15 пунктів спасіння України

1. Бути оптимістом, діяти з вірою в перемогу.
2. Відстоювати ідею Соборної України.
3. Плекати національну солідарність.
4. Об’єднати всіх готових до боротися з режимом Януковича.
5. Провести чистку партійних рядів.
6. Налагодити співпрацю опозиції та громадянського суспільства.
7. Розвинути патріотичний рух «Два кольори» .
8. Створити єдиний узгоджений Проект розбудови України.
9. Посилити інформаційну роботу, створити потужну опозиційну газету.
10. Створити живу соціальну мережу всіх, хто незадоволений діями влади.
11. Апелювати до європейської спільноти, але покладатися на власні сили.
12. Розраховувати тільки на власні сили, будуючи державу й рухаючись у ЄС.
13. Кожному борцю з режимом зробити свій можливий вклад у спільну перемогу.

Пункт 1. Бути оптимістом, діяти з вірою в перемогу.

Потрібно негайно припинити розпач, розгубленість та суспільну апатію, яка викликана шоковою політикою Януковича. Стержнем, який буде нас консолідувати та вести вперед стане чіткий план дій.

Цитата Юлії Тимошенко: «Нам потрібно закінчувати з усіма нашими скаргами на президентські вибори, на погані рішення Януковича. Ми ж із вами нічого іншого від цієї влади не очікували. Можливо, ви думали, що прийшов демократ або борець за Україну й ваші права? Ні. Тому не має сенсу критикувати, скаржитися та лаятися. Наш шлях – це чіткий план дій».

Пункт 2. Відстоювати ідею Соборної України.

Рішуче припинити всі: розмови, пропозиції, заяви й навіть натяки на відділення Криму, Донецька, Галичини, Харкова або будь-якого куточка України за політичною, або будь-якою іншою ознакою. Україна єдина, неділима унітарна країна від Луганська до Закарпаття, від Чернігова до Криму.

Не воювати один з одним, розуміти любити й допомагати. Як на сході, так і на заході України кожна людина страждає від несправедливості, від продажної бюрократії, від підвищення тарифів. Як на сході, так і на заході, як на півдні, так і на півночі підприємці страждають від неприпустимого податкового тиску, від поборів і хабарництва.

Цитата Юлії Тимошенко: «Україна від Луганська до Закарпаття, від сходу до заходу, від півдня до півночі є єдина, цілісна, унітарна, неподільна держава. І нікому не можна дати навіть подумати про її слабкість, або розподіл… Ми мусимо припинити звинувачення, які лунають на адресу людей з Донецька, Харкова, Криму – через те, що вони голосували за Януковича; чи на адресу галичан, які голосували за Ющенка. Треба припинити звинувачення, що вони винні в тому, що зараз відбувається в країні. Давайте сьогодні не шукати ворогів у власному народі, не з’ясовувати, хто неосвічений, хто українофіл, хто українофоб. Давайте не ділити:де українська, а де «російська» Україна».

Пункт 3 Плекати національну солідарність.

Припинити агресію однієї частини України проти іншої, це має бути основною лінією поведінки. Національна солідарність – це усвідомлення громадянами спільної долі та спільного інтересу.

Цитата Юлії Тимошенко: Ми всі – одна Україна, одні українці, які мусять любити один одного й не давати можливості людям, які прорвалися до влади, шукати винних у народі. Не народ винний. Винні еліти та політики, що допустили таку ганьбу, провали, розпач. Тому люди з Донецька, з Криму, з Луганська, з Дніпропетровська, з Харкова, зі Львову, з Тернополя, Івано-Франківська, з Києва і усіх інших куточків нашої рідної землі – любіть один одного!».

Пункт 4. Об’єднати всіх готових до боротися з режимом Януковича.

Необхідно покласти край будь-якій ворожнечі в демократичному таборі. Боротися потрібно із кримінальною мафією Януковича, а не один з одним. Від часу, коли Янукович став президентом, усіх, кому небайдужа доля України та української нації, усіх кликали до об’єднання заради спільної боротьби. Усі хто хотів об’єднатися – уже об’єднався. Усі хто залишився поза цим процесом. Треба говорити жорстку правду: той хто не з нами, вони не самі по собі, вони разом з Януковичем. Вони зрадили Україні – за гроші, за посади, за преференції.

