Тернопільські підприємці обурені проектом нового Податкового кодексу

Напередодні Дня підприємця відбулася зустріч представників Незалежної ради підприємців (координатор – Алла Алексєнцева (Вінниця) та профспілкової організації підприємців Тернопільського ринку (голова Наталія Шоломейчук). Основна мета зібрання – обговорення нового Податкового кодексу уряду Азарова, Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також об’єднання у єдину всеукраїнську профспілкову організацію захисту прав підприємців України.

Під час обговорення присутні дійшли до спільного висновку: і перший, і другий документи абсолютно необґрунтовано збільшують фінансові навантаження на підприємців – фізичних осіб. Зокрема, у проекті Податкового кодексу знищується спрощена система оподаткування, патент дорожчає у 5-10 разів, запроваджуються касові апарати на кожне робоче місце, штрафи збільшуються у 5 разів, вводяться 6 нових видів перевірок.

Мало того, цей проект кодексу навіть не стикується з багатьма іншими податковими законами, що призведе до цілковитого хаосу в сфері збору податків. Тож підприємці Тернопілля вкотре висловили свої пропозиції щодо змін, які необхідно внести до цього документа. Після того, як подібні пропозиції будуть висловлені й у інших областях, вони будуть систематизовані і єдиним зверненням спрямовані на розгляд Президенту, Кабміну і Голові парламенту.

За словами голови обласної незалежної профспілки області, керівника депутатської фракції «Батьківщина-БЮТ» у Тернопільській міськраді Андрія Артимовича, урядовий проект Податкового кодексу не виконує основну свою функцію – уніфікацію діючого податкового законодавства, – так як має безліч відсилочних норм.

«Партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» вкотре стоїть на стороні підприємців нашого краю і спільно з ними висловлює протест діям влади, які обмежують права та можливості наших громадян, – прокоментував Андрій Артимович. – Адже цей проект Податкового кодексу, запропонований Януковичем-Азаровим передбачає практично необмежені повноваження контролюючих органів, в тому числі і податкових, щодо перевірки, обстеження, спостереження, контрольно-розрахункових операцій, відбору зразків та інвентаризації платників податків, посилює фіскальне навантаження на підприємців. Власне такі «податкові канікули», обіцяні Януковичем перед виборами Президента, сьогодні заставляють підприємців малого та середнього бізнесу розмірковувати над закриттям своєї справи».

Як зазначила голова первинної профспілки підприємців Тернопільського міського ринку Наталія Шоломейчук, підприємці Тернопілля ще в липні цього року, протестуючи проти прийняття Податкового кодексу, пікетували обласну державну адміністрацію. Тоді вони закликали обласну владу вимагати внесення до проекту кодексу пропозицій від підприємців. Але основна більшість цих вимог були проігноровані. Саме тому підприємці змушені вкотре гуртуватися, бо влада вкотре їх не чує.