комунального ринку в місті Тернополі

Вже декілька років поспіль жителі краю, фермери не мають змоги винести на тернопільський ринок власну продукцію, вирощену на своєму городі. Причина банальна: на центральному ринку міста немає вільного місця. Дрібні підприємці змушені торгувати на проїзній частині, що на вул. Шептицького, до того ж, платити за це щоденну «данину» неофіційно та невідомо кому.

Міська організація ВО «Батьківщина» спільно з профспілковою організацією підприємців Тернопільщини вже декілька разів піднімала проблему стихійного ринку на сесіях міської ради, у ЗМІ, але влада на це не реагувала. Згодом, до народного депутата від БЮТ Василя Деревляного звернулися жителі південних областей Тернопілля, втомлені погрозами та потураннями, люди просили дати можливість вивозити свою сільгосп-продукцію на ринок Тернополя. Відреагувавши на прохання громадян, Василь Деревляний направив депутатське звернення, з вимогою розібратися у проблемах на ринку, голові ОДА та начальнику УМВС України в Тернопільській області. В свою чергу, керівництво обласної міліції, на виконання вимог зобов’язалося щоденно виділяти працівників для нагляду за порядком на згаданому ринку.

Побувавши на ринку особисто, поспілкувавшись з розлюченими торгівцями, губернатор наобіцяв багато, а згодом на одній з колегій передоручив меру Тернополя реалізувати все, що сам обіцяв виконати.

Виконуючи вищезазначене доручення голови ОДА, міський голова на останній сесії Тернопільської міської ради запропонував, щоб власник Тернопільського міського ринку пан Ворко взявся за збір коштів з підприємців стихійного ринку, що на Шептицького. Оскільки стихійний ринок не є чиєюсь власністю, то зібрані кошти за торгівлю повинні б поповнювати міський бюджет, а не чужу кишеню. По меншій мірі така пропозиція мера абсурдна, адже на сьогодні ПП Ворко має мільйонну заборгованість перед міськрадою і ці питання розглядають судові інстанції, бо добровільно підприємець платити відмовляється. Попри такі складні відносини, наш міський голова закликає вірити у добропорядність пана Ворка та у те, що 90% зібраних коштів все таки підуть до міської казни.

В свою чергу керівник депутатської фракції «Батьківщина» у Тернопільській міській раді Андрій Артимович виступив з ініціативою створення так званого комунального ринку, пропозиція була підтримана. Суть питання полягає в тому, що за дорученням міської ради існуюче комунальне підприємство займатиметься впорядкуванням торгових місць, збиратиме ринковий збір з підприємців та видаватимуть квитанції, з офіційним документом людей ніхто не зможе вигнати з ринку чи заборонити торгівлю. За свою роботу комунальне підприємство залишатиме собі 15% збору, а 85% йтиме прямо до бюджету міста.

«Ми повинні припинити безлад та розкрадання державних коштів, а також дати можливість чесному підприємцю нормально працювати, – зазначив Андрій Артимови. – Наша політична сила виступає за те, щоб всі ринки міста були комунальними, щоб налагодити нормальну роботу дрібних підприємців та забрати можливість у нинішніх власників ринків грабувати міську казну».