Цитата Юлії Тимошенко: «Нам із вами потрібно припинити всі розмови про об’єднання політиків. Усі хто хотів об’єднатися – уже об’єдналися. Усі, хто хотів служити – уже служать. Хто знайшов мудрість – той знайшов. У сухому залишку висновок дуже простий: владою все поплачено. Зокрема, і роз’єднання демократичних сил, які сьогодні, як гриби після дощу, множать усе нові, і нові «треті сили». Сьогодні їх фінансують, їм дають канали телебачення, і вони, у підсумку, сіють розбрат серед патріотів, серед громадян України.

Але ми завжди відкриті для об’єднання й завжди тримаємо відчиненими двері. Комітет захисту України – це є площадка для об’єднання всіх. Ніхто не буде відкинутий і ніхто не буде відторгнений. В той же час, нам потрібно припинити повторювати як заклинання: «об’єднуйтесь, об’єднуйтесь, політики». Тому що, нажаль, існують такі унікальні українські риси: гетьманство, месіанство, гординя, які також треба враховувати при побудові політичних стратегій».

Пункт 5. Провести чистку партійних рядів.

Зробити правильні висновки щодо прорахунків у кадровій політиці. Життя й влада вичищають наші ряди. Влада підкупом і залякуванням повиривала з наших рядів самих слабких і ненадійних. Від декого позбулися за власної ініціативи. За тими, що пішли прийдуть молоді.

Цитата Юлії Тимошенко: «Якщо ми не зробимо серйозний відбір і висновки з усього, що відбувається, нам буде дуже важко розраховувати на те, що в Україні є армія, яка має якісно й достойно служити Україні…

Життя очищує наші ряди, і нам потрібно пережити цей етап, щоб побачити: хто є бійцями, а хто випадково потрапив до лав, прагнучи заробити на помаранчевій революції… Ми зробимо такі висновки й очистку, ми поставимо всі необхідні запобіжники».

Пункт 6. Налагодити співпрацю опозиції та громадянського суспільства.

Завдання опозиції й партії – це повна координація роботи із представниками громадянського суспільства.

Цитата Юлії Тимошенко: «Наше з вами шосте завдання – повне об’єднання громадянського суспільства й політиків. Об’єднання всіх, хто може змінювати реальність. Я знаю, що ми це з вами зробимо. І не буде такого, що лідери пішли з Майдану далі корумповувати країну, а народ, громадянське суспільство, пішло з майдану далі сьорбати свої сльози. Нам треба зараз, а не коли прийдемо до влади, учитися чути один одного, розуміти один одного й жити одним життям».

Пункт 7. Розвинути патріотичний рух «Два кольори».

Демократичні партії та їхні активісти мають перестати ганятися за партійними кольорами. Символом єднання та нашої ідентифікації робимо жовто-блакитну стрічку.

Опустити сьогодні партійні прапори та символи – це не значить принизити власну політичну силу, це значить – урятувати незалежну Українську державу, урятувати незалежність України.

Цитата Юлії Тимошенко: «Я пропоную розпочати в Україні рух задля ідентифікації всіх наших бійців і борців, людей, які сповідують наші цінності та ідеали – це рух «Два кольори». Така ідентифікація – це маленька стрічка, яка є частинкою нашого національного прапору. Я думаю, що буде дуже правильно, якщо ми, як символ потужної об’єднаної та цілеспрямованої боротьби за Україну, будемо мати такі жовто-блакитні двокольори на мобільних телефонах, комп’ютерах. Ми будемо мати прапорці на кожному робочому місці, в авто та будинках. Це – наша ідентифікація. Це наше єднання й наш символ».

Пункт 8 Створити єдиний узгоджений Проект розбудови України.

Сліпа віра в месій, у нові янгольські політичні обличчя, у треті сили, у добрих, справедливих гетьманів – це омана, авантюрна гра в лотерею ціною в життя. Треба, нарешті, визнати, що дев’ятнадцять років будувати країну на розсуд невігласів та самодурів без загального Проекту розбудови України, навколо якого буде досягнутий суспільний консенсус і який не буде підлаштований під будь-які політичні або меркантильні інтереси. Цей проект побудови України мусить увібрати в себе сукупний інтелект та досвід людей, які готові служити Україні.

