Василь Деревляний: “ВО “Батьківщина” – єдина партія, яка становить загрозу для партії влади”

Сьогодні неоднозначна ситуація у політичному житті України. Опозиційні сили заявляють у стінах Верховної Ради та на мітингах протесту про масштабні фальсифікації на місцевих виборах, про невиконання представниками влади своїх же передвиборчих обіцянок у соціальній сфері тощо. Що відбувається насправді, журналісти “Номер один” попросили розповісти народного депутата України, голову Тернопільської обласної організації ВО “Батьківщина” Василя Деревляного. (Інтерв’ю записано 27 вересня 2010року)

Про податкові канікули для малого і середнього бізнесу треба забути

– На минулому пленарному тижні фракція БЮТ у Верховній Раді оголосила ряд заяв і звернень до чинної влади. Який їхній зміст і значення для України загалом?

– Нашими представниками виголошено кілька законопроектів, а саме: щодо прийняття мораторію на підвищення цін на газ та продукти першої необхідності; мораторію на підвищення пенсійного віку жінок; податкових канікул для малого і середнього бізнесу; законопроекту про визначення депортованими громадян України, які були примусово переселені з території Польської республіки за часів СРСР (1944-51рр.). Тобто депутатами від БЮТ піднімалися питання, про які сьогодні говорить ледь не кожен у нашій державі. Жодне з них не було підтримане, і це в той час, коли нині діючий Президент і його команда йшли на вибори з одними гаслами та певним набором обіцянок, натомість сьогодні ними знехтували і роблять усе навпаки. В їхніх діях вбачається вседозволеність. Наші ж депутати своїми законопроектами, зверненнями, заявами та акціями протесту намагаються “опустити” їх на землю і змусити робити те, що сьогодні в країні вкрай потрібно.

– Цікаво, а як голосували нардепи за перелічені вами звернення?

– За мораторій на підвищення пенсійного віку для жінок проголосувало 197 депутатів, з них: Партія регіонів – 0, БЮТ – 118 (ці цифри красномовно свідчать, як влада дбає за українок); за проект закону про введення податкових канікул для малого і середнього бізнесу проголосувало 143 нардепи, з них: ПР – 0, БЮТ – 113 (чи не про податкові канікули говорилося з чисельних біг-бордів Януковича як кандидата у Президенти); за проект закону про визначення депортованими громадян України Партія регіонів дала – 0 голосів, натомість БЮТ – 101 (дивно, адже відповідний закон стосується захисту громадян України). За інші наші законопроекти Партія Регіонів також не дала жодного голосу.

– А як депутати-«б’ютівці» сприйняли ініціативи до можливої зміни форми правління у державі?

– Доходить до абсурду – Конституційний суд розглядає рішення, які були прийняті ще у 2004 році. Сьогодні Янукович спить та мріє отримати додаткові повноваження, і це незважаючи на те, що парламентсько-президентська форма правління визнана однією з найбільш демократичних, верхівка країни хоче повернутися до президентсько-парламентської, а Януковича зробити царем.

– Ваш лідер заявила, що по Україні почалися масові фальсифікації виборів до органів місцевого самоврядування…

– Поряд з вищезазначеним законопроектами нас цікавить демократичне проведення виборів до місцевих органів влади. Саме це питання обговорював наш лідер Юлія Тимошенко з послами європейських країн. Хвилює те, як сформовано ЦВК, у якій більшість представлена партіями, які входять до коаліції у Верховній Раді , відповідно будь-яке потрібне їм рішення прийматиметься одразу. ЦВК ж має бути органом, який би дотримувався під час виборів букви закону. Ми пропонуємо, щоб його склад формувався наступним чином: по одній людині від кожної політичної сили, які представлені у парламенті, і це було б законно і справедливо. Є 16 чи 18 партій – будь ласка, пропонуйте своїх представників, і тоді не буде самодозволеності у прийнятті рішень. Нині ми вимагаємо змінити підхід ЦВК до формування ТВК на місцях. Щодо останніх, то й там має бути рівне представництво всіх партій, а не так, як, скажімо, є у Тернопільському міському виборчкомі, в якому є по три представники від ПР, КПУ та блоку Литвина і партій, які продалися коаліції, і лише по одному від ВО “Батьківщина” і інших демократичних партій. За такого стану справ втілиться відомий вислів: “Не головне, хто і як голосує, а головне, хто веде підрахунок голосів і виголошує результати виборів”. Якщо ж змін не буде, то можна говорити, що повертаються буремні 90-ті, коли голосували за одних кандидатів, а перемагали провладні.

