Петро Репела: \”Для чого така сила, яка не чує правди!?\”

Зовсім не багато часу минуло відтоді, коли Україна обрала собі нового Президента, який задекларував, що збудує нову країну. Якою буде ця країна ми вже можемо сьогодні побачити. Наша держава поступово і послідовно скочується в яму авторитаризму. Всі обіцяні реформи звелися лише до політики підвищення тарифів та посилення фіскальної політики держави. Відбувається нахабна узурпація влади.

Конституційний суд відмінив конституційну реформу. Таким чином ми повернулися в минуле у 1996 рік. Країна одним розчерком пера перетворилася з парламентсько-президентської республіки в президентсько-парламентську. Український народ поступово втрачає ті досягнення демократії, які він здобув за історію своєї незалежності.

Такий висновок можна зробити слідкуючи за розвитком подій не лише в Києві, але й на місцях. Сформована жорстка вертикаль влади зверху до низу. Вражає те, що переважна більшість чиновників, представників різних політичних сил, дуже швидко перефарбувалася в голубий колір і завзято виконують вказівки привладної партії. Не став винятком і наш Козівський район.

Недавно депутати нашої фракції «Батьківщина» разом з фракцією «Пора» підтримали рішення постійної комісії районної ради «з питань законності, громадського порядку і боротьби зі злочинністю» про недовіру голові Козівської РДА Пудлику Ю.Й.

Комісія мала вагомі причини поставити це питання у порядок денний сесії районної ради, оскільки голова РДА, використовуючи адміністративний ресурс, грубо втручається у передвиборчий процес. Прикметно, що голова РДА саме в день проведення сесії прийняв розпорядження про недопущення порушень виборчого законодавства напередодні місцевих виборів в день проведення сесії (витяг з розпорядження №394/79 2.4 . під час підготовки та проведення виборів будь – якого незаконного втручання у виборчий процес, проявів адміністративного тиску, використовування посадовими особами органів виконавчої влади службового становища, службових приміщень, транспорту, засобів зв’язку для підтримки окремих суб’єктів виборчого процесу ). Насправді все відбувається з точністю до навпаки.

Вже згаданою комісією районної ради було зафіксовано також численні факти проявів корупції в стінах РДА, нецільове використання бюджетних коштів, відкриті кримінальні справи правоохоронними органами проти працівників районної державної адміністрації за хабарництво.

Комісія розглянула також питання стосовно нецільового використання бюджетних коштів в сумі 60 тис. грн. на видання друкованої продукції з рекламною товарів і послуг Козівщини РДА видавала натомість туристично-краєзнавчий путівник «Козівщина», який не має абсолютно ніякого відношення до реклами товарів і послуг.

Більше того книга була видана ще навесні 2010 року, та припадала пилом в управлінні економіки РДА. Лише після засідання згаданої комісії голова районної державної адміністрації видає розпорядження 22 вересня 2010 року «Про передачу краєзнавчо-туристичних путівників «Козівщина» та «Козівський край» навчальним і культурним закладам району», а також депутатам. Хочу зазначити, що путівник дивним чином клонувався і їх вже виявилося два, хоча раніше зазначалося, що друкувалося лише одне найменування.

Також доведений факт політичного переслідування працівників РДА. За різку критику голови РДА був звільнений один з працівників РДА, який подав в суд і виграв справу, тим самим довівши факт незаконного звільнення, яке ґрунтувалося лише на політичних мотивах.

Прийшовши на сесію, 23 вересня ми були неприємно здивовані тим, як депутати інших фракцій поставилися до розгляду даного питання (про недовіру голові Козівської РДА Пудлику Ю.Й.). Вони за всіляку ціну намагалися зняти це питання з порядку денного. Виявляється партія регіонів, не маючи юридично, жодного депутата в районній раді, має в ній більшість. Всі чиновники, керівники, представники національно демократичних сил в районній раді активно підтримали діючого голову.

Лише заблокувавши трибуну, нам вдалося на погоджувальній раді дійти компромісу, не закриваючи сесію перенести розгляд даного питання на середу, 29 вересня перед тим заслухавши звіт голови РДА. Нас активно запевняли, що всі депутати прийдуть і сесія відбудеться. Однак сила правди не чує, та й не хоче чути. В середу депутати не прийшли, було лише 17, решта чи зі страху, чи згідно з вказівкою зверху, сесію проігнорували.

Невже нам українцям потрібно Мойсея, щоб 40 років водив нас по пустелі, щоб викорінити з нас комплекс меншовартості, комплекс раба. Страх та зневіра, які зараз пронизали наше суспільство можуть привести до того, що ми дальше можемо перетворитись на рабів в своїй рідній державі. Хто ми? Які ми? Пасивні, недалекі, безініціативні, продажні, чмошні хохо-малороси, не здатні на вчинок! Я думаю що ні!

Не дивлячись на зневіру, апатію, люди повинні пробудитися, адже є прислів’я, «Поки живу – надіюсь». Адже та влада, яка зараз може завести наш народ в зубожіння, бідність, відчай. «Залиште їх: вони – сліпі вожді сліпих; а якщо сліпий веде сліпого то обидва впадуть в яму» (Євангеліє від Матфея 15,14).

Голова Козівської районної організації «ВО «Батьківщина»

Репела П.Й.