Цитата Юлії Тимошенко: «Нам потрібно, нарешті, реалізувати національну ідею й втілити національну мрію не в гаслах і пустих паперах, а в консолідованих документах. Через Конституцію, через законопроекти маємо показати – якою ми хочемо бачити Україну».

Пункт 9. Посилити інформаційну роботу, створити потужну опозиційну газету.

Треба рахуватися з реальністю, яка склалася в Україні: у нас немає більше незалежних центральних каналів телебачення й дуже мало залишилось чесних і мужніх регіональних ЗМІ. Частина журналістів, політологів, соціологів продані та перепродані. Пропаганда стала витонченою, промивка мізків людей досягла нанотехнологічного рівня. Створення зомбі-народу на кшталт «совєтського» стає реальністю нашого життя. І тому наше завдання завершити створення загальноукраїнської газети, яка може донести до кожного правду. Ця газета мусить стати дієвим організатором усіх здорових суспільних сил у нашій державі.

Цитата Юлії Тимошенко: «До кожної оселі має ввійти єдина загальноукраїнська національна газета».

Пункт 10. Створити живу соціальну мережу всіх, хто не задоволений діями влади.

Суспільство, це живий організм, якщо воно здатне організуватися, таке суспільство зможе перебороти несприятливі обставини. Якщо народ і далі буде атомізований, якщо й далі наша хата «стоятиме скраю» – ми перетворимося на біомасу для олігархічної влади. Самоорганізація – це наш порятунок.

Цитата Юлії Тимошенко: «Комітет захисту України точно знає, що в кожній області, у кожному районі, місті сьогодні є об’єднання людей – понад політичними партіями й над політикою. Ми мусимо знати наших людей, ми мусимо через них проводити політику і доносити всі наші спільні.

Пункт 11. Апелювати до європейської спільноти, але покладатися на власні сили.

Потрібно правильно розрахувати, на кого ми в нашій боротьбі можемо покладатись. Останні роки ми твердо вірили, що існує певна світова демократична спільнота, країни західної ліберальної демократії, одним із завдань яких є сприяння розвитку демократії, свободи в молодих країнах.

Це була надто оптимістична оцінка. Кожна країна західного демократичного світу жила, живе й буде жити своїми унікальними національними інтересами та інтересами своїх національних корпорацій. І рівно стільки, скільки диктатор буде нарізати від українських інтересів шматки й роздавати їх іншим державам у якості відкупної данини, рівно стільки демократичний світ буде співати йому осанни та відбілювати його більш ніж сумнівні дії.

Цитата Юлії Тимошенко: «Коли нам сказали, що віддача Чорноморського флоту – це внутрішня справа України і Росії, що правова реформа зробить кращими суди, у той час коли вона їх нищить, коли нам сказали, що вибори були чесні, хоча кожна людина знає, що Янукович їх не виграв – ми мусимо зробити висновок». .

Пункт 12. Будуючи державу й рухаючись у ЄС розраховуємо тільки на власні сили.

Жодна країна світу не зацікавлена бачити Україну сильною. У жорсткому конкурентному світі дружити та співпрацювати з нашими закордонними сусідами та партнерами потрібно, варто розраховувати на підтримку інституцій Євросоюзу, Ради Європи, Європейського суду із прав людини. Ми європейська країна й прагнемо до членства в Євросоюзі, ідемо до запровадження європейських стандартів. Але при всіх цих обставинах покладатись в розбудові своєї держави мусимо тільки на себе, бо сильна, конкурентоспроможна, впливова у світі Україна з вільними, заможними громадянами – це тільки наш, національний інтерес, це тільки наше національне завдання.

Цитата Юлії Тимошенко: «Дружити, співпрацювати, бути партнерами – прекрасно, але покладатися, дорогі мої, потрібно на власні сили. Бо сильна держава з ресурсами й можливостями, які працюють на народ, з можливостями захистити нашу конкурентну здатність у світі, потрібна тільки нам. А всі інші – то наші прямі конкуренти».

13. Кожен борець із режимом хай зробить свій можливий вклад у спільну перемогу.

Кожен громадянин, який готовий боротися за Україну має робити свій можливий вклад у загальну справу. У потрібний момент усі мають знати свій алгоритм дій та місце діяльності на полі боротьби.

