Депутат тернопільської міської ради від фракції «Батьківщина» Юрій Вересюк на останній сесії Тернопільської міської ради відстояв право жителів міста на встановлення індивідуального опалення

Численні скарги та звернення тернополян, незадоволених нестабільною та неякісною подачею води та газу в їх помешкання вже декілька років поспіль засипають міську раду.

Люди готові за власні кошти забезпечити себе комфортними умовами для життя, але для цього самі ж «народні обранці» створили перешкоди. І основна – Постанова Кабміну Януковича від 2006 року про заборону встановлення індивідуальної системи опалення в квартирах. Згідно цього документу (запропонованим у 2006 нинішнім президентом), людина не має законного права від’єднатися від центрального водо та газопостачання, яке подається невчасно та нестабільно. Натомість, дозвіл на встановлення індивідуального опалення може отримати тільки цілий будинок. Та й сам дозвіл обходить чимало бюрократичних процедур, адже затвердження йде аж через Кабмін. Хоча і це не саме страшне, адже Тернопіль вже має такі будинки з власним опаленням і Теплокомуненерго втрачає на них силенну кількість газу та грошей. В цих будинках живуть малозабезпечені люди, які не мали змоги оплатити за автономне опалення і залишилися на обслуговуванні Теплокомуненерго. Тобто, для однієї чи двох квартир, які не оплатили за загальнобудинкове індивідуальне опалення, подається газ під таким тиском як для цілого будинку. Ситуація складна, але вихід як завжди є. Так, минулого року депутати фракції «Батьківщина» в Тернопільській міській раді ініціювали питання про виділення 700 тисяч гривень з бюджету міста. Ці кошти передбачалися для допомоги малозабезпеченим жителям будинків з власною системою індивідуального опалення, які не в змозі оплатити за автономне опалення в своїй квартирі. Та коштів для вирішення даної проблеми керівництво міської ради не знайшло. Відтак питання залишилося відкритим.

В свою чергу, на останнє пленарне засідання сесії Тернопільської міської ради депутат від фракції «Батьківщина», голова постійної комісії міської ради з питань ЖКГ, благоустрою та надзвичайних ситуацій Юрій Вересюк вніс проект рішення про відновлення дозволів на встановлення індивідуального опалення в квартирах. Врахувавши звернення громадян міста Тернополя, а також з метою забезпечення мешканців міста вибором щодо альтернативних джерел теплопостачання всі профільні комісії, а також депутатський корпус міськради підтримали даний проект рішення.

Варто зазначити, що дозвіл на встановлення опалення, згідно запропонованого проекту рішення, не буде видаватися громадянам, які мають заборгованості за житлово-комунальні послуги.