– Очільники БЮТ почали говорити про рейдерське захоплення вашої політичної сили. Що це таке і хто хоче це вчинити?

– Ці рухи відбуваються у Львівській та Київській областях, місті Харкові та інших містах країни. Згідно з чинним законодавством про політичні і громадські організації, забороняється втручання в роботу політичної сили, адже у своїй роботі вони керуються статутом. Натомість Міністерство юстиції і партія влади зобов’язують суди визнавати вибори голів осередків на місця з людей, які не мають відношення до нашої партії. Мін’юст робить усе, щоб рейдерськими методами захопити нашу політичну силу, бо ВО “Батьківщина” – єдина партія, яка становить загрозу для партії влади. Тобто влада боїться нас і нашого лідера Юлію Тимошенко. Також у нас є питання і до Міністерства внутрішніх справ, яке видає дозволи на виготовлення печаток, у тому числі і партійних, невідомо кому. Ці питання на сесії Верховної Ради було озвучено, щоб про них дізналися як Президент, так і український народ, а також світова спільнота. “Батьківщина” домагається провести місцеві вибори демократично та без фальшувань.

ВО “Батьківщина” на Тернопільщині прозвітує за свою роботу в радах

– Нині модно говорити, що та чи інша партія зробила у контексті майбутніх місцевих виборів. Хоча фракція БЮТ у Тернопільській міській раді не має більшості, проте є чим похвалитися…

– Фракція ВО “Батьківщина” в Тернопільській міськраді у найближчий час прозвітує за 4 роки своєї роботи, видрукує звіт і донесе його до кожної оселі. Нам є що сказати тернополянам, адже кожен наш депутат працював в інтересах громади. Так, з ініціативи нашої фракції, щоб землю всієї громади не дерибанили депутати та високопосадові чиновники міськради, було прийнято рішення, що вся земля для комерційних потреб буде проходити через відкриті аукціони (згодом дане питання було прийнято на загальнодержавному рівні, відповідно наші депутати спрацювали на випередження). Секретар ради, наш представник Тарас Білан, усі 4 роки слідкував за тим, щоб при зведенні житла тернопільські будівельники укладали договори на перерахунок 6% від вартості збудованого до Фонду соціального розвитку міста (за цей час на рахунок Фонду надійшло до 3,85 млн. грн.). Наші депутати разом з тернополянами до останнього захищали дитячі майданчики та прибудинкові території, які будівельники намагалися перетворити на будівельні майданчики, тим самим зведено до мінімуму ущільнену забудову в місті. Не дозволено зганьбити тернопільський став, на якому екс-губернатор Чижмарь у спілці з іншими ділками мав намір розмістити пантони. При безпосередній участі «бютівців» вдалося захистити пологовий на Замковій, приміщення якого мали використати під інші цілі. І таких прикладів чимало. А ще депутатами із фракції БЮТ зроблено 2195 депутатських звернень, що становить 90% від усіх звернень депутатів міськради. А за кожним зверненням – проблема і біль того чи іншого мешканця Тернополя.

– Як ви ставитесь до того, що деякі політичні сили піаряться на дозволах по встановленню індивідуального опалення?

– Я дивуюся тим політичним силам, які присвоюють собі не свою ініціативу. Простий приклад. Нещодавно нашими активістами проводилась акція протесту біля стін “білого” дому в Тернополі по недопущенню підвищення цін на газ, тарифів на ЖКП, знищення малого і середнього бізнесу через прийняття нового Податкового кодексу. За 15 хвилин до початку акції до нас зателефонували лідери однієї з політичних сил, щоб спільно провести акцію. Ми погодилися, і хоча нас було понад 300 чоловік, а тих, які напросилися, лише п’ятеро, водночас останні стали попереду всіх, закрили плакати, які були направлені чиновникам виконавчої влади. До того ж замість конструктивної критики стали піаритися. І ця піарщина з їхнього боку процвітає в усьому, в тому числі і щодо індивідуального опалення. Як могла фракція з 4-ох депутатів прийняти рішення, яке потребує мінімум 31 голосу? А між тим, це була ініціатива саме депутата від БЮТ Юрія Вересюка, який довгий час займався цим питання, перелопатив купу документів, натомість хтось без докорів сумління почав приписувати собі дану ініціативу. Бог їм суддя.

– Хотілося б почути і про роботу Вашої політичної сили.