Цитата Юлії Тимошенко: «Хто може – мусить боротися й агітувати людей. Хто може – має вносити членські внески й роздавати газети. Хто може, мусить виводити людей на акції. Це все – наша спільна робота, яка дасть нам, нарешті, бажаний результат. І тому наше завдання – відпрацювати алгоритм дій для кожної людини. Зробити так, щоб втілення цих кроків було для кожного можливим. Щоб кожен знайшов своє місце в розбудові нашої незалежної сильної держави».

Пункт 14. Організувати масові акції протесту проти підвищення пенсійного віку та збільшення тарифів на газ та ЖКГ.

Боротьба проти тарифів, проти підвищення пенсійного віку – реальний стимул і нагода вийти на протест проти окупаційної політики влади Януковича. Масові акції протесту, це наше право, що гарантоване Конституцією, воно зветься пряма демократія. Сита Західна Європа постійно користується цим правом, тим самим вона виборола своє комфортне й успішне життя. Там влада боїться суспільства – у нас відверто нехтує народом та його інтересами.

Цитата Юлії Тимошенко: «Я хочу запитати: коли настав той момент, коли з бійців і воїнів ми стали гречкосіями? Як сталося, що ми боїмося, на відміну від інших держав, вийти на вулицю й сказати своє ні тим рішенням влади, які не сумісні з нашими інтересами?..

Тому я пропоную нагадати Януковичу, що в Україні є народ. Я пропоную 7 вересня, у перший день осінньої сесії парламенту, зібратися в Києві. Окрім того, оголосити загальнонаціональні пікети в кожному місті, у кожній області й біля Верховної Ради. Тобто – провести попереджувальний великий страйк проти того, що підвищують тарифи, що збільшують пенсійний вік, що приймають Податкові кодекси й зачищають малий бізнес, проти того, що сьогодні хабарництво вже досягло апогею. Ми з вами проведемо всю організаційну роботу так, щоб акція стала масовою й потужною».

Пункт 15. Завдати поразки Партії регіонів на виборах до місцевих органів влади 31 жовтня.

Навіть у часи становлення авторитарного режиму є надійний інструмент впливу на владу – це вибори до місцевих рад.

Кожен голос громадянина сьогодні, є його першим і останнім набоєм. Вибори 31 жовтня – це наш із Вами перший бій із новою владою за життя кожної родини, за життя кожного малого підприємства, за чесні тарифи, за достатні гроші для життя громад.

Мафіозно–олігархічна влада нині активно пускає метастази в місцеву владу, у жорстке підняття тарифів, в окупацію земель, лісів, парків, узбереж. Вибори 31 жовтня – це можливість відсікти ці метастази й покарати владу за брехню. Якщо цього не відбудеться, влада розцінить це як нашу мовчазну згоду на подальше здирництво й закручування гайок.

Цитата Юлії Тимошенко: «Сьогодні не має часу розслаблятися – треба не дати ніякої можливості запустити мафію в серце нашої держави, у наші місцеві громади. Це отрута, яку потім буде неможливо прибрати з нашого життя, тому що місцеві ради ухвалюють рішення про підвищення тарифів, рішення про розподіл бюджетів, про розбазарювання земель. І тому наше з вами гасло на ці місцеві вибори: усі патріоти – на місцеві вибори, щоб не сталося так, як тоді, коли оголосили дострокові вибори в місті Києві. Тоді 50% виборців поїхали в неділю відпочивати й саджати картоплю, а решта 50%, 35 з яких куплені Черновецьким, ще раз зробили мером «посланця з космосу»…

Вибори до місцевих органів влади – це та зброя, яка покаже Януковичу його місце? А його місце – за межами України й за межами наших родин і наших громад».

Резюме. Немає ілюзій про легкі перемоги, попереду тривала позиційна боротьба з режимом.

Нам потрібно чесно собі сказати: маємо готуватися й організовуватися до напруженої тривалої боротьби, яка завершитися, раз і назавжди перемогою свободи, і демократії.

Цитата Юлії Тимошенко: «П\’ятнадцять пунктів плану – це не так багато, і завдання, які ми перед собою ставимо, я переконана, близькі серцю й наших людей і Господа Бога! Хай нам щастить на цьому шляху! Будемо сильними! З Богом! З Вірою в Україну! Слава Україні!».