ВО «Свобода» з Тягнибоком повинні взяти на себе відповідальність за антиукраїнську діяльність Януковича

Багатьом українцям, а особливо жителям західного регіону нашої держави, пригадується заклик Тягнибока не підтримувати жодного із кандидатів в Президенти України або ж взагалі не йти на виборчі дільниці в день голосування. Такі гасла швидко поширились всією державою також завдяки керівникам обласних організацій «Свободи», депутатам місцевих рад, рядовим партійцям.

Хоч свободівці і досягли бажаного результату, та так і не взяли на себе відповідальність. Сьогоднішня їхня псевдоопозиційна діяльність виглядає виключно як реклама перед місцевими виборами і чомусь зовсім не нагадує спробу врятувати Україну.

Який же зміст містили гасла голосувати проти двох кандидатів або не брати участі в голосуванні? Чи стало б наслідком такого голосування необрання жодної кандидатури на пост Президента?

Частиною сімнадцятою статті 85 Закону України «Про вибори Президента України» чітко встановлено, що «якщо до бюлетеня для повторного голосування було внесено дві кандидатури, обраним Президентом України за підсумками повторного голосування вважається кандидат, який за підсумками повторного голосування одержав більшу, ніж інший кандидат, кількість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні».

Тобто, не залежно від того, скільки виборців поставили відмітки у виборчому бюлетені навпроти пункту «Не підтримую жодного кандидата», глава держави все одно визнається обраним.

Не вплинула б на результати виборів і низька явка виборців. Переможець визначається із числа голосів виборців, що прийшли на виборчі дільниці, отримали бюлетені та проголосували.

\"\"

Де спрацював заклик не підтримувати жодного кандидата?

Для порівняння хочу навести результати голосування в Донецькій і Львівській областях, у яких проживає найбільше виборців відповідно на сході та на заході України.

На виборчих дільницях Львівщини 7 лютого цього року прийшли 1524246 виборців. Із них не підтримали жодного кандидата 63518 виборців. У той же час у Донецькій області участь у голосуванні взяли 2692815 виборців, що більш, ніж на мільйон перевищує кількість виборців Львівської області. Проте, на Донеччині не підтримали жодного кандидата 60905 виборців.

Таким чином зрозуміло, що саме в західних областях заклик Тягнибока голосувати проти двох кандидатів був почутий виборцями.

Які наслідки закликів Тягнибока?

Як і очікувалось, Президента все ж таки було обрано. Обрано за рахунок невеликої різниці в голосах за кандидатів В.Януковича і Ю.Тимошенко. Різниця становила 887909 голосів. Проти двох кандидатів проголосували більше одного мільйона виборців. Щодо явки, то загалом до списків виборців включено 3705449 виборців. Але взяли участь у голосуванні 25496008 виборців, тобто на 11,5 мільйонів менше.

Янукович став Президентом України не лише завдяки тим виборцям, що його підтримали, але й завдяки тим, які не прийшли на вибори та не підтримали жодного кандидата.

У програмах Тягнибока і Всеукраїнського об’єднання «Свобода» завжди відзначалася необхідність врегулювання питання навколо Чорноморського флоту РФ. Зараз це питання вже «врегульоване». Завдяки Тягнибоку Янукович підписав так звані «харківські угоди», згідно з якими базування іноземної військової бази – Російського Чорноморського флоту – продовжено ще на 25 років.

Також Тягнибок обіцяв забезпечити перепис підручників з історії України. Обіцяне головою ВО «Свобода» сьогодні справно виконує міністр освіти Табачник. От тільки з нових підручників українські діти будуть вивчати чужу історію, видуману у владних кабінетах.

Обіцяли свободівці остаточно вирішити питання ціни на газ. Тепер вона вирішена на користь Росії. З 1 серпня ціна на природний газ для населення зросла ще на 50%.

Окрім цього, плодами агітаційної роботи Тягнибока і Всеукраїнського об’єднання «Свобода» є підвищення пенсійного віку для жінок, підвищення тарифів на комунальні послуги, знищення малого та середнього підприємництва через так звану податкову реформу, підконтрольність Януковичу суддів усіх рівнів, зростання цін на продовольчі продукти та багато іншого.

Що нас чекатиме в майбутньому?

Різка зміна законодавства та розширення прав правоохоронних і контролюючих органів створюють каральну систему для знищення українця. За новими правилами контролю за споживанням газу, води та світла відкривається доступ до домівок громадян нашої держави та іншої приватної власності, якої дуже скоро в людей може й не бути.

А нова податкова система заставлятиме закривати невеличкі підприємства, що дозволить монополізувати виробництво та ринок збуту в руках осіб, визначених владою, а, можливо, й присланих з Донецька.

Чи була можливість цьому запобігти?

Однозначно, була! І українці мали цьому запобігти, проявивши свою свідому громадянську позицію під час президентських виборів.

Є така можливість і сьогодні. Кожен українець повинен заявити про свою незгоду із діями влади. Тільки разом, згуртувавшись, ми зможемо показати силу народу, захистити мову і традиції, культуру й історію, економіку та промисловість, залишити недоторканими кордони, а Україну – незалежною.

Володимир БОЙКО,

Перший заступник голови Тернопільської обласної організації

партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»

Газета \”Наша Батьківщина\” від 17 вересня 2010 року №19 (85)