–Важливою на теренах нашого краю була робота по видачі земельних актів на землю. Що цікаво, відколи Україна виборола незалежність, у парламенті ні націоналісти, ні демократи, ні хтось інший цього не зробили. Чому вони, псевдо-патріоти, не зверталися до Президентів, Прем\’єрів, щоб корінна нація – українці – отримала право на користування землею. Лише з ініціативи Юлії Тимошенко, коли та перебувала на посаді Прем\’єр-міністра, це питання вдалося зрушити з “мертвої” точки. За короткий час (жовтень-грудень 2009 року) було видано близько 27 тис. державних актів на землю. І кошти на рахунку казначейства були (по країні ця сума становила 5 млрд. грн.), щоб ці роботи продовжувались, тобто земельні управління вже за Президента Януковича мали б продовжувати видачу актів на землю, однак поступила команда призупинити їх. Тобто у планах влади не турбота про народ, щоб він отримав землю, а її дерибан, як нині це робиться зі спиртовими заводами Тернопільщини.

Також урядом була розроблена програма розбудови медичних закладів, особливо на селі. Я особисто брав участь у підготовці даних по кожній сільській раді щодо необхідності ФАПів. Планувалося збудувати велику кількість ФАПів, де на першому поверсі мали би бути фельдшерсько-акушерські пункти, на другому – створюватися житлові умови для молодих спеціалістів, а поряд – 50 сотих землі, наданих сільрадою для ведення підсобного господарства. Ці проекти вже було погоджено та розпочалося фінансування, однак тодішній Президент Ющенко зробив усе можливе, що їх не втілити у життя. Попри всі перешкоди в область таки надійшло сучасне медичне обладнання, якого Тернопільщина не отримувала за всі роки незалежності. А область отримала 45 нових автомобілів “Опель”, які використовують для потреб сімейної медицини та багато іншої новітньої медичної техніки. Вдалося пролобіювати і близько 9 млн. грн. на соціальні об\’єкти (школи, дитсадки). Думаю, багато тернополян пригадають, як Юлія Володимирівна за моїм зверненням ініціювала виділення через Кабмін 10 млн. грн. на капітальний ремонт 16 гуртожитів ВАТ “Текстерно”, в яких побутові умови були жахливі, роками не було гарячої води, десятиліттями не виконувався навіть косметичний ремонт тощо. Нині ж кілька тисяч тернополян мають можливість жити у значно кращих умовах. Особисто домовлявся про поставки в область газу для комунальних котелень, були напрацювання щодо передачі міській раді сміттєсортувальної лінії з Івано-Франківська вартістю 15 мільйонів гривень, і шкода, що вона нині ржавіє на “Ватрі”. Напрацювань було зроблено чимало, і певен, що кожен свідомий мешканець Тернопільщини їх належно оцінить.

– Нещодавно обласна рада прийняла заяву до керівників держави, в якій, зокрема, зазначається про співпрацю БЮТ та ПР на місцевих виборах. Як можете її прокоментувати?

– Це наклеп. Ніколи такого не було, як до, так і після президентських виборів, щоб ми співпрацювали з Партією регіонів. Нині фракція “Свобода”, яка в облраді має більшість, виконує ту ж роль, яку раніше виконував Віктор Ющенко. І у “Свободи”, і в Ющенка найбільший ворог – саме партія ВО “Батьківщина” і наш лідер Юлія Тимошенко. Як ми могли переконатися, саме Ющенко допоміг Януковичу стати Президентом. Сьогодні схожу позицію на Тернопільщині займає “Свобода”, яка тісно співпрацю з «регіоналами», адже чимало рішень приймають спільно. Мені важко повірити в те, що націоналістична партія, яка, за словами очільників ВО “Свобода”, фінансується українськими підприємцями, могла б конкурувати за кількістю рекламної продукції з Партією регіонів. На практиці ми бачимо, як практично однаково представлені у ЗМІ та на біг-бордах Партія регіонів і представник “Свободи” пан Надал. Водночас всі ми добре розуміємо, які фінансові можливості у перших і які мали би бути у ВО “Свобода”.

– Раз ми вже заговорили про мерські вибори, то скажіть, кого ваша політична сила підтримуватиме на цих виборах?

– Наша політична сила буде робити все, щоб не допустити до влади у містах області кандидатів від антиукраїнської влади і тих, які з нею домовляються. Думаю, тернополяни (обласний центр є ключовим містом у місцевих виборах 2010 року на Тернопільщині), а особливо ті, які пов’язані з бізнесом, згадають людину (нині красується з біг-бордів, а донедавна працювала у податковій), яка тероризувала підприємців, якій передавалися “відкати” по ПДВ тощо.

В другій половині жовтня ми зробимо свою заяву про підтримку одного із кандидатів на посаду Тернопільського міського голови.

Андрій Кучерук

Газета “Номер один» від 29.09.